Ogród Marty-cz.aktualna
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Marty-cz.aktualna
Za nazwy roślinek i ja po raz kolejny dziękuję
Zakupione dalie robią wrażenie- oby Ci pięknie kwitły
Zakupione dalie robią wrażenie- oby Ci pięknie kwitły
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Marta, ale wszystko przyspieszyło Niby pogoda nieciekawa, ale roślinom to nie przeszkadza. Szybko kwitnące krzewy to dla mnie mistrzostwo świata . Niestety nie mam żadnego z tych bardo wyrywnych.. najwcześniej u mnie kwitnie forsycja.
Dalie piękności.. Kupowałaś w jakimś markecie? Polowałam ostatnio na taką buraczkową, teraz widzę, że to Rocco. Niestety nigdzie nie znalazłam..
Dalie piękności.. Kupowałaś w jakimś markecie? Polowałam ostatnio na taką buraczkową, teraz widzę, że to Rocco. Niestety nigdzie nie znalazłam..
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Martusiu w końcu nadrobiłam zaległości
Przepiękne wspomnienia dalie już masz posadzone ja też może jutro spróbuję ale nie wiem czy dam radę wszystkie .
Ale miałaś duży śnieg i jak jałowce dały radę się dźwignąć ??
Wiosenka piękna - aż się serce raduje na takie widoki .
Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo
Przepiękne wspomnienia dalie już masz posadzone ja też może jutro spróbuję ale nie wiem czy dam radę wszystkie .
Ale miałaś duży śnieg i jak jałowce dały radę się dźwignąć ??
Wiosenka piękna - aż się serce raduje na takie widoki .
Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Martuś jak sobie pospacerowałam w twoim ogródku, to od razu poczułam się lepiej
Nabytki daliowe cudowne i do tego siedzą już w doniczkach
Ja do moich nawet jeszcze nie zajrzałam, mam je w piwnicy w trocinach.
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Powiew wiosny u ciebie już czuć doskonale....Zobaczyłam że i u ciebie tak ostrżki szybko rosnął,a myślałam że to z moimi jest coś nie tak
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Martuś cudne nowości, dalie sa przecudne...
Tez kilka krokusów zbierałam, dzieło nornicy mi się nie podobało bo każdy gdzie indziej.
Tez kilka krokusów zbierałam, dzieło nornicy mi się nie podobało bo każdy gdzie indziej.
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Martuś czy z jednej gałązki wierzby smoczej urośnie mi krzak?
Wszystkie gałązki od Ciebie wypuściły korzonki, mam je teraz w doniczki powsadzać?
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martusiu a ja miałam nie miec dalii w tym roku ale niestety albo stety raczej, same do koszyka wpadły, na razie tylko 3 ale śliczne
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witam drogich gości ,dni do wiosny coraz mniej a na polu dalej leje i taka szaruga ,że niewiele można zrobić w ogrodzie,wczoraj na deszczu rozmnożyłam ostróżki ,bo tak rosną ,że za moment nie podzielę bo będą się wyłamywać ,dostały nowe miejsce i niech rosną ,żeby było ich więcej ,bo takie cudne ,a nasion nie mają ,reszta roślin,powolutku wychodzi,a niektóre zupełnie śpią .
Marysiu,właśnie nic nie grzałam ,a śnieg tak długo był u mnie i nagle taka niespodzianka,powojnika kupiłam nasiona ,nie wiem jak wyjdzie i kiedy zakwitnie ,ale podoba mi się taki ,żeby dołączył do zestawów,u mnie też jeden cały pokój zastawiony daliami,ale trudno,i tak wszędzie nie muszę mieszkać ,karczochy też mi ładnie wyszły ,zebrałam nasiona ze swoich ,no to zgubiłam ,wiec kupiłam paczuszkę i szybciutko wyszły,spokojnego wieczorku i miłej niedzieli
Soniu,tak podpędzone dalie zaczynają kwitnąć już końcem lipca ,więc jest dużo czasu ,żeby się nimi nacieszyć ,bo kwitną aż do mrozów,firletek u mnie mnóstwo ,aż muszę wyrzucać ,wysiałam od Ciebie nasionka białego ślazu,ładnie wyszły i już poszły do gruntu,gdyby miał sypać śnieg to przykryję pudełkiem ,żeby ich nie połamał,a zimna które teraz jest to się nie boją ,pozdrawiam
Marzenko,kupiłam te dalie w Castoramie i były różne pomponowe ,ja jeszcze mam mieć przesyłkę z daliami ,i tam też będą pomponowe ,więc wybrałam tylko te kolory ,pozdrawiam
Ewciu,cieszę się ,że mój ogród może być inspiracją ,on tak naprawdę wypłyną z mojego wnętrza i taki zostanie ,najwyżej jakieś poprawki będą i coś więcej rozbudowany,staram się pisać nazwy ,najgorzej jest z roślinami,które są u mnie z przed forum ,bo napisy wyrzucałam ,nigdy wcześniej nie pomyślałam ,że będą mi kiedyś potrzebne,pozdrawiam
Aniu,ja też mam nadzieję ,że dalie się spiszą ,bo je uwielbiam ,jeszcze dojadą inne i już mam trochę swoich ,nazwy roślin staram się pisać ,czasem tylko coś pominę ,bo nie znam nazwy,pozdrawiam
Sabinko,dalie kupiłam w Castoramie ,wybór jest spory i chyba jeszcze nikt się nimi nie zainteresował,bo pudełka były pełniutkie ,wiec mogłam sobie wybrać najpiękniejsze karpy,pisałam ci kiedyś ,że jak chcesz to wyślę siewki Wawrzynka ,rośliny potrafią nieraz zaskoczyć ,przecież u mnie tak długo był śnieg,
Tereniu,fajnie ,że jesteś ,nie wszystkie jałowce się dźwignęły ,bo się połamały ,reszta taka pochylona wisi ,nie podwiążę ,bo ciągle leje i nie mam zamiaru robić w takich warunkach ,wczoraj posadziłam jednego ,co go z korzeniami wyrwało i leżał na tym deszcze od tamtego śniegu,jeszcze jednego świerka mam postawić ,bo też leży ,ale jemu sama nie dam rady a pomocnicy na nic nie mają czasu ,wiosna już tak blisko ,pracy będzie coraz więcej ,a teraz przez te deszcze niewiele się zrobi,pozdrawiam i pięknej niedzieli życzę
Ewuniu,ze wszystkich moich dali wypadła mi jedna ,po prostu zeschła się na wiór ,reszta ładnie przezimowała,teraz dokupiłam co pokazałam ,ale jeszcze przyjadą inne ,a może w jakimś innym sklepie znajdę coś ciekawego dla mnie to też dokupię ,pewnie i Twoje ładnie przezimowały,pozdrawiam
Justynko,właśnie wczoraj dzieliłam te ostróżki,bo jak przerosną to już będą się łamać ,bo są bardzo kruche ,ale fajnie mi sie wszystko udało,bo bardzo chcę mieć ich więcej ,wiosna tak szybko przyszła,nawet się nie spodziewałam ,bo przez parę dni nie byłam w ogrodzie a tu taka niespodzianka pozdrawiam
Kasiu,cieszę się ,że będę miała nowe dalie ,może jeszcze w innym sklepie uda sie coś ciekawego kupić ,mówisz,że to nornice tak rozwlekają nasze cebulki,przecież ja tak nie sadziłam ,pozdrawiam i buziaczki
Ewuniu,tak z każdej gałązki urośnie krzak ,możesz komuś dać ,teraz wsadź do doniczek i daj na pole,zadołuj ,jak się dobrze przyjmą to wybierz sobie jakąś,a resztą możesz się podzielić ,posłałam więcej patyczków,gdyby coś się wydarzyło i nie puściły wszystkie korzenie ,wydaje mi się ,że bardzo szybko wypuściły korzonki
Iwonko,każda sztuka się liczy i każda bardzo cieszy,a jeszcze jak są śliczne to już połowa szczęścia ,a druga połowa będzie jak zakwitną
Mili 17199,fajnie Cię gościć w moim ogrodzie ,mam sporo róż i jeszcze dojadą ,wiec zapraszam znowu
Marysiu,właśnie nic nie grzałam ,a śnieg tak długo był u mnie i nagle taka niespodzianka,powojnika kupiłam nasiona ,nie wiem jak wyjdzie i kiedy zakwitnie ,ale podoba mi się taki ,żeby dołączył do zestawów,u mnie też jeden cały pokój zastawiony daliami,ale trudno,i tak wszędzie nie muszę mieszkać ,karczochy też mi ładnie wyszły ,zebrałam nasiona ze swoich ,no to zgubiłam ,wiec kupiłam paczuszkę i szybciutko wyszły,spokojnego wieczorku i miłej niedzieli
Soniu,tak podpędzone dalie zaczynają kwitnąć już końcem lipca ,więc jest dużo czasu ,żeby się nimi nacieszyć ,bo kwitną aż do mrozów,firletek u mnie mnóstwo ,aż muszę wyrzucać ,wysiałam od Ciebie nasionka białego ślazu,ładnie wyszły i już poszły do gruntu,gdyby miał sypać śnieg to przykryję pudełkiem ,żeby ich nie połamał,a zimna które teraz jest to się nie boją ,pozdrawiam
Marzenko,kupiłam te dalie w Castoramie i były różne pomponowe ,ja jeszcze mam mieć przesyłkę z daliami ,i tam też będą pomponowe ,więc wybrałam tylko te kolory ,pozdrawiam
Ewciu,cieszę się ,że mój ogród może być inspiracją ,on tak naprawdę wypłyną z mojego wnętrza i taki zostanie ,najwyżej jakieś poprawki będą i coś więcej rozbudowany,staram się pisać nazwy ,najgorzej jest z roślinami,które są u mnie z przed forum ,bo napisy wyrzucałam ,nigdy wcześniej nie pomyślałam ,że będą mi kiedyś potrzebne,pozdrawiam
Aniu,ja też mam nadzieję ,że dalie się spiszą ,bo je uwielbiam ,jeszcze dojadą inne i już mam trochę swoich ,nazwy roślin staram się pisać ,czasem tylko coś pominę ,bo nie znam nazwy,pozdrawiam
Sabinko,dalie kupiłam w Castoramie ,wybór jest spory i chyba jeszcze nikt się nimi nie zainteresował,bo pudełka były pełniutkie ,wiec mogłam sobie wybrać najpiękniejsze karpy,pisałam ci kiedyś ,że jak chcesz to wyślę siewki Wawrzynka ,rośliny potrafią nieraz zaskoczyć ,przecież u mnie tak długo był śnieg,
Tereniu,fajnie ,że jesteś ,nie wszystkie jałowce się dźwignęły ,bo się połamały ,reszta taka pochylona wisi ,nie podwiążę ,bo ciągle leje i nie mam zamiaru robić w takich warunkach ,wczoraj posadziłam jednego ,co go z korzeniami wyrwało i leżał na tym deszcze od tamtego śniegu,jeszcze jednego świerka mam postawić ,bo też leży ,ale jemu sama nie dam rady a pomocnicy na nic nie mają czasu ,wiosna już tak blisko ,pracy będzie coraz więcej ,a teraz przez te deszcze niewiele się zrobi,pozdrawiam i pięknej niedzieli życzę
Ewuniu,ze wszystkich moich dali wypadła mi jedna ,po prostu zeschła się na wiór ,reszta ładnie przezimowała,teraz dokupiłam co pokazałam ,ale jeszcze przyjadą inne ,a może w jakimś innym sklepie znajdę coś ciekawego dla mnie to też dokupię ,pewnie i Twoje ładnie przezimowały,pozdrawiam
Justynko,właśnie wczoraj dzieliłam te ostróżki,bo jak przerosną to już będą się łamać ,bo są bardzo kruche ,ale fajnie mi sie wszystko udało,bo bardzo chcę mieć ich więcej ,wiosna tak szybko przyszła,nawet się nie spodziewałam ,bo przez parę dni nie byłam w ogrodzie a tu taka niespodzianka pozdrawiam
Kasiu,cieszę się ,że będę miała nowe dalie ,może jeszcze w innym sklepie uda sie coś ciekawego kupić ,mówisz,że to nornice tak rozwlekają nasze cebulki,przecież ja tak nie sadziłam ,pozdrawiam i buziaczki
Ewuniu,tak z każdej gałązki urośnie krzak ,możesz komuś dać ,teraz wsadź do doniczek i daj na pole,zadołuj ,jak się dobrze przyjmą to wybierz sobie jakąś,a resztą możesz się podzielić ,posłałam więcej patyczków,gdyby coś się wydarzyło i nie puściły wszystkie korzenie ,wydaje mi się ,że bardzo szybko wypuściły korzonki
Iwonko,każda sztuka się liczy i każda bardzo cieszy,a jeszcze jak są śliczne to już połowa szczęścia ,a druga połowa będzie jak zakwitną
Mili 17199,fajnie Cię gościć w moim ogrodzie ,mam sporo róż i jeszcze dojadą ,wiec zapraszam znowu
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Martuś, mam kilka pytań, jeśli mogę. Gdzie będą stały donice z daliami ( piękne odmiany ). Mam taki zamiar moje zadoniczkować, ale nie mam pojęcia gdzie z nimi potem.
I kolejne pytanie : co robisz, że masz takie super wypasione kępy przebiśniegów?
Więcej nie mam pytań...na razie nie mam.
I kolejne pytanie : co robisz, że masz takie super wypasione kępy przebiśniegów?
Więcej nie mam pytań...na razie nie mam.
-
Gosiu,moje dalie są w doniczkach ,doniczki w pudłach po bananach ,bo są mocne i mieści się cztery -pięć donic jak duże i wszystkie te pudła stoją w jednym pokoju na innych pudłach ,żeby były w powietrzu,żeby nie zawilgła podłoga ,pudła też wyłożone folią ,żeby przy podlewaniu nic nie kapało na podłogę ,jak jest ciepło to na dzień idą całe pudła na pole ,żeby się dalie bardzo nie wyciągały ,jak już lepiej się ociepli ,a nie zapowiadają dużych mrozów to zostają przed domem pod ścianą i okrywam na noc folią bąbelkową w razie czego,albo wnoszę na noc do domu i tak do 15 maja,potem wybijam z donic i wkładam do gruntu,napisałam to Darii na str 10 i Justynie na stronie 10 w ostatniej odpowiedzi,raz wyniosłam te dalie w pudłach za dom ,żeby nie było tyle przed domem i pod folię z trawnika wlazły mi ślimaki ,jeden winniczek i jeden goły,do rana wszystkie młode pędy dalii były zjedzone ,już nigdy nie wyniosę blisko trawnika ,wszystkie będą przed wejściem do domu przy ścianie i trudno,cudnie to nie wygląda,ale dalie całe :roll:więc widzisz ile to korowodu z tymi daliami ale warto ,już niektóre wypuszczają maleńkie kiełeczki, z przebiśniegami nic nie robię ,wsadziłam w miejsce cieniste,ale teraz nie ma liści to mniej cieniste i chyba ani razu nawet nie zasiliłam ,może to odmianą bardzo prostą ,dostałam je od koleżanki ,u której też rosną w głębokim cieniu w lecie bo pod starymi jabłoniami gęsto posadzonymi ,pozdrawiam
-
Nie ma na razie zmian w mojej wiośnie ,więc pocieszmy się wspomnieniami.
przeglądając zdjęcia trafiłam na moje grzybki,więc teraz narobię wam na nie wielkiej ochoty
wspaniałe rydze
to są zbiory z różnych dni,jak mieszkam w lesie ,a teraz zajadamy się nimi pod różnymi postaciami ,pychotki,nigdy nie pokazywałam grzybów na wiosnę ,ale musi być ten pierwszy raz
wracamy do jesiennych róż
przeglądając zdjęcia trafiłam na moje grzybki,więc teraz narobię wam na nie wielkiej ochoty
wspaniałe rydze
to są zbiory z różnych dni,jak mieszkam w lesie ,a teraz zajadamy się nimi pod różnymi postaciami ,pychotki,nigdy nie pokazywałam grzybów na wiosnę ,ale musi być ten pierwszy raz
wracamy do jesiennych róż
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martuniu róże czy grzyby co wybrać jedno i drugie chwyta za serce...a może jedno za żołądek O to widzę, że już nie muszę siać dla Ciebie karczochów, bo stałaś się specjalistką od siania Dzisiaj porobiłam trochę porządków i widzę że żółty dzielżan ładnie się rozrósł, a skoro Ty dzielisz ostróżki to pewnie i ja mogę już dzielić byliny. I Cassandrę też podzielę więc tych już nie kupuj i nie siej proszę, bo co ja Ci dam Zaglądałam do kilku patyczków różanych od Ciebie i widzę że żyją, żeby im tylko mróz wiosenny nie zaszkodził, to w lecie mają szansę zakwitnąć Buziaczki posyłam i życzę spokojnej nocy