Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

mtw pisze:Witam, w zeszłym roku (w czerwcu lub lipcu) posadziłem Izę Zaliwską, którą kupiłem w doniczce. Przyjęła się w gruncie i do jesieni ładnie rosła. Na zimę zrobiłem kopczyk z liści aby nie przemarzła.

Teraz wygląda jednak na zupełnie nieżywą... Jeszcze nie przycinałem jej (ani jesienią ani teraz). W ciągu tygodnia ją przytnę.

Chyba jednak lato to nie była właściwa pora na sadzenie. Zdecydowanie wiosna byłaby lepsza.

Ciekawe czy odżyje...
Ciekawe po czym wnioskujesz że winorośl obumarła? Jak będziesz przycinał i łoza w przekroju będzie jasnozielona, to znaczy że jednak żyje (obumarła będzie brązowa). Winorośl zacznie wegetację dopiero jak temperatura będzie przez kilka dni wyraźnie powyżej 10st C.
Kopczyk z liści to nie jest najlepszy pomysł na ochronę zimową (wylęgarnia grzybów) - najlepiej robić kopczyk z ziemi.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
mtw
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kopczyk z liści usunę. Winorośl wydaje mi się martwa, bo żadnych oznak pobudki nie widzę. Ale faktycznie pewnie jeszcze trzeba zaczekać...
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53

Post »

ketmia, jars

Dziękuję za KONKRETY

Pozostałym osobom chciałabym przypomnieć, że forum to miejsce do zadawania różnych pytań - także, być może GŁUPICH, w mniemaniu tzw wszystkowiedzących... Nie potrzeba mi ironizowania o biedronkach i lidlach zwłaszcza w sytuacji gdy pytanie zadałam GRZECZNIE i z garstką uśmiechów sugerujących że zdaję sobie sprawę z tego, że duże są moje oczekiwania tj. nie spodziewam się ich spełnienia...
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam zadołowane 2 winorośle. Kiedy mogłabym je przesadzić na miejsce docelowe? Jestem na etapie jego przygotowania ale jak trzeba już, zanim puszczą pąki, to się zbiorę za szybką robotę :)
Pozdrawiam Jola
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Już możesz o ile pąki nie ruszyły, ale przygotuj dołki pod nie
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Jestem odmiennego zdania. Ja bym trzymał jak najdłużej zadołowane. Jeśli to możliwe to dodatkowo osłaniałbym to miejsce przed promieniami słońca. Im dłużej będą w ziemi tym później ruszą po posadzeniu. Im później ruszą tym większa szansa, że ominą je przymrozki wiosenne, co w pierwszym sezonie ma niebagatelne znaczenie. Zazwyczaj okryte ziemią krzewy winorośli odkrywa się na przełomie marca i kwietnia. Jeżeli wtedy posadzisz to będzie wystarczająco. To i tak 1,5 m-ca zagrożenia przymrozkami. Można też próbować jeszcze później sadzić, wszystko zależy od temperatur jakie będą panowały. Dobrze jest obserwować pąki na krzewach nieokrytych, jak zaczną pękać to wykopujemy i sadzimy. Można też posiłkować się płaczem łozy na takich krzewach.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zakopcowane winogrona przykryłam na zimę białą agrowłokniną. Niech sobie poczekają. Więcej czasu na dołki będę miała. Do świąt i tak mają być przymrozki rzędu -3 także nie mam z czym się wyrywać.

Dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam Jola
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Cześć. Byłem dzisiaj w ogrodniczym i okazało się że wycofali siarkol. Powiedzcie mi co można użyć zamiast tego środka. Może coś wyprodukowali nowego jako zamiennik.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

SylwesterK6 pisze:Cześć. Byłem dzisiaj w ogrodniczym i okazało się że wycofali siarkol. Powiedzcie mi co można użyć zamiast tego środka. Może coś wyprodukowali nowego jako zamiennik.
Zmień sklep bo plotą głupoty. Siarkol 80 ma:
-termin ważności zezwolenia: 31.12.2020
-termin dopuszczenia do sprzedaży i dystrybucji środka wprowadzonego do obrotu przed upływem okresu ważności zezwolenia/pozwolenia: 30.06.2021

Dodam że zezwolenie otrzymał (odnowiono) we wrześniu 2014r.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

W sprawie Siarkolu mi też w ogrodniczym sprzedawca (a on sprzedaje tam na stoisku ŚOR od lat i raczej wie co i jak) mówił w zeszłym tygodniu że dopiero czekają na nową rejestrację i nową dostawę Siarkolu, więc chyba coś jest na rzeczy. Jutro zajrzę jeszcze do innego sklepu i zapytam czy Siarkol jest w sprzedaży (jeszcze trochę zeszłorocznego Siarkolu i Tiotaru mam, ale myślałem zaopatrzyć "apteczkę" w zapas na cały sezon).
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na jakiej rzeczy ? Od kiedy sprzedawcy stanowią o tym co jest dopuszczone, a co nie? Nie wiem nie piszę i nie "sieję " fermentu. Nie wiem co na to moderatorzy ale jak nie ma w Waszych sklepach to kupcie sobie na allegro. Korzystanie z wyszukiwarki nie boli.
Piotr
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Piotr ma rację.
Ja w ubiegłym roku też nie mogłem na żadnym sklepie stacjonarnym wyłapać Siarkolu bo niby nie wolno.
Kilka kliknięć, zamówiłem przy okazji trochę nawozu pod borówki i mam w domu zapas Siarkolu na 2 lata naprzód (co najmniej).
Piotrek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na przyszłość przed udaniem się do sklepu warto otworzyć ten link http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
W okienku uprawa wpisujemy winorośl i klikamy szukaj. Klikamy więcej przy danym środku i wszystko wiemy.
Siarkole są zarejestrowane cztery.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”