Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Ipomoea batatas rozmnaża się z sadzonek w warunkach szkarniowych pobranych z matecznika.Sadzonki niektórych odmian sprowadza się z cieplejszych rejonów świata, gdzie są lepsze warunki świetlne.Na początku mają tylko korzenie, w trakcie wzrostu wykształcają dopiero niewielkie bulwki ułatwiające im przetrwanie suszy.Nie próbowałam nigdy przezimować tych bulwek i wyprowadzić rośliny, może ktoś robił i napisze o efektach.
Dziękuję Selli, czyli można przyjąć, że ma normalna bryłę korzeniową, 1 sadzonka nie zadusi innych roślin.
Mam pytanie do Adrianic jeśli tu zagląda - czy na tym zdjęciu pstra pelargonia to Bonita? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5316487
I jak się nazywa pierwsza z prawej z pierwszego zdjęcia?
Dziękuję
I jak się nazywa pierwsza z prawej z pierwszego zdjęcia?
Dziękuję
Na 95 % jest to kurdybanek.
Komarzyca ma rzadsze liście.
Stawiam w tym roku mocno na kurdybanki - świetnie sprawdziły się na południowym tarasie, bardzo rozrosły zarówno w szerz jak i wzdłuż.Polecam jako rośliny zielone.
Kurdybanki z 15 cm (kupione sadzonki) urosły do 70 cm!
Komarzyca ma rzadsze liście.
Stawiam w tym roku mocno na kurdybanki - świetnie sprawdziły się na południowym tarasie, bardzo rozrosły zarówno w szerz jak i wzdłuż.Polecam jako rośliny zielone.
Kurdybanki z 15 cm (kupione sadzonki) urosły do 70 cm!
Nagle poczułam chęć uprawiania ogrodu. Wokół moich roślin kicają 4 koty. Zaprzyjaźniliśmy się z kretem
Z wiszących, zielonych, bardzo długich polecam dichondra srebrzysta - dla mnie dichondra i kurdybanek to moi zieloni faworyci do wiszących donic. Polecam.
Nagle poczułam chęć uprawiania ogrodu. Wokół moich roślin kicają 4 koty. Zaprzyjaźniliśmy się z kretem
4koty a o czym my tu już dwie strony wałkujemy
A ja chciałem dopytać o Satureja douglasii (Yerba Buena) http://www.roslinne.pl/sklep/home/830-s ... zonki.html widzę na zdjęciach z netu, że jednak może być wisząca. Oczywiście byłaby osobno bo to zioło, ale czy może wisieć w donicy? Ktoś uprawiał?
A ja chciałem dopytać o Satureja douglasii (Yerba Buena) http://www.roslinne.pl/sklep/home/830-s ... zonki.html widzę na zdjęciach z netu, że jednak może być wisząca. Oczywiście byłaby osobno bo to zioło, ale czy może wisieć w donicy? Ktoś uprawiał?
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym sezonie stawiam na pelargonie, czerwone w większości. Z własnych sadzonek.
Wielkie nadzieję pokładam również w petuniach z nasion od Dziuni, które fajnie wykiełkowały i rosn? jak na drożdżach.
Pozostaję również wierna Komarzycy, która mi zmarzła, więc sadzonki będę musiała kupić.
Jako dodatek będzie jeszcze lobelia.
Wielkie nadzieję pokładam również w petuniach z nasion od Dziuni, które fajnie wykiełkowały i rosn? jak na drożdżach.
Pozostaję również wierna Komarzycy, która mi zmarzła, więc sadzonki będę musiała kupić.
Jako dodatek będzie jeszcze lobelia.
Pozdrawiam, Marta.
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
U mnie pelargonie, które dzielnie rosną na parapecie, dwie odmiany petunii, lobelia i tunbergia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
- madeline76
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2016, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich serdecznie To mój pierwszy post, zaglądam tu często i ,,przepadam", przeglądając forum. A moje pytanie brzmi: czy siał ktoś wilca pierzastego i powój pnący na balkonie? Zastanawia mnie długość tych roślin, nie za bardzo mam jak je ,,pociągnąć" w górę, da się je owijać między barierkami balkonu? Dodam: małego balkonu (152 na 57 cm)... W tym roku zaplanowałam sobie 3 skrzynki z truskawkami pnącymi (wczoraj wysiałam na rozsadę), 2 skrzynki z kwiatami (werbena ogrodowa, szałwia trójbarwna, lobelia przylądkowa, dosieję pozłotkę maczek i godecję wielkokwiatową), obowiązkowo 1 skrzynka ziółek (tymianek, cząber etc.). Mierzyłam, pomieszczę, nawet będzie dojście do prania A jeśli chodzi o wilce: trzeba je przyciąć, żeby się rozkrzewiły czy posadzić po kilka w donicy? A może lepiej na działce, żeby nie ,,przeładować" balkonu, sama się gubię... Jak ktoś ma doświadczenie i się podzieli sugestiami, serdecznie podziękuję za wparcie!!!
Magda
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Madelin wilec/powój to bandyta W sensie rośnie bardzo szybko i ekspansywnie. Siałam kiedyś na tarasie bo chciałam żeby mi zarósł balustradę. Oczywiście opanował ją bardzo szybko, ale nie prezentował się najlepiej, bo podsychał mi od dołu. Zapewne spowodowane to było zbyt małymi donicami w których rósł. Tzn rósł w korytkach bo też za dużo miejsca nie miałam na większe pojemniki. Także u mnie się nie sprawdził. Pięknie za to kwitnie w gruncie. Także jak masz kawałek gruntu i koniecznie chcesz mieć wilec to lepiej do gruntu. Nic go nie uszczykujemy, sam rośnie silnie do góry.
Jeżeli chodzi o wilec pierzasty, jest bardziej delikatny i nie tak szalony i lepiej sobie w donicy z nim spróbować. Ma piękne powcinane listki i delikatne małe czerwone kwiatuszki.
Jeżeli chodzi o wilec pierzasty, jest bardziej delikatny i nie tak szalony i lepiej sobie w donicy z nim spróbować. Ma piękne powcinane listki i delikatne małe czerwone kwiatuszki.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 23:08
Potwierdzam.
Gdy mieszkałam w bloku, posadziłam w skrzynkach powój i groszek pachnący. Osobno, bez innych kwitów. Powój znacznie słabiej rósł niż teraz w gruncie, obsychał od dołu, a groszek... dorósł do ok. 50 cm, mizernie wyglądał, a cały balkon żałośnie Tak więc raczej szkoda zachodu z tymi roślinkami w skrzynkach.
Gdy mieszkałam w bloku, posadziłam w skrzynkach powój i groszek pachnący. Osobno, bez innych kwitów. Powój znacznie słabiej rósł niż teraz w gruncie, obsychał od dołu, a groszek... dorósł do ok. 50 cm, mizernie wyglądał, a cały balkon żałośnie Tak więc raczej szkoda zachodu z tymi roślinkami w skrzynkach.
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Madeline, zobacz wątki wilec purpurowy i wilec na balkonie. Jest tam sporo info i zdjęcia wilców na balkonach.
Rośnie wysoko i mocno tak jak to już tutaj wcześniej napisano. To jak się miewa zależy m.in. od wielkości pojemnika, wystawy balkonu. U mnie rósł świetnie dopóki nie pojawiły się upały... Ale są osoby zadowolone z uprawy na balkonie.
Rośnie wysoko i mocno tak jak to już tutaj wcześniej napisano. To jak się miewa zależy m.in. od wielkości pojemnika, wystawy balkonu. U mnie rósł świetnie dopóki nie pojawiły się upały... Ale są osoby zadowolone z uprawy na balkonie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- madeline76
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2016, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Was serdecznie i dziękuję jeszcze bardziej za podpowiedzi Mam działkę (od ubiegłego roku) więc mam gdzie wysiać nasiona... W takim razie z pierzastym spróbuję, jak doradzasz, Asta. Elciu mi też groszek marniał na balkonie w zeszłym roku, zrezygnowałam w tym roku z niego bo szkoda sobie balkon zasmucać. Na działce też sobie nie poradził Balkon mam od południa, więc być może nie wszystkie rośliny zniosą maksymalną ekspozycję na słońce, a jeśli do tego będzie lato takie jak ubiegłoroczne.. ufff.. Agnesko szukałam w wyszukiwarce ale mi nie wyskoczyły wątki, poszukam ,,na piechotę", dobrze wiedzieć, że są
Baaardzo dziękuję Wam za zainteresowanie Jak mi już coś urośnie to się podzielę informacjami, może nawet nauczę się zdjęcia wrzucać? Pozdrawiam!
Baaardzo dziękuję Wam za zainteresowanie Jak mi już coś urośnie to się podzielę informacjami, może nawet nauczę się zdjęcia wrzucać? Pozdrawiam!
Magda