Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka ,niedroga,jaka

Post »

KamilT pisze:
miachlbyk pisze:jest jeszcze Weibang dobrej jakości
Weibang to chińszczyzna przez duże CH. Robią podróbki maszyn znanych producentów. Np. aerator Weibang - podróbka aeratora Husqvarna AR19, wycinarka darni Weibang - podróbka wycinarki RYAN Junior Sod Cutter, wertykulator Weibang - podróbka wertykulatora Billy Goat lub Sembdner.

O jakości oryginalnych produktów ww. firm nie muszę nikogo przekonywać.
jakiej jakości?/ Husqvarna i jakość?? chyba o czy innym piszesz a o innym myślisz,ponadto pisałem o kosiarkach ale jak chcesz to powiem ci że ten Chiński Weibang jest lepszy od tej nie Chińskiej Husqvarny ;:14

-- 11 mar 2016, o 16:17 --
mati8201 pisze:Czyli tak Nac odrzucam

Czy ktoś cos moze powiedzieć o kosiarkach firmy Mastercut lub Faworyt ponieważ mam ja dostępną u lokalnego sprzedawcy z silnikiem Brigsa
mogą być,jak masz dealera to idż podotykaj i sam zobaczysz czy spełni twoje oczekiwania jakości wykonania
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

miachlbyk pisze:
jakiej jakości?/ Husqvarna i jakość?? chyba o czy innym piszesz a o innym myślisz,ponadto pisałem o kosiarkach ale jak chcesz to powiem ci że ten Chiński Weibang jest lepszy od tej nie Chińskiej Husqvarny ;:14

doskonale wiem o czym mówię. Na co dzień mam styczność z wieloma maszynami ogrodniczymi - również z Husqvarną. Nie twierdzę, że jest to No.1 ale proszę...nie porównujmy typowych chińskich maszyn [często na silnikach typu no-name lub co najwyżej Loncin] do markowych urządzeń. A nawet jeśli producent do "chińczyka" wrzuci silnik B&S lub Honda to nie znaczy, że reszta maszyny będzie OK.

No i proszę...powiedz w czym jest ten Weibang lepszy od Husqvarny?

A jeśli chodzi o kosiarki to często o ich jakości nie świadczy liczba bajerów [czujnik napełnienia kosza, mycie przez szybkozłącze itp] ale dostępność części zamiennych. Kosiarkę można uszkodzić przy pierwszym koszeniu, wystarczy większy kamień, wystający pręt etc. Skrzywiony wałek do Weibanga dokupisz pewnie w każdym serwisie...tak?
miachlbyk
100p
100p

Post »

To że masz do czynienia ze sprzętem wcale nie świadczy że jesteś najmądrzejszy,sprzęt Weibanga jest masywniejszy czyli lepiej zrobiony,tez miałem niegdyś takie zdanie jak ty do póki nie zobaczyłem jak to jest zrobione,napędy kosiarek są lepsze,nawet same koła są o wiele lepiej zrobione niż w Husqvarnie,jeżeli widział byś sprzęty tych dwóch Firm to wiedział byś o czym piszę,a byle części do Weibanga ma Cedrus oraz jego dealerzy z tym problemu nie ma i to nawet szybciej można kupić niż części do Husqvarny
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

miachlbyk pisze:To że masz do czynienia ze sprzętem wcale nie świadczy że jesteś najmądrzejszy,sprzęt Weibanga jest masywniejszy czyli lepiej zrobiony,tez miałem niegdyś takie zdanie jak ty do póki nie zobaczyłem jak to jest zrobione,napędy kosiarek są lepsze,nawet same koła są o wiele lepiej zrobione niż w Husqvarnie,jeżeli widział byś sprzęty tych dwóch Firm to wiedział byś o czym piszę,a byle części do Weibanga ma Cedrus oraz jego dealerzy z tym problemu nie ma i to nawet szybciej można kupić niż części do Husqvarny
1. nie twierdze, że jestem najmądrzejszy. Zdaje sobie jednak sprawę z tego, że dość dobrze znam rynek maszyn ogrodniczych - nie tylko ze strony fascynata, serwisanta-amatora ale również aktywnego użytkownika.

2. gdybym nie widział Weibanga to bym się nie wypowiadał

3. Husqvarna ma swoje autoryzowane serwisy w każdym rejonie kraju i mogę u nich kupić części bezpośrednio...jeśli firma "Cedrus oraz jego dealerzy" mają takie zaplecze serwisowe i magazyn części jak autoryzowane serwisy Husqvarny to Szacunek - wiem jednak, że tak nie jest.

4. masywna budowa nie świadczy o solidności a jedynie o wadze i rodzaju użytych materiałów.

Nie chce mi się z Panem przepychać w porównywaniu chińszczyzny do markowych urządzeń bo chyba nic z tego nie wyjdzie. Ja nadal będę miał swoje racje i doświadczenie, a Pan będzie nadal twierdził, że wystarczy skopiować produkt, użyć tańszych materiałów, a jakość pozostanie ta sama lub będzie nawet lepsza [!!!].

Oczywiście uważam, że ceny czołowych producentów są na naszym rynku bardzo przesadzone i chętnie kupowałbym je w cenie "chińczyka" ale to już osobny temat. Ja uważam, że jeśli ktoś nie ma wiele kasy na sprzęt to tym bardziej nie stać go na kupowanie byle czego... - bubla, którego trwałość jest słaba, a serwis jest gdzieś...ale do końca nie wiadomo gdzie.
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

miachlbyk pisze:To że masz do czynienia ze sprzętem wcale nie świadczy że jesteś najmądrzejszy,sprzęt Weibanga jest masywniejszy czyli lepiej zrobiony,tez miałem niegdyś takie zdanie jak ty do póki nie zobaczyłem jak to jest zrobione,napędy kosiarek są lepsze,nawet same koła są o wiele lepiej zrobione niż w Husqvarnie,jeżeli widział byś sprzęty tych dwóch Firm to wiedział byś o czym piszę,a byle części do Weibanga ma Cedrus oraz jego dealerzy z tym problemu nie ma i to nawet szybciej można kupić niż części do Husqvarny
jeszcze a propos tematu Weibanga....oto fotka wertykulatora tej marki...koła są rzeczywiście solidnie zrobione! ;:333 ;:333 ;:333

http://img11.allegroimg.pl/photos/orygi ... 43759982_3

jak dla mnie to psują się od samego patrzenia na nie
miachlbyk
100p
100p

Post »

Moim celem nie jest przekonanie ciebie to innej maszyny niż Husqvarna bo to jest prawie niemożliwe,jak komuś raz do głowy nakładą tych sekciarskich bredni to już po pacjencie,Huqsvarna ma przewagę w wyższej cenie,większej awaryjności,sporo wyższej cenie części zamiennych,w tej chwili jest sprzęt dla snobów którzy chcą mieć znaną markę ale coraz częściej zmienia się to odwrotnie i Husqvarna zaczyna mieć znaczenie obciachu,sprzętu awaryjnego,drogiego serwisu itp,klienci coraz częściej psy na nich wieszają,nawet dealerzy coraz głośniej mówią o tym że awaryjność jest coraz większa i ciężko już tym handlować bo tłomaczenie klientom nie jest przyjemne,czasy panowania takich Firm jak Husqvarna się skończyły ale nikt mocno związany z tą Firmą w to nie wierzy bo żyje jeszcze czasami sprzed 20-lat,można pisać wszystko co się chce ale stanu faktycznego nie zmienisz i proszę pamiętać że tańszy nie oznacza gorszy a w tym przypadku może być lepszy co jest procesem złożonym
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

po pierwsze:
husqvarna jest w ten dyskusji jedynie przykładem znanej, uznanej marki. Zamiast "Husqvarna" podstaw sobie np. Stihl, Billy Goat, Jacobsen, Oleo-mac, Toro etc/itd/itp.

po drugie:
dla mnie wyznacznikiem jest m.in. to czego używają profesjonaliści. Siedzę w branży 12 lat. Znam bardzo dobrze cały rynek w woj.mazowieckim i proszę Cie - nie próbuj mnie przekonywać, że sprzęt który dopiero wchodzi do Polski, Ty już zdążyłeś przetestować w każdych warunkach. Uprzedzam Twoją odpowiedz - zdążyłem się dowiedzieć u źródła i wielu maszyn Weibanga jeszcze nie kupimy w Polsce.

po trzecie:
nie jestem mocno związany z Husqvarną. Mam maszyny wielu producentów. Urządzenia pachnące nowością jak i takie które malowane były już 5 razy a nadal robią robotę tak jak należy.

po czwarte:
kim jesteś, że tak pewnie wyrażasz opinie na temat całej branży zielonej? Z tego co piszesz - znasz doskonale Klientów, Dealerów, Serwisy. Może po prostu sprzedajesz chińczyki i za wszelka cenę chcesz to wypromować? Wybacz ale jesteś na tym forum zbyt krótko aby uwierzyć we wszystko co piszesz.

po piąte:

13 marca wrzuciłem w tym wątku zdjęcie podwozia wertykulatora Weibang. Chciałbym abyś podał mi zalety tego co na nim widać. Szczególnie chodzi mi o koła, które tak zachwalałeś i grubość blachy z której zbudowana jest ta maszyna. Podobno są bardzo "masywne, czyli lepiej zrobione"
mati8201
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 gru 2015, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KamilT -a ty co byś polecił w cenie do 1500 zł
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

nowa McCulloch lub używana kosiarka Toro. Zdecydowanie coś na silniku Hondy.
miachlbyk
100p
100p

Post »

KamilT pisze:po pierwsze:
husqvarna jest w ten dyskusji jedynie przykładem znanej, uznanej marki. Zamiast "Husqvarna" podstaw sobie np. Stihl, Billy Goat, Jacobsen, Oleo-mac, Toro etc/itd/itp.

po drugie:
dla mnie wyznacznikiem jest m.in. to czego używają profesjonaliści. Siedzę w branży 12 lat. Znam bardzo dobrze cały rynek w woj.mazowieckim i proszę Cie - nie próbuj mnie przekonywać, że sprzęt który dopiero wchodzi do Polski, Ty już zdążyłeś przetestować w każdych warunkach. Uprzedzam Twoją odpowiedz - zdążyłem się dowiedzieć u źródła i wielu maszyn Weibanga jeszcze nie kupimy w Polsce.

po czwarte:
kim jesteś, że tak pewnie wyrażasz opinie na temat całej branży zielonej? Z tego co piszesz - znasz doskonale Klientów, Dealerów, Serwisy. Może po prostu sprzedajesz chińczyki i za wszelka cenę chcesz to wypromować? Wybacz ale jesteś na tym forum zbyt krótko aby uwierzyć we wszystko co piszesz.

po piąte:

13 marca wrzuciłem w tym wątku zdjęcie podwozia wertykulatora Weibang. Chciałbym abyś podał mi zalety tego co na nim widać. Szczególnie chodzi mi o koła, które tak zachwalałeś i grubość blachy z której zbudowana jest ta maszyna. Podobno są bardzo "masywne, czyli lepiej zrobione"
jestem w branży dłużej od ciebie i z tego co widzę mam większą orientacje w terenie od ciebie

1.nie porównuj sprzętu Oleomaca do Billy Goata bo to nie ta półka,Oleomac jest średniej klasy sprzętem a Billy tej wysokiej

2.Widać jakie masz doświadczenie skoro proponujesz komuś kosiarki Mcculloch lub używki,pewnie nie znasz za nawet ofert innych Firm nie wspomnę o ich jakości

3.piszesz jakieś dziwne pytanie o jakości jakby to był teleturniej 100 pytań do,myślisz że ja będę ci na jakieś bzdury odpowiadał? przecież jesteś "znawcą branży"to powinieneś wiedzieć że zdjęcie np.kółka nie odzwierciedli jego jakości ;:14 i nawet nie napisałem o jakichś testach ale ty widzę wiesz lepiej dlaczego jak tak uważam

4.Twoje 12 lat pokazuje żę nic się tak naprawdę nie nauczyłeś
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

dobrze dobrze Panie krzykaczu :) jesteś najmądrzejszy. Niech zostanie na Twoim. Weibang jest TOP 1 i niech wszyscy to wiedzą. Jesteś na forum od niedawna. Wypowiedziałeś się kilka razy - prawie za każdym razem gramatycznie na poziomie 5 klasy szkoły podstawowej. Mamy podstawy aby uznać Cię za najwyższej klasy specjalistę.

Nie będę zniżał się do Twojego poziomu bo nie rozumiesz najprostszych argumentów. Pracuj sobie swoimi chińskimi maszynkami.

A co do orientacji w rynku i doświadczenia...nie widziałeś pewnie nawet 25% tego co ja. Wrzuć na dowód jakieś zdjęcia swoich maszyn. Pokaż na czym się znasz, udowodnij. Jestem bardzo ciekawy bo takich pseudo-specjalistów to ja spotykam na co dzień - głownie kiedy proszą mnie abym pożyczył im jakąś z maszyn [tak, prowadzę również wypożyczalnię] bo ich chińczyki nie dają rady.

A jeśli nie jesteś w stanie udowodnić swoich słów to po prostu zamilcz.

ps. a o kołach od Weibanga napisałem ponieważ kilka dni temu bardzo zachwalałeś m.in. ich jakość. Pokazałem więc wszystkim jak wyglądają bo Ty oprócz pisania nie pokazałeś dowodów na jakość tych maszyn. Każdy może zauważyć, że koła w Weibangu wyglądają jak typowa "marketówka". Czekam więc na Twoją opinie...jeśli tak wyglądają wg Ciebie dobrej jakości koła to gratuluje! :D
mati8201
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 gru 2015, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Panowie oglądałem dzis kilka kosiarek
coraz bardziej zastanawiam sie nad
Oleo-Mac mam serwis w Tarnowie
tylko powiedzcie co są warte te silniki OHV montowane w Oleo-Mac
brałem pod uwagę też Al-ko ale w Tarnowie nie ma ich serwisu
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

To nie bierz maszyny, której nie będziesz mógł oddać do serwisu :) Silniki w Olkach nie są złe. Sam na nich nie pracowałem ale serwisy je w miarę chwalą.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”