Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
Najlepiej jest uciąć nad pierwszym górnym oczkiem, by pobudzić ponownie roślinę do zakwitnięcia.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2016, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam 3 storczyki, 1 przekwitł jakiś czas temu ale nie ucięłam pędów, teraz bardzo się z tego cieszę, ponieważ z jednego pędu poszła nowa gałązka i jest na niej 6 pąków. Wyrosła nad 4 lub 5 oczkiem, a zauważyłam tę nowa gałązkę jak podeszłam do storczyka z nożyczkami aby przyciąć pęd nad 3 oczkiem.
Jestem początkującą osoba, jeżeli chodzi o uprawę storczyków, kupiłam kwiaty z 2 pędami, więcej kwiatów, więc wyglądają piękniej, ale czy da się wyhodować z tych kwiatów dodatkowy 3 pęd, aby kwiatów było jeszcze więcej?
Jestem początkującą osoba, jeżeli chodzi o uprawę storczyków, kupiłam kwiaty z 2 pędami, więcej kwiatów, więc wyglądają piękniej, ale czy da się wyhodować z tych kwiatów dodatkowy 3 pęd, aby kwiatów było jeszcze więcej?
Z tego co ja się orientuję - jeśli chcesz aby storczyk wznowił kwitnienie ze starego pędu to go nie przycinasz ani nie obcinasz, dopiero kiedy roślina zasuszy pęd, wtedy ciąć jak najniżej. Według mnie wznawiane kwitnienia są mało efektowne, więc ja osobiście obcinam pędy jak najniżej, żeby roślina puściła nowy pęd, kwitnienie wygląda wtedy znacznie atrakcyjniej i pędy nie są takie "powyciągane", ale oczekiwanie na nowy pęd jest zwykle dłuższe.
Podejrzewam, że chciałeś obciąć pęd za trzecim oczkiem, bo takie porady zwykle można przeczytać, więc jak dla mnie zrobiłeś to ok, nie ma większego znaczenia gdzie przytniesz, jeśli roślinka będzie chciała wznowić kwitnienie to może to zrobić przy każdym oczku.
Zaznaczam, że jestem amatorem
Pozdrawiam.
Podejrzewam, że chciałeś obciąć pęd za trzecim oczkiem, bo takie porady zwykle można przeczytać, więc jak dla mnie zrobiłeś to ok, nie ma większego znaczenia gdzie przytniesz, jeśli roślinka będzie chciała wznowić kwitnienie to może to zrobić przy każdym oczku.
Zaznaczam, że jestem amatorem
Pozdrawiam.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KaraibskieMango, według mnie da się.. Wszystko zależy od samej rośliny, oraz warunków w jakich jest trzymana, czy sposobu uprawy. Ale nie jest to takie pewne, że wszystkie pędy zakwitną jednocześnie.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
Wycinam wszystko bardzo nisko. Ładniej kwitną na nowych pędach. Mam ponad 20 storyczyków, testowałam różne opcje.Sterczące badyle nie są zbyt dekoracyjne, lepiej wycinać.
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U części storczyków pędy obcięłam nisko przy podłożu i jeden z nich zaczął wypuszczać nowy pęd.Następnym razem zetnę tak pozostałe pędy.
Witam
Mam storczyka, niedawno opadły mu wszystkie kwiaty. Chciałabym go nie uśmiercić Łodygi zaczynają usychać. Proszę o porady co z nim teraz zrobić? w jaki sposób pielęgnować? Przycinać czy nie ? Jak tak to gdzie ? Dołączam zdjęcia
Witaj. Przeczytaj ten wątek od początku. O sposobie ucinania pędu mówiliśmy tutaj już wielokrotnie. Skorzystaj więc z zamieszczonych porad.
Na temat samej uprawy storczyka też mamy kilka wątków. Zapraszam do korzystania z wyszukiwarki. Miłej lektury. wanda/mod
Mam storczyka, niedawno opadły mu wszystkie kwiaty. Chciałabym go nie uśmiercić Łodygi zaczynają usychać. Proszę o porady co z nim teraz zrobić? w jaki sposób pielęgnować? Przycinać czy nie ? Jak tak to gdzie ? Dołączam zdjęcia
Witaj. Przeczytaj ten wątek od początku. O sposobie ucinania pędu mówiliśmy tutaj już wielokrotnie. Skorzystaj więc z zamieszczonych porad.
Na temat samej uprawy storczyka też mamy kilka wątków. Zapraszam do korzystania z wyszukiwarki. Miłej lektury. wanda/mod
A może on ma za dużo wody po prostu. Albo jego czas kwitnienia się kończy i trzeba go przyciąć.
Wygląda na to, że postanowił ususzyć ten cały pęd, bo drugi pęd kwitnie nadal.
Według mnie to on gnije. Chyba już nie potrzebuje tyle wody, jak zaczyna gubić kwiaty.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 sie 2015, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, storczyka kupiłam ok. 8 miesięcy temu, zaczął po krótkim czasie zrzucać pąki kwiatowe. Teraz jego 2 łodygi są nadal zielone, ale nic się nie zmienia. Zauważyłam, że wypuszcza tylko nowe korzonki i listki, ale nie kwitnie. Zastanawiam się, czy ściąć te pędy, bo może wyrosną nowe.. jak myślicie?