Uprawa tulipanów w donicy
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 sie 2007, o 22:58
Tulipany w donicach
HEJ:) włlożyłam we wrześniu cebulki tulipanów do donic i trzymałam je przez całą zimę do teraz w garazu, mam pytanie czy mogę je juz wystawic na zewnątrz? czy podlewać? prosze pomóżcie to moje pierwsze kontakty z roslinami:)
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Moje podpędzone tulipany już stoja od tygodnia na dworze, przy ciepłej ścianie, chronione przed wiatrem. Kosze są wyłożone styropianem, by było im cieplej. Odmiany Elektra i jakaś liliowa pełna. Przez tydzień były chronione od nocnych przymrozków włókniną i hartowały się powoli. Teraz już są bez osłon i ładnie się pogrubiają, choć na dworze jeszcze śniegu troszkę a i -10C też było!
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Re: Tulipany w donicach
Natalio, z całą pewnością możesz wystawić donice z tulipanami na zewnątrz. Oczywiście należy je podlewać. W przypadku wystąpienia przymrozków poniżej minus 2-3 stopni trzeba donice schować do garażu lub okryć materiałem ocieplającym (szczególnie donice a nie kiełkujące rośliny. Może zaprezentujesz zdjęcie donicy z tulipanami?natalia2244 pisze:HEJ:) włlożyłam we wrześniu cebulki tulipanów do donic i trzymałam je przez całą zimę do teraz w garazu, mam pytanie czy mogę je już wystawic na zewnątrz? czy podlewać? prosze pomóżcie to moje pierwsze kontakty z roslinami:)
Pozdrawiam
Mietek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadzenie cebul hiacyntów i tulipanów w doniczkach
Proszę o radę w sprawie sadzenia cebul hiacyntów i tulipanów w donicach. Chciałam posadzić 3-4 cebule hiacyntów w dużej donicy i cebule tulipanów w drugiej , żeby wiosną dekorowały taras. Czy donice z cebulkami zostawia się na zimę w ogrodzie? Czy należy je specjalnie zabezpieczyć przed mrozem?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lis 2008, o 13:35
Tulipany w donicach
Witam
Jako że nie posiadam ogrodu, a na wiosnę chciałbym przygotować małą niespodziankę, to chciałem zapytać o możliwość efektywnego sadzenia i uprawy tulipanów w warunkach domowych
Jeśli ktokolwiek ma doświadczenie w tym temacie to będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą nie wiem czy np. nie jest już za późno na sadzenie, jakie odmiany najlepiej sadzić, jak się opiekować, w jakich odstępach sadzić, jaka ziemia i jeszcze tysiąc innych pytań ;)
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
Paweł
Jako że nie posiadam ogrodu, a na wiosnę chciałbym przygotować małą niespodziankę, to chciałem zapytać o możliwość efektywnego sadzenia i uprawy tulipanów w warunkach domowych
Jeśli ktokolwiek ma doświadczenie w tym temacie to będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą nie wiem czy np. nie jest już za późno na sadzenie, jakie odmiany najlepiej sadzić, jak się opiekować, w jakich odstępach sadzić, jaka ziemia i jeszcze tysiąc innych pytań ;)
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
Paweł