ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: ABC- cebula z rozsady
No tak, to pewnie trzeba będzie przepikować, ale wsadzę po kilka do jednej doniczki bo w końcu zabraknie mi miejsca w domu na te wszystkie sadzonki. 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja myśle, że jak w wspólnym pojemniku będą w odległości co 2cm od siebie, to spokojnie mogą tak w grupie rosnąć. 

Ja cebuli z rozsady nie pikuję. Uprawiam tak samo jak pory, wysiewam do pudełeczka i tak rosną wszystkie razem, czasem przycinam jak bardzo się pokładają. Potem wsadzam do gruntu w kwietniu taką rozsadę rwaną.Tacca pisze:Ja posiałam do małej doniczki. Wykiełkowały ładnie. Jeszcze wczoraj szczypiorki były podwinięte, a dziś zaczęły się prostować. Czy muszę je pikować ?
- Tacca
- Kontakt:
W takim razie poczekam i zobaczę co się będzie działo. Jak będzie za ciasno to przesadzę.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
U mnie Exhibition i Ailsa Craig była mocno przeterminowana ( 2013 i 2014 ) , postanowiłam ją podkiełkować w kiełkowniku. Stały jak zaklęte przez 2 tygodnie ale o dziwo po dwóch tygodniach zaczęły kiełkować. Pierwsze kiełkowanie było nieśmiałe po dwa nasionka. W trzecim tygodniu praktycznie wszystkie nasiona wystartowały do życia.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Moje cebulki mają już miesiąc, niestety leżą na płasko. Ktoś ma jakiś patent? Na parapecie, bez grzejnika, szklarni czy tunelu nie mam.
Karolina
Mój ogródek
Mój ogródek
Nie masz się czym przejmować
Żyją, nie padają, rosną? Mają dużo światła? Framuga okna nie zasłania ich? Jak wypuszczą kolejne listki to już będą mocniejsze, a jak zaczniesz je hartować to zupełnie okrzepną 

- Tacca
- Kontakt:
Karolinko, moje stoją w szklarni ale nieogrzewanej. W nocy jest na dworze temperatura poniżej zera ok. - 2 st. W szklarni na noc nakrywam stojak agrowłókniną więc nie marzną ale mają maja temperaturę bliską zera. W dzień przy dobrej pogodzie ok 15 - 20 st. Możesz więc śmiało wystawiać na dzień na zewnętrzny parapet. Będą lepiej doświetlone, będą miały chłodniej to przestaną tak ciągnąć w górę. Moje stoją w szklarni ale i tak widać że się pochylają w jedną stronę.

- BobejGS
- Kontakt:
Moje przepikowane dzisiaj wędrują na chłodny strych. Nie mam na nie miejsca w domu. 

Tacca, dziękuje:) Coś wykombinuję, niestety chłodnego strychu nie mam, mam nieużytkowe ciemne poddasze:/
Do inspektu je chyba wyniosę, powinno wystarczyć? Olśniło mnie, że mogę przecież ;) chyba nie zmarzną?
Do inspektu je chyba wyniosę, powinno wystarczyć? Olśniło mnie, że mogę przecież ;) chyba nie zmarzną?
Karolina
Mój ogródek
Mój ogródek
- Tacca
- Kontakt:
Karolinko, nie wiem jak u Ciebie w nocy. U nie cały czas -2, -3 st. Dla tego na noc przykrywam to co zostaje w szklarni agrowłókniną. Nawet nie robię tego dokładnie. Przecież wiatr nie zwieje. W dzień są odkryte nawet jak nie ma słońca. Jak tunel masz przy domu i możesz wieczorem kontrolować temperaturę to śmiało możesz wystawić.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to ja też wysiewam cebulę na rozsadę. Odmiana Tęcza. Taką znalazłam teraz wśród nasion.
Właściwie liczę na cud, bo z siewu cebula nigdy mi się nie udawała. Nawet już dymkę kupiłam.
Ale trzeba być optymistą.
Teresa
Właściwie liczę na cud, bo z siewu cebula nigdy mi się nie udawała. Nawet już dymkę kupiłam.
Ale trzeba być optymistą.
Teresa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Wysiałem nasiona cebuli perłowej Paris Silverskin i zielonej Ishikura. Pięknie wzeszły. Początkowo były w pomieszczeniu o temperaturze ok.20 - 24C. Po wzejściu przeniosłem do zimnego pokoju - temp. ok. 15C.
Jutro wstawię zdjęcia.
Jutro wstawię zdjęcia.
- BobejGS
- Kontakt:
Moje cebule już na strychu przy oknie. Z tyłu płyta pomalowana na biało farbą, by odbijała słoneczko. 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia