Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozsada- wszystko o produkcji rozsady warzyw

Post »

Były okryte folią, aż pokazały się pierwsze. Wyglądały tak delikatnie, że bałam się je przysypywać. A z tym podlewaniem zapamiętam, nie mam jeszcze wprawy. :?
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Pierwsze koty za płoty :D za rok będzie lepiej. Nawet jak tyle posadzisz to będziesz mieć satysfakcję ;:136
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Powiedzcie proszę jeszcze, co z moim brokułkiem, mam pikować czy może tu siedzieć jeszcze i kiedy do gruntu? ;:224
Obrazek
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
IN_be
200p
200p
Od: 18 lis 2015, o 10:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
Czy mogę wystawić rozsade na parapet okna, które do godziny 8 rano ma zasłonięta zewnętrzną żaluzje. Okno jest południowe, na 1 piętrze, bardzo jasne, właściwie słońce dociera tam od rana do zachodu. W pokoju jest drugie zachodnie okno. Martwi mnie ten brak dobrego światła w godzinach porannych. Ewentualnie mogła bym spróbować zostawiać uchylona żaluzje na 15-20 cm, jeśli miało by to coś zmienić. Dodam, że moja rozsada jest wysiana nieco wcześniej (mieszkam w Belgii), więc jest nieco starsza/większa. Brakuje mi już miejsca na innych dobrze oświetlonych parapetach i chętnie bym przeniosła część warzyw do pokoju córki.
W przyszłym roku w garażu stanie na pewno duży growbox, te obstawione parapety w połowie domu doprowadzają mnie do szaleństwa :wink:
Iza
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

A czego to jest rozsada, jakie temperatury masz w dzień.
IN_be
200p
200p
Od: 18 lis 2015, o 10:26

Post »

Najchętniej umieściłabym tam pomidory i/lub papryki, ale ewentualnie mogłyby tam stanąć też kwiatki, poziomki, rodzynki b., lub nieco później ogórki, cukinie, karczochy. Pomidory na razie stoją na "bliźniaczym" oknie piętro niżej. Co do temperatur - zależnie od tego czy świeci słońce. Tam gdzie stoją, jest ogrzewanie podłogowe (brak grzejnika pod oknem) i jest około 20-21 stopni. U córki w pokoju jest około 18-19 stopniu, ale grzejnik pod oknem ( chociaż praktycznie teraz nie grzeje tam). Niestety jak świeci słońce, to temp. są dużo wyższe (na dole okna są wschodnie, pd. i zach. i spore, u góry to pd. okno też duże, ma że 3-4 m, więc się nagrzewa). W słoneczny dzień bywa i po 26 stopni. A ostatnio u nas sporo słońca.
Dodam jeszcze, że wschód i zachód słońca jest u nas około godziny później (dzisiaj wschód 6:51, zachód 18:48).
Iza
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Witam!
Mam dwa pytania.
Po pierwsze, czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie znajdę informację o produkcji rozsady wg Mizumby? Gdzieś to widziałem ale teraz nie mogę zlokalizować, a wyszukiwarka nie pomaga.
A druga sprawa to taka, że mam sporo rozsady i żona nie jest zachwycona tym, że ona stoi na parapecie, są to pomidory i papryki. W związku z tym mam pytanie, czy mogę ją przenieść (rozsadę :D ) do foliaka? Oczywiście odpowiednio zabezpieczając, np. skrzynka z desek, a na to folia, plus w razie przymrozku znicza? Co Wy na to?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Musisz w wyszukiwarkę Mizuba wpisać. :wink:

A rozsady pomidorów i papryki na pewno nie możesz na stałe na dwór wynieść. Nawet do foliaka. Możesz wynosić do folii w słoneczne dni. Ale na razie i to nie ma sensu.
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Re: Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witam,
chciałabym się zapytać, czy z pomidorków, które z braku miejsca na parapecie nie popikowałam, jeszcze coś będzie? Łodyżki mają już dość wyciągnięte i boję się, że są przerośnięte.
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jakie duże są te doniczki?
Dlaczego doniczki są obniżone w stosunku do światła okna - pomidory dalej wyciągają się do światła.

Takie wyciągnięte siewki pikowałam do wielodoniczek 4cm x 4cm x 5cm - pomidory wsadzałam do ziemi w kształt litery "U" lub spiralnie. Nie bałam się złamania pomidora, bo po złamaniu i tak wypuści korzonki na łodydze zakopanej w ziemi. Dopiero następne doniczki miały ok. 1/2 litra - pojemniki po dużej śmietanie.

U Ciebie liścienie są wysoko nad ziemią, u mnie obrywałam liścienie i pierwszą parę liści - ten fragment łodygi zawsze umieszczam pod ziemia w ostatnim przesadzaniu.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

BobejGS pisze:Musisz w wyszukiwarkę Mizuba wpisać. :wink:

A rozsady pomidorów i papryki na pewno nie możesz na stałe na dwór wynieść. Nawet do foliaka. Możesz wynosić do folii w słoneczne dni. Ale na razie i to nie ma sensu.
Dzięki, już wiem dlaczego nic nie mogłem znaleźć :oops: .
Czyli z przeprowadzki nici. A kiedy można wynieść na stałe?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli może zapewnić odpowiednią temperaturę w foliaku, to czemu nie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Z wcześniejszego wpisu nie wynikało, że będzie dogrzewał foliaka, a da tylko znicz wrazie przymrozków, stąd moja odpowiedź.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”