Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Iwonko cóż proza życia, ale najgorzej jak odchodzą nagle ludzie młodzi i zostawiają małe dzieci.

Aniu niestety nie wykorzystuję w żaden sposób, ale pewnie dzięki Tobie poczytam uważniej o tej roślinie :D Jak znajdę rozetę czy nasiona to Ci dam znać ;:168
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już poczytałam i odwary i nalewki z niej mają zastosowanie m.in. w bólach reumatycznych, chorobie wrzodowej i boreliozie. Z wykształcenia jestem kosmetyczką i uwielbiałam zajęcia, podczas których same produkowałyśmy wspaniałe kosmetyki z różnych "niepozornych składników."
Ależ mam ochotę na tę Twoją szczeć Marysiu ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu ale mnie wciągnęłaś i wiesz co znalazłam taka fajna stronę i nie mogę się oderwać http://1000roslin.pl/category/rosliny-dla-urody/ . Znasz ją? Szczeć masz jak w banku!
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Marysiu super, że Cię to zainteresowało ;:196 Podanej stronki nie znam ale już mi się spodobała i mam ciekawą lekturę na kilka godzin ;:167
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Marysiu.
Posadziłam dzisiaj kilka sadzonek kwiatów i krzewów ozdobnych. Sadzonkom krzewów zrobiłam kopczyki a na sadzonki z zielonymi liści położyłam doniczki produkcyjne. Mam nadzieję że się przyjmą i nie zmarzną?

Obrazek

Przesadziłam także różę która posadziłam jesienią. Mam nadzieję że jej nie zaszkodziłam ale nie pasowała mi w tym miejscu co rosła.

Obrazek

W niedziele popryskałam drzewa owocowe i róże miedzianem czy już mogę pryskać preparatem olejowym?
Pozdrawiam Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, tak mi przykro z powodu pożegnania koleżanki, którą znałaś nie tylko z Forum. ;:168
Widocznie bardzo podobała się tam - na Górze i teraz spaceruje sobie po rajskich ogrodach.

Domyślam się, że dzisiaj nie miałaś nastroju do prac ogrodowych, tym bardziej że i deszczyk nie ominął Twoich stron.
Ja też dzisiaj odwalałam zaległą robotę domową, a po południu przyjechały róże, więc jutro działka i sadzenie. Jeśli pogoda pozwoli....
Spokojnego wieczoru i dobrej nocy, Maryś. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu bardzo ciekawe informacje, a o wielu nie wiedziałam :D

Witaj Justysiu krzewom na pewno nic będzie, bo przecież przechowuje się krzewy przysypując ziemią ;:333 Byliny też powinny dać radę, bo przecież wielkich mrozów nie powinno być. Tylko po jakimś czasie te doniczki odkryj bo będzie im brakowało światła :lol: Róża niedługo Ci odpowie :uszy Promanalem zrób oprysk jak będzie cieplej w zasadzie zalecają 12 st.

Lucynko taka niespodziewana śmierć, bo to kobieta 20 lat młodsza ode mnie. Ma małego synka a wiadomo jak synowie są związani z matkami, przynajmniej ja pamiętam mojego syna jak miał 7-8 lat :?
Ja dzisiaj byłam w Krakowie, bo w Ldl miały być drapaki dla kotów, a nasz był już wydrapany do cna. Chciałam też kupić ziemię, a dokupiłam przecenionego pierwiosnka w kolorze fioletowym i rozmaryn w doniczce. Sporo używamy w kuchni. Wróciłam do domu otworzyłam komputer a tu taka wiadomość ;:202
Ciągłe dobijał się z ofertą Strk i z tego wszystkiego uległam, bo do zamówienia dodali mi kiwi, zawilce, taką fajna malinę za pół ceny i jeszcze transport za friko....no to wpadłam ;:223
Nie wiem jaką miałaś pogodę, ale może uda Ci się posadzić róże, bo u mnie deszcz i śnieg z deszczem zapowiadają ;:224
Dobrej i spokojnej nocy ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Marysiu ,a ja w swoim ogrodzie zastałam topinambur .Rosło mi toto jak zielsko . Przesadziłam wiosną kilka kłączy na brzeg rabaty ziołowej i mam spokojne sumienie że nie wywaliłam ,nawet wykopywałam do zupy zamiast ziemniaczków .Szczeć , co to jest za zielsko bo nie znaju ?
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Deszcz od samego rana...i takie smutne wiadomości :(. Nic nie przychodzi do głowy tylko znany cytat... "spieszmy się kochać ludzi...."
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w piątek!

Elu topinambur sadzę już drugi raz coś tam jest, ale nie rozrasta się. Przecież on też zdrowy ;:215 Ostatnio nawet posadziłam koło kompostu i jeden chabaź ;:oj Szczeć http://www.swiatkwiatow.pl/szczec-szcze ... id589.html to taki oset ładny i rozsiewa się, ale u mnie całkiem grzecznie rośnie. Drugiego takiego mam http://ogrod-koryciny.ziolowyzakatek.pl/?page_id=803

Agatko a u mnie jedynie wilgoć mżawka :wink: O tak! wiemy to ale jak odchodzą to zawsze przychodzi na myśl, że coś można było więcej :?
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marysiu, doczytałam co u Ciebie słychać i akurat co do dyskusji o roślinkach użytecznych czy leczniczych, a właśnie wczoraj zauważyłam w Biedronce taką książkę "Smaczne chwasty" :roll: Nie miałam czasu przeglądać ale pamiętam z różnych wpisów na wyspie i nie tylko, że dziewczyny podawał przepisy na dania z pokrzywy czy inne.

Ciekawe dlaczego topinambur u Ciebie nie chce rosnąć, koleżanka kiedyś sobie kupiła i nie umiała się pozbyć tak szybko się rozrastał, a jakie głębokie te korzenie miał ;:oj Mnie nie smakuje ani surowy ani gotowany, za mdły jak dla mnie. Ale ja i za ziemniakami nie przepadam :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu ;:196

Nie zaglądałam do Ciebie przez kilka dni . Poczytałam i smutno mi się zrobiło .
Nawet pisać mi się nie chce , przepraszam .

Pozdrawiam . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu ja dostałam na imieniny kuchnię Łuczaja http://www.empik.com/dzika-kuchnia-lucz ... ,ksiazka-p W kuchni pokrzywę stosowałam na parę sposobów, jadłam sałatkę a listkami mlecza, mniszek to wiadomo miodek i wino i chyba tyle, nie jeszcze kwiaty czarnego bzu w cieście. :D Chociaż nieraz mnie kusi coś więcej przyrządzić :D
Mnie topinambur smakuje tylko mam sensacje jelitowe po nim ;:306 ale posadziłam bo chciałam dawać kurom :wink:

Beatko ;:196 smutno ale co począć, trzeba dalej żyć, bo nie wiemy ile tego życia jeszcze nam zostało ;:204
Pozdrawiam ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”