Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
Re: Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
Ja też bym obstawiał, że to męski egzemplarz, ale lepiej się upewnić wiosną, podczas kwitnienia.
Na stronie 15 tego wątku są dobre zbliżenia kwiatów z rozróżnieniem na płeć.
Na stronie 15 tego wątku są dobre zbliżenia kwiatów z rozróżnieniem na płeć.
Dziękuję za pomoc W takim razie muszę uzbroić się w cierpliwość
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
26. lutego będzie można posłuchać o rokitniku na Konferencji sadowniczej "Jagodowe Trendy" w Kraśniku. Wykład wygłosi profesor Stanisław Pluta. Poniżej link:
http://www.krasnikjagodowetrendy.pl/program/
http://www.krasnikjagodowetrendy.pl/program/
Dereń jadalny(cornus mas)
Ja też mam zamiar w tym roku posadzić rokitnika, chyba kupię takie 80-cio centymetrowe sadzonki w doniczce. Jego owoce to bomba witaminowa, można z nich robić soki, dżemy, nalewki albo preparaty do stosowania zewnętrznego - wspomaga gojenie ran i zmiany trądzikowe. Ale od sadzonki do owocu to chyba jeszcze trochę czasu...
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój rokitnik (egzemplarz żeński) owocował już w pierwszym roku po posadzeniu. Jako, że nie miałam dla niego osobnika męskiego, owoców było niewiele.. To był bardziej eksperyment, bo w okolicy jest kilka egzemplarzy i myślałam, że będzie więcej owoców. Dosadziłam więc obok "faceta" i czekam na efekty w tym roku. Słyszałam, że same owoce powinno się zebrać po pierwszych przymrozkach. Owoce z mojego drzewka były dość kwaśne, ale dało się zjeść ;) Jednak w tym roku, jeśli doczekam się obfitego plonu raczej zrobię przetwory.
Mój rokitnik rośnie raczej w pełnym słońcu i bardzo ładnie mi się rozrósł. Nie wymagał też specjalnej uwagi. Nawet podczas zeszłorocznej suszy bardzo dobrze sobie poradził.
Moja znajoma z Kazachstanu dziwi się, że u nas ta roślina jest tak mało popularna, bo u niej to się masowo uprawia
Na polskim wybrzeżu zachodnim widziałam bardzo dużo dziko rosnących rokitników, które z daleka wyglądały jak drzewka oliwne
Mój rokitnik rośnie raczej w pełnym słońcu i bardzo ładnie mi się rozrósł. Nie wymagał też specjalnej uwagi. Nawet podczas zeszłorocznej suszy bardzo dobrze sobie poradził.
Moja znajoma z Kazachstanu dziwi się, że u nas ta roślina jest tak mało popularna, bo u niej to się masowo uprawia
Na polskim wybrzeżu zachodnim widziałam bardzo dużo dziko rosnących rokitników, które z daleka wyglądały jak drzewka oliwne
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
MartisM, jak puści Twój rokitnik odnogi, to poproszę. Ja mam tylko panów i brak owoców.
- MartisM
Zrobiłam oględziny mojego rokitnika - kobiety To chyba zalążki owoców, zastanawiam się tylko, czy coś z tego będzie, bo wyglądają dość niemrawo. Na rokitniku sąsiada też tak wyglądają.
Pozdrawiam Marta
Czy orientuje się ktoś czy rokitnika można przeszczepić odmianę męską i żeńską na jednym pniu żeby zaoszczędzić miejsca?
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
Czy młodego rokitnika można przesadzić wczesnym latem czy lepiej tego nie robić?
Mam zaszczepioną gałązkę męską na żeńskim rokitniku. Taki zamówilam w szkółce.
- MartisM
Według mnie można, ale trzeba pamiętać o podlewaniu podczas upałów. Ja mojego faceta posadziłam w samym środku lata. Wytrwał parę tygodni ukropu i suszy, więc myślę, że spokojniegrapes pisze:Czy młodego rokitnika można przesadzić wczesnym latem czy lepiej tego nie robić?
Pozdrawiam Marta
Szukając sadzonek rokitnika napotkałem na samopylną odmianę FRIESDORFER Orange. Czy ktoś posiada taki i może się wypowiedzieć że nie ma problemu z owocowaniem. Czy ma ktoś spis odmian z opisanymi walorami smakowymi? Czytałem że rosyjskie odmiany są polecane.
Jeśli chodzi o smak to raczej nie ma zauważalnych różnic między odmianami rokitnika, przynajmniej jak dla mnie.
Owoce są zawsze kwaśne jak byk
Owoce są zawsze kwaśne jak byk