Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3

Post »

Zaczęła wschodzić moja Sałata Amish Deer Tongue, Forellenschluss, Bronze Beauty, Tom's Thumb, Vitaminny, Flame, tylko nie widać jeszcze Bronze Beauty, mam nadzieję, że wyjdzie, bo jestem ciekawa jaka będzie ;:138
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Moja sałata rzymska

Obrazek
Stoi na zewnątrz i czeka na cieplejsze dni.
Jestem zadowolona, że nie wybiega i jak temperatura ma być w nocy około zera lub niższa, chowam ją do domu do chłodnego pomieszczenia.
msk83
500p
500p

Post »

Dzisiaj rano pisałam, ze moja sałata Bronze Beauty nie wzeszła. Teraz widzę już kilka łepków ;:oj :heja :tan ;:138 rośnie w oczach. Jak wszystkie wyjdą, to wystawić je na balkon? Pod przykryciem przezroczystym? Czy trzeba je jakoś zahartować wcześniej?
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczoraj posiałem sałatę Syrena. Pisze, że tworzy największe główki ze wszystkich dostępnych odmian, 400-480 g i że bardzo smaczna.
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Ja wczoraj też posiałem 5 odmian sałaty w foliaku tak, żeby zebrać przed pomidorami.
Awatar użytkownika
yummyyummy
100p
100p
Od: 8 wrz 2015, o 15:30

Post »

Przepikowałam sałatę do foliaka. Na pojutrze zapowiadają u nas śnieg :)
Aneta
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

msk83 pisze:Dzisiaj rano pisałam, ze moja sałata Bronze Beauty nie wzeszła. Teraz widzę już kilka łepków ;:oj :heja :tan ;:138 rośnie w oczach. Jak wszystkie wyjdą, to wystawić je na balkon? Pod przykryciem przezroczystym? Czy trzeba je jakoś zahartować wcześniej?
Cieszę się, że moje sałaty nie dają plamy ;:173

Ja tak własnie robię, jak tylko wykiełkują, to od razu wystawiam na zewnątrz. W zeszłym roku miałam małą szklarenkę zrobioną z przezroczystego opakowania po pieczarkach, w tym roku mam większą, balkonową szklarenkę foliową.

Moje sałaty już prawie tydzień siedzą w szklarni, pierwszej nocy okryłam je dodatkowo agrowłókniną, a już następnej nocy bez dodatkowej ochrony. Sałaty nie rosną, ale żyją. Wczorajszy cały dzień był słoneczny, to ciutkę zmężniały i podrosły.
Najmniejsza temp w środku w nocy to było 2,3stopnia.

Dzisiejszej nocy ma być u nas -5, to niektóre zostawię, przykryję podwójną agro, wniosę do domu tylko ten pojemnik, w którym mam posiane sałaty, których nasion już nie mam. Resztę się w razie czego dosieje :)

Obrazek
like_water
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 mar 2015, o 18:41

Post »

Wow, jestem pod wrażeniem jak Wam rosną te sałaty. Nie wiedziałam, że takie młode roślinki można wystawić na dwór. :shock: U mnie sałaty, które cały czas stały w mieszkaniu (gdzie jest cały czas podobna temperatura - ok. 19-20 stopni) wybiegły, po czym zbladły i przestały rosnąć. Ale wysiałam je w połowie lutego, być może to jednak za wcześnie. Trochę mnie to zniechęciło do uprawy sałaty, ale chyba spróbuję jeszcze raz. :)
Zuzanna
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

W tym roku połowa lutego to nie jest za wcześnie. Tylko sałatę zaraz po wykiełkowaniu trzeba wystawić na dwór, żeby nie wybiegała.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
msk83
500p
500p

Post »

Dominika, ( post http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5495377 )

Twoje sałaty są super, nasionka zdrowe i ładne ;:138
Wysiałam tylko po kilka sztuk na razie i już mi wybiegły, bo nie mam odwagi wystawić je na balkon. Teraz pada śnieg i jest -1. Jak wystawię, to nie zdechną? Stoją w kuchni na parapecie, tam kaloryfer nie grzeje i jest około 18 stopni C.

Obrazek

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Megi, 18 stopni to może być za ciepło, brak światła i ciepło skutkują niestety wyciąganiem się :( Zimno, nawet z mniejszym dostępem światła spowoduje, że sałata będzie wolniej rosła, tzn. nie będzie się wyciągała. A gdy tylko pojawi się więcej słońca, to od razu podrośnie :)

Wystaw sałaty na zewnątrz, zrób szklarenkę, nakryj tej pojemnik drugim takim przezroczystym, zwiąż drucikiem czy sznurkiem, możesz dla pewności nakryć sałaty warstwą białej agro lub fizeliny, albo jak nie masz, to możesz wykorzystać np. folię bąbelkową (włożyć do środka, lub jak masz duży kawałek folii, to nawet całą szlarenkę owinąć. Chociaż myślę, że przy takim lekkim minusie sałata i tak przeżyje, nawet bez dodatkowej ochrony. No, ale zawsze to będziesz spała spokojniej :wink:
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Moje rozsady sałaty stoją na dworze cały czas, odkryte w dzień, a na noc okrywam je starą firaną :)
Pozdrawiam ;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Moje stoją na zewnętrznym parapecie w pojemnikach plastikowych, owinięte są w folie z reklamówek. Stoją tak dzień i noc. (W nocy przymrozki około -2 stopni :roll: )
Wczoraj je oglądałam... żyją i tak jak Dominika pisała: nie rosną, ale żyją. Pierwszy rok tak zrobiłam, jestem zadowolona z efektu.
Miałam nie robić rozsady, bo zawsze miałam cienką, marną. Skuszona opowieściami "sałatowymi Forumkami" posiałam i jestem zadowolona .... ;:173
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”