Chodzi o to, że w tym czasie jest duża różnica temperatur pomiędzy dniem kiedy słońce przygrzewa, a nocą gdzie temperatura spada w okolicach zera, mogą trochę doznać szoku termicznego. Dobrze jest powojniki teraz okryć np.: gałązkami drzew iglastych.Piloniek pisze:A mogę wiedzieć po co okrywa się nóżki powojników? Zimą chroni je przed przemarznięciem a teraz, wiosną?
Sezon 2016 - rozpoczęty
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - sezon 2016
Chłop z Mazur
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Re: Powojniki - sezon 2016
Nie chodzi o szok termiczny!
Dolna część pędów powinna rosnąć w nieco większym zacienieniu, gdyż powojniki są wrażliwe na nadmierne przesuszenie podłoża.
Ziemię wokół rośliny ściółkujemy korą lub obsadzamy roślinami, które głęboko się nie korzenią i nie będą konkurować o składniki pokarmowe z powojnikiem. Taki zabieg ma za zadanie przeciwdziałać nadmiernemu nagrzewaniu się podłoża, utrzymywać wilgoć i zapobiegać rozwojowi chwastów.
Dolna część pędów powinna rosnąć w nieco większym zacienieniu, gdyż powojniki są wrażliwe na nadmierne przesuszenie podłoża.
Ziemię wokół rośliny ściółkujemy korą lub obsadzamy roślinami, które głęboko się nie korzenią i nie będą konkurować o składniki pokarmowe z powojnikiem. Taki zabieg ma za zadanie przeciwdziałać nadmiernemu nagrzewaniu się podłoża, utrzymywać wilgoć i zapobiegać rozwojowi chwastów.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Re: Sezon 2016 - rozpoczęty
Witajcie. A ja z innej beczki. Czy dokarmiacie już swoje powojniki? Tak sobie myślę, czy może by ich już czymś nie podsypać .
- asta6265
Ja bym się jeszcze wstrzymała z tym nawożeniem. Niech one się spokojnie najpierw wybudzą. To jest dopiero połowa marca i praktycznie zima. Zbyt wczesne nawożenie za bardzo przyspieszy ich wzrost i w razie przymrozków narazi na uszkodzenia. Swoje zaczynam zasilać w połowie kwietnia.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- ewelkacha88
Moje to już niektóre listki puszczają . Wstrzymam się jeszcze .
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się dzisiaj wkurzyłam na maksa, poszłam zajrzeć do moich śpiochów (niektóre się wreszcie przebudzają ), ale dwa krzaczki mają jakby odcięte pędy tuż nad ziemią Nie mam pojęcia co im się mogło stać... Mam tylko nadzieję, że bidulki odbiją od korzenia
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ewelkacha88
Małgosiu odbiją . Może jakiś zwierzak podgryzł albo nie wiem co. Ja tak miałam z rozplenicą . Ja patrzę, a ona cała przegryziona w połowie korzenia i nic z niej nie będzie .
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Ewelinko, no gdyby nie to, że podwórko ogrodzone, podejrzewałabym złośliwe działanie osób trzecich A tak to podejrzenie padło na psinkę (chociaż rzadko go widziałam na tej rabatce...).
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Z powojników zabezpieczenia zimowe zdjęte 9 marca. Dziś w nocy było -4*C. Chyba takie przymrozki ich nie uszkodzą.
- asta6265
Do mnie dzisiaj dojechały 4 klemki: Grunwald, Midori i Montana var Rubensx2
Ten Midori pęknie się zapowiada
Ten Midori pęknie się zapowiada
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- ewelkacha88
Anka piękne sadzonki . Będziesz miała ciekawe okazy jak urosną. Pozdrawiam .
Witam się na wątku powojnikowym.
Mam trzy sztuki "Polish Spirit" wsadzone w maju zeszłego roku. Bardzo ładnie kwitły latem. Niedawno je przycinałam i już widzę spore pąki liściowe.
Mam pytanie odnośnie nawożenia. Czy dajecie już nawóz swoim powojnikom? Czy może jeszcze za wcześnie?
Mam trzy sztuki "Polish Spirit" wsadzone w maju zeszłego roku. Bardzo ładnie kwitły latem. Niedawno je przycinałam i już widzę spore pąki liściowe.
Mam pytanie odnośnie nawożenia. Czy dajecie już nawóz swoim powojnikom? Czy może jeszcze za wcześnie?