iwciach pisze:Właśnie popatrzyłam w swoje notatki i wyczytałam, że kupiłam ją jako różową. Moim zdaniem jest biała, ale może się mylę. Jeżeli ktoś ma różową orszelinę, proszę o to by się wypowiedział czy róż jest blady czy zdecydowany.
JolantaMa pisze:Zdecydowanie blady, na etykiecie intensywny, w naturze określiłabym - "róż majtkowy"
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
riane pisze:Moja orszelina ma rok. Jeszcze za dużo o niej nie wiem. Miała być różowa. Była jakaś taka bledziutka.
Potwierdzam obserwacje. Mam dwie orszeliny Pink Spire pochodzące z różnych źródeł, jedna kupiona w sklepie stacjonarnym, druga przez Internet. Obie kwitły na biało, nie zauważyłam ani odrobiny różu. Tymczasem po wrzuceniu w wyszukiwarkę hasła wyskakują fotografie intensywnie różowych kwiatów. Niestety nijak to się ma do rzeczywistości. Albo zdjęcia są podrasowane albo przedstawiają inną odmianę, np. Ruby Spice. Inna teoria jest taka, że na kolor kwiatów wpływa rodzaj gleby i jej pH. Brałam też pod uwagę, że winne jest zbyt duże nasłonecznienie, ale u mnie rośnie w lekkim półcieniu, więc to nie to.
P.S. Ta kupiona stacjonarnie była tańsza, a pomimo to dwa razy większa od internetowej orszeliny. Czasem jednak warto robić zakupy na miejscu.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.