Borówka amerykańska - 7 cz
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Jak dasz torf kwaśny i ściółkę z kory czy igieł sosnowych to nawet nie sprawdzaj pH tylko podlewaj i używaj nawozów do roślin kwasolubnych. Ja wczoraj jakimś miernikiem z Brico sprawdzałem i mam w najlepszym wypadku 6,5 pH a borówki cały czas pięknie rosły w okresie wegetacji. To samo u sąsiada. Kiedyś słyszałem że plantator w USA na najlepszym polu borówki miał pH gleby 6,8. Moim zdaniem najważniejsze jest żeby była próchnica z roślin iglastych obecna w glebie i będzie borówka ładnie rosła oczywiście podlewanie i jeszcze raz podlewanie latem.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do torfu kwaśnego można ewentualnie trochę siarki zapodać (wolno się rozkłada) więc będzie utrzymywać pH gleby z czasem.
-- 10 mar 2016, o 17:03 --
Ja pod każde kolejne borówki zamierzam dawać torf kwaśny, przekompostowaną trocinę i właśnie siarkę i to wszystko wymieszać. Na wierzch kora sosnowa. Bo doszedłem do wniosku że później mniej pracy będzie przy utrzymaniu odpowiedniego pH.
-- 10 mar 2016, o 17:03 --
Ja pod każde kolejne borówki zamierzam dawać torf kwaśny, przekompostowaną trocinę i właśnie siarkę i to wszystko wymieszać. Na wierzch kora sosnowa. Bo doszedłem do wniosku że później mniej pracy będzie przy utrzymaniu odpowiedniego pH.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lut 2016, o 19:27
Mozna siarkę bezposrednio przed sadzeniem dawac? Slyszalem ze trzeba co najmniej rok przed posadzeniem
No i czy dac sam torf czy jednak wymieszac go z miejscową ziemią?
No i czy dac sam torf czy jednak wymieszac go z miejscową ziemią?
- patryk10015
- 500p
Można dawać tylko nie bezpośrednio pod roślinkę a siarkę wymieszać dokładnie z torfem i trocinami. To zależy jak masz torfu pod dostatkiem to wymieszaj go z przekompostowaną trociną sosnową i w to sadź krzaczki, jeśli mniej to wymieszaj z rodzimą ziemią.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Ja jak sadziłem parę lat temu swoje borówki dałem po 200g siarki pod każdego krzaka nie przejmując się,że może być przy korzeniach,borówki rosną i owocują jaż miło.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki za odpowiedzi ;) Wymieszam torf z miejscową ziemią oraz z korą sosnowa bo nie mam duzo tego torfu . A jak z nawozeniem po posadzeniu ?
[quote="Rol0213"]Można siarkę bezpośrednio przed sadzeniem dawać? Słyszałem ze trzeba co najmniej rok przed posadzeniem../quote] To dlatego że siarka nie rozpuszcza się w wodzie, zaczyna działać z dużym opóźnieniem.
Przy takim pH ziemi jakie masz, samo jej wymieszanie z odrobiną torfu i korą może nie wystarczyć żeby podłoże było kwaśne i odpowiednie dla borówki.
Moim zdaniem podłoże szykujesz na lata, więc warto zadbać o jego jakość.
Przy takim pH ziemi jakie masz, samo jej wymieszanie z odrobiną torfu i korą może nie wystarczyć żeby podłoże było kwaśne i odpowiednie dla borówki.
Moim zdaniem podłoże szykujesz na lata, więc warto zadbać o jego jakość.
-
- 10p - Początkujący
Dobrze, dostosuję się do waszych rad z siarką
Dzięki wam za odpowiedzi 

- patryk10015
- 500p
No ja nie mając jeszcze takiej wiedzy kiedyś nie dawałem siarki dopiero kiedy pojawiły się problemy związane z utrzymaniem pH podsypywałem po 50g siarki pod krzaczki i mieszałem z wierzchnią warstwą gleby, teraz do każdych kolejnych nasadzeń już zamierzam od razu mieszać w dołkach pod nasadzenia.
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ja też sypałam siarkę już pod posadzone krzaczki jesienią, za radami kolegów forumowiczów. Też myślałam, że nie wolno, że trzeba dużo wcześniej a to chodzi tylko o to, że jeśli chcesz zakwasić siarką glebę aby ją przygotować pod coś to musisz rok wcześniej bo ona wolno działa. Nie daje natychmiastowego efektu jak np. Kwas cytrynowy.Rol0213 pisze:Dobrze, dostosuję się do waszych rad z siarkąDzięki wam za odpowiedzi
Ja szczerze nie wiem ile sypnęłam po prostu z każdej strony krzaczka poprószyłam i przemieszałam z ziemią. Myślę, że to wystarczy bo ziemia była przygotowana pod borówki , nawozy też dostawały a na ten sezon kompostuję trociny sosnowe to jeszcze dostaną.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- 10p - Początkujący
Dziękuje wam
Jutro kupuję parę borówek ;)

- patryk10015
- 500p
Siarka działa wolno i dłużej, kwasek cytrynowy to bardziej interwencyjnie/doraźnie.
-
- 10p - Początkujący
A siarka jest dostępna normalnie w ogrodniczym ? I jaką siarkę stosować ?
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ja kupowałam na all... To zależy może i być w ogrodniczym tylko, że najlepiej kup siarkę pylistą a nie granulowaną.
Dokładnie to miałam na myśli.patryk10015 pisze:Siarka działa wolno i dłużej, kwasek cytrynowy to bardziej interwencyjnie/doraźnie.
Pozdrawiam Katarzyna