Rabarbar cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rabarbar
Moje karpy kupione w ubiegłym roku ( podobno z rabarbaru 4 letniego ) dziś zauważyłem że przebiły się przez ziemię i "pąki" wystają naokoło 2cm.
Kurcze drogie te sadzonki rabarbaru , w ogrodniczym 8 zł za małą sadzonkę, w leroyu 10 zł. . W sezonie kupię tanio, w tej zakupionej sadzonce nie będzie nawet 1 kg. Zobaczymy jeszcze na targu, na razie ani widu i słychu. Kupiłam nasiona odmiana LIDER i wczoraj wysadziłam, będziemy się męczyć.
Nie ma problemu z wysiewem i sadzonkami http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4845302
Nie wysiewaj całej paczki, bo później tylko problem i szkoda wywalać, wysiej kilka sztuk więcej, niż Cię interesuje. Ja np. wysiałam kilka szt. więcej i wszystkie wykiełkowały, ale zostawiłam 5 sztuk i tyle posadziłam do gruntu w lipcu. Teraz zostawiam sobie 2 dorodne sztuki Liście do spożycia nadają się już na drugi rok (jedyny minus). Na kompot wystarczy W tym roku to już trzeci sezon u mnie i mam nadzieję, że będzie więcej łodyg Moje musiałam niedawno przesadzić, bo rosły w miejscu, gdzie szybko wysychała ziemia (a rabarbar musi mieć cały czas wilgoć), no i w tamto miejsce przeznaczony jest szpaler tuj.
Nie wysiewaj całej paczki, bo później tylko problem i szkoda wywalać, wysiej kilka sztuk więcej, niż Cię interesuje. Ja np. wysiałam kilka szt. więcej i wszystkie wykiełkowały, ale zostawiłam 5 sztuk i tyle posadziłam do gruntu w lipcu. Teraz zostawiam sobie 2 dorodne sztuki Liście do spożycia nadają się już na drugi rok (jedyny minus). Na kompot wystarczy W tym roku to już trzeci sezon u mnie i mam nadzieję, że będzie więcej łodyg Moje musiałam niedawno przesadzić, bo rosły w miejscu, gdzie szybko wysychała ziemia (a rabarbar musi mieć cały czas wilgoć), no i w tamto miejsce przeznaczony jest szpaler tuj.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Czy teraz mogę rozsadzić kępy rabarbary, które rosną za gęsto?
Nie zdążyłam tego zrobić w jesieni, a z szeroko posadzonych rosłyby dorodniejsze gałązki.
Teresa
Nie zdążyłam tego zrobić w jesieni, a z szeroko posadzonych rosłyby dorodniejsze gałązki.
Teresa
Jasne, teraz jest najlepsza pora.
- Teresa Pszczola
Dziękuję. Super wiadomość.
W poniedziałek łopata w ruch.
Teresa
W poniedziałek łopata w ruch.
Teresa
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teresa Pszczola tylko daj kompostu czy obornika, bo rabarbar bardzo żarłoczny, ale i odpłaci się jak dokarmiony do syta
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Teresa Pszczola
A czy może być nawóz od kurek? Sąsiad hoduje stadko, to wspomoże.
Teresa
Teresa
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak najbardziej, ale z umiarem, bo to bardzo silny nawóz.
Pozdrawiam Teresa
-
Ja osobiście proponuję kupno na znanym portalu aukcyjnym karp rabarbaru, ja swoje 4 letnie kupiłem po 1 PLN/szt. Zanim ten wysiany rabarbar, który proponujecie będzie się nadawał do konsumpcji, minie pewnie około 3 lat.
Ja rok temu wiosną kupiłam w Obi kilka sadzonek rabarbaru. Miały po dwa listki... a co jest teraz?
To jedna z sadzonek
To jedna z sadzonek
Pozdrawiam Ewa
-
Listek listkowi nie równy. Roślina, która dopiero wykiełkowała też ma 2-3 listki, podobnie jak te 2-letnie. Różnica polega na średnicy liścia i grubości łodygi. Dodatkowo kupno małych rabarbarów, które rosły z nasion, to mieszańce i prawie nigdy nie powtarzają cech rośliny matecznej. Stąd tylko rozmnażanie przez podział karpy daje nam gwarancję danego gatunku, np. Malinowy, Lider czy Victoria.