Leszczyna - uprawa
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Leszczyna - uprawa
klakier7
Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą wypowiedź a temat ochrony leszczyny .
Ja u siebie na działce nie mam zbyt wielu krzaków , ale jak już są to niech będą zdrowe i szczęśliwe .
Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą wypowiedź a temat ochrony leszczyny .
Ja u siebie na działce nie mam zbyt wielu krzaków , ale jak już są to niech będą zdrowe i szczęśliwe .
Pozdrawiam, Beata.
Ja też bardzo dziękuje za odpowiedz.
Jeszcze myślę nad podlewaniem, chciałbym kropelkowe ale mam 6 rządków po 100 metrów i raczej moja sieć nie wydoła
Jeszcze myślę nad podlewaniem, chciałbym kropelkowe ale mam 6 rządków po 100 metrów i raczej moja sieć nie wydoła
Chciałbym w ciągu 2 tyg zabrać się za sad:
- nawożeniem obornikiem
i dodatkowo chciałbym w okół drzewek najpierw wypielić i kolejno położyć agrowłókninę i na to kore. Tak aby nie rosły chwasty
Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
- nawożeniem obornikiem
i dodatkowo chciałbym w okół drzewek najpierw wypielić i kolejno położyć agrowłókninę i na to kore. Tak aby nie rosły chwasty
Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to zależy w jakim stopniu występują u Ciebie gryzonie.
Czy mogę teraz posadzić leszczynę? Podobno lepiej na jesień, ale zakup był całkowicie spontaniczny i dopiero teraz przeczytałam cokolwiek o uprawie .
No.. chyba musisz
Sprawdź czy przypadkiem korzenie nie są przesuszone, jeśli tak to wrzuc na jakieś pół godziny do wiadra z wodą.
Sprawdź czy przypadkiem korzenie nie są przesuszone, jeśli tak to wrzuc na jakieś pół godziny do wiadra z wodą.
Dziękuję za odpowiedź . Posadziłam w ten weekend, zobaczymy jak sobie poradzi . Jeszcze jedno pytanie; kiedy mogę spodziewać się pierwszych owoców?
Zależy jak duże drzewo.
Moja leszczyna samosiejka, gdy ją pierwszy raz zauważyłem na działce w 2011 roku, miała ok. 150-180cm wysokości. Nie pamiętam czy w 2011 roku miała już orzechy, ale w 2012 kilka już było.
A teraz jest to już całkiem pokaźne, wysokie drzewo i miało dużo orzechów ostatniego roku.
Moja leszczyna samosiejka, gdy ją pierwszy raz zauważyłem na działce w 2011 roku, miała ok. 150-180cm wysokości. Nie pamiętam czy w 2011 roku miała już orzechy, ale w 2012 kilka już było.
A teraz jest to już całkiem pokaźne, wysokie drzewo i miało dużo orzechów ostatniego roku.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja mam 3 leszczyny, zakupione w 2013r jako jednoroczniaki. W 2015 roku zebrałam mały koszyk na truskawki orzechów. Zdziwiło mnie to, jak i brak czerwonej leszczyny, ale tak jest jak się robi zakupy przez Ale...o.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
O co Ci chodzi z tym brakiem?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Pewnie niezrozumiale napisałam, kupiłam trzy leszczyny Barcelońska, Olbrzym z Halle i Syrenę i ta trzecia miała być czerwona ( tak zapewniał sprzedawca ), a jest normalna zielona i liście i orzechy, tylko owoce ma drobniejsze.
Beata
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Masz rację , Syrena powinna być czerwona . Wiem bo mam .
Bardzo fajna odmiana , plenna .
Prowdzę ją na jednym pniu i co roku zbieram z niej orzechy . Nie są bardzo duże , ale kształtne i wcześniejsze niż u Olbrzyma z Hallem .
Bardzo fajna odmiana , plenna .
Prowdzę ją na jednym pniu i co roku zbieram z niej orzechy . Nie są bardzo duże , ale kształtne i wcześniejsze niż u Olbrzyma z Hallem .
Pozdrawiam, Beata.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
A olbrzym po ilu latach owocuje od posadzenia?