Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Słonko to takie okrągłe, co jak zaświeci to od razu robi się jaśniej, jak całkiem niedawno u nas właśnie, choć na chwilę :tan
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Maryś. ;:196
Paskudnie na dworze. ;:222 ;:222
Słońca brakuje zarówno nam i naszym roślinkom. Także zwierzętom i ptactwu. ;:145
Wszystko takie ospałe, nieruchawe. Ja też. ;:174
Ty masz rację, że wkrótce możemy zapomnieć, jak wygląda słońce.
Mimo wszystko życzę Ci dobrego, ciepłego wieczoru. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Marysiu..i ja się przyłączę do tych spragnionych ;:3 . Wspólnie jakoś to przetrwamy. ;:4 . . Dziś zamiast na działeczkę kierunek był ogrodnik, aby się pocieszyć. ;:oj. Niestety widzę że pocieszajki już na mnie nie działają, wolała bym już sadzić. ;:219
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie też dzisiaj nie dało się popracować na zewnątrz, niestety. Troszkę w foliaczku tylko podziałałam ;:174
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Kiedy ja doczekam się takiego buszu ?? :oops: Piękne fotki pokazałaś i nieco nastrój poprawiłaś w ten nieciekawy dzień. Pozdrawiam :wit .
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Marysiu.
U mnie też dzisiaj nie było słońca. Trochę padało i było zimno.w ogrodzie nie można było pracować więc pikowałam w garażu słodką paprykę oraz lubczyk. Zobaczymy co z niej wyrośnie.

Obrazek
Mam jeszcze pytanie. Kupiłam w Lidlu floksy czy mogę je już wsadzić do gruntu?

Obrazek

Co do pokrzywy to ja dodaję do natki pietruszki jak robię napój w thermomixie
Pomidorki super. Ciekawe jakie będę u mnie ale na razie muszę je posiać bo już pora.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. ;:196
Ech te Twoje cudne zdjęcia, zwłaszcza ten busz.
Chce mi się po nim jeszcze kiedyś połazić, bo lubię wracać tam, gdzie mi dobrze było.
Tapinambur Ci nie rośnie? ;:oj
Parę ładnych latek temu, kiedy to jeszcze byłam piękna i młoda, bo teraz to mi tylko ...i....zostało , a więc właśnie wtedy przytargałam sobie ze trzy jakieś takie bulwki. Oczywiście wiedziałam o nich tylko tyle, że to jakiś wysoki, wieloletni słoneczniczek. W ogrodzie wtedy była jeszcze zupełna pustynia więc bardzo się ucieszyłam, gdy bulwek za rok zrobiło się trochę więcej i rozsadziłam dalej przy płocie, by się trochę osłonić od sąsiada. W kolejnym roku podsypałam obornika i w połowie sezonu ciachnęłam czubki. Słoneczniczek zakwitł
ciut później, ale osiągnął 3 metry wysokości, a do tego karpy bardzo się rozrosły. Po tym zrezygnowałam już z tej rośliny, ale ona nie zrezygnowała z mojego ogrodu i ciągle jeszcze się pokazuje. Od jakiegoś czasu już wiem, że to Tapinambur i korci mnie, by dać mu szansę, ale jak sobie przypomnę , że miałam go po dziurki w nosie, to się powstrzymuję.
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Odzyskałam swój komputerek z nowych Windows 10 i mam zabawę, bo pokazały się nowe możliwości :heja

Agatko ja niestety popełniłam błąd, bo kupując stary dom ze starym ogrodem, coś zyskałam i coś straciłam. Zyskałam parę ciekawych roślin, ale i całą gamę chwastów trwałych. Poprzednia właścicielka znosiła z pobliskiego lasu co się dało żeby się odgrodzić, zasłonić przed sąsiadami. Niestety każda roślina miała przy korzeniach podagrycznik, który na trwałe zamieszkał w ogrodzie moim z sąsiednich. Straciłam ...możliwość urządzenia ogrodu od początku, bo musiałam szybko przenieść większość roślin. Nie byłam w stanie utrzymać dwa ogrody, remont domu, pracę zawodową i oczywiście codzienne długie dojazdy. Co prawda czyściłam po kawałku ziemię i sadziłam swoje rośliny, ale podagrycznik też nie opuszcza zbyt łatwo swojego miejsca ;:306 Pozbierałam nasiona tej ślicznej scabiosy, ale nie wiem co z nich wyjdzie Obrazek

Karolinko dwa lata temu też było takie szarobure przedwiośnie ;:oj Moje aparaty fotograficzne pokryły się kurzem Obrazek

Jadziu wszystko przed Twoje wojaże, byłaś nieobecna a tu życie biegło swoim rytmem :lol: Jak już będzie wiosna to znikniemy na grządkach i Fo mocno zwolni ;:333

Elu Jak miło że mnie odwiedziłaś Obrazek przez brak słońca moje kwiatki jakieś chudsze jakby zmarznięte Obrazek Możemy tylko czekać ;:4

Iwonko to jak jeszcze się pokaże szepnij mu że ja tęsknię i na pewno zrobię mu cudną fotkę ;:167

Lucynko właśnie a propos ptactwa, to dzisiaj miałam nalot sikorek, młóciły wszystko co zostało w karmnikach....czyżby zimę czuły ;:oj
A ja przed wieczorem wyszłam niby tak sobie, ale zostałam dwie godzinki na polu, wycinałam suche badylki, wyrwałam trochę chwastów, bo drób dawno nie dostał nic zielonego i jajka jakieś blade ;:222 Nabałaganiłam znowu na ścieżce i znowu będzie sprzątanie ;:306
No to słoneczka na jutro Obrazek
A tera śpij spokojnie Obrazek

Zeniu to pewnie Cię podrażnię jak przeczytasz wpis dla Lucynki. Ubrudziłam ręce w ziemi ale szybko ubrałam rękawiczki bo było zimno mimo plusowej temperatury. Przetrwamy bo nie mamy innego wyjścia Obrazek

Aniu u mnie trochę się dało, a ja już nie mogłam wytrzymać w domu i ciepło ubrana porobiłam trochę porządków ;:333

Ewelinko ta postać ogrodu ma 4 lata więc bardzo szybko doczekasz się buszu i konieczności usuwania niektórych roślin ;:306 Dobrej niedzieli Obrazek
Justysiu ale ładnie popikowana papryka ;:215 Ja swojego floksa wsadziłam do ziemi ale miał takie kiełki jak te co rosną u mnie. Jak będzie miał być mróz to nakryję czymś :wink: Pomidorki zdążysz posiać ;:173

Ewuniu Obrazek nie mam takich kłopotów ze słoneczniczkiem :;230 ale to nie pierwsza roślina która u innych rozrasta się czy wysiewa a u mnie ;:131 pewnie glina za ciężka aboco
Mój ogród nie tylko stoi przed Tobą otworem ale i tęskni za Tobą. Już nie wspomnę, że i Kraków tęskni za Tobą Obrazek
Ściskam cieplutko ;:4
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,cieszę się ,że karczochy do mnie przyjadą ,coś tam wysiałam i jest ,ale dobrze mieć pewniaki od Ciebie ,ja pokrzywę to uznaję za najlepsze ziółko ,jest niesamowita,bardzo dużo jej zjadamy ,ledwo wyszła z ziemi i już ją zrywam,nawet rosół gotuję z pokrzywą ,nie zmienia smaku ,więc nikomu nie przeszkadza,jak robię soki warzywne ,to zawsze jest pokrzywa ,kurdybanek ,mlecz,dlatego kupiłam ślimakową wyciskarkę ,żeby pozyskiwać sok z liści ,dzieci uwielbiają soki z warzyw z pokrzywą ,dużo suszę pokrzywy i całą zimę do każdej zupy zamiast pietruszki zielonej ,nikt nie wie,że je pokrzywę ,bo nie daje jakiegoś szczególnego smaku,a jak już robię zupę jarzynową to góry jarzyn i chwastów jest w tej zupie,mój mąż uwielbia takie zupy i jeszcze mają być gęste ,więc mogę bez umiaru sypać wszystkiego,a o pokrzywę to sam się upomina ,dodaję też pokrzywę do zupy krem z czosnku niedźwiedziego ,nie bardzo smakuje mi pokrzywa mrożona ,bo ma taki żelazisty dla mnie smak ,świeża i suszona jest świetna ,a szczeci to u mnie mnóstwo się nasiało,bardzo lubię te szczotki ,pamiętam je od babci jak dużo rosło ich przy miedzy,u mnie pada non stop ,to ponuractwo mnie dobija ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu ja u Ciebie, a Ty u mnie i obydwie piszemy o karczochach :;230 Mnie też mrożone pokrzywa nie podeszła. Używam ale nie aż tyle co Ty ;:oj Z tym dodawaniem do zup masz rację i muszę też tak robić ;:215 Może i było dzisiaj paskudnie ale ja nie wytrzymałam i jak mnie wciągnęło w grządki to wróciłam do domu jak kury poszły spać. Nawet nie zmarzłam a zrobiłam znowu coś do przodu :D Dobrej nocy moja wspaniała gospodyni ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ciekawe czy już wyszła pokrzywa muszę zajrzeć za siatkę i też zrobić tam porządek, bo za chwilkę wszystko zarośnie tam na jamen.Mam do cięcia powojnik Polish spirit który właśnie rozpanoszył się za siatką zamiast w ogródku.No tak ostatnimi czasy mało bywałam na FO
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

O, dobrze wiedzieć, że nie ma sensu pokrzywy mrozić, bo niedobra.

Marysiu, podagrycznik to mógłby się pojawić, nawet jakby go wcześniej z lasu nie przyniesiono. ;:174 Ale na pewno przez to, że poprzednicy tyle roślin naznosili, to Ty masz teraz dużo więcej roboty i walkę nieustanną. U nas też niestety jest, też podejrzewam, że przyniesiony z ziemią z ogródka dziadków, skąd przywieźliśmy pierwsze rośliny. I mam cały ten kawałek do przerobienie i kłącza podagrycznika do wybrania. A on jest wkurzający, bo te kłącza są kruche i nie dają się tak dobrze wybrać z gliny. ;:185

Agatka i Iwonka pisały o walce z powojem - ja u nas niestety zauważyłam pierwsze siewki jesienią. Co mogłam to wybrałam bardzo dokładnie, gdzie miałam mocno rozluźnioną ziemię, ale on i tak odrósł! Więc wybrałam ponownie. Właśnie dzięki tym sznurkom korzeni zorientowałam się, że to jest ta cholera. ;:120 Ale z gliny nie dam rady go wyciągnąć żadnymi widłami. ;:223 Bo się po prostu porozrywa na kawałki i tyle. Jako, że jest to wczesny etap inwazji to jednak spróbuję przy wyższej temperaturze - wyjątkowo - smarowanie glifosatem, chociaż mierzi mnie na samą myśl, bo nie znoszę tego tak samo jak powoju. ;:125
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Dario jak zauważyłaś pierwsze siewki w zeszłym roku to znaczy że dopiero zaczynał. Wtedy ciężka chemia bardziej sobie radzi bo kłącza krótkie. Powodzenia w walce z upiorami ogrodu .
Podagrycznik miałam przy poprzednim domu, też był usuwany metodą widłową. Rósł sobie na działce już wiele lat i to z frontu . Walka trwala4 lata na 600m.
Tylko na tym fragmencie na szczęście go miałam bo tam dla odmiany był hektar ogrodzony na dom i ogród z budynkami pomocniczymi.
Agata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”