Lawenda,odmładzanie ,cięcie

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy lawenda przechodzi okres uśpienia?

Post »

Ciąć teraz. Nic jej nie będzie. Lawende tnie się we wrześniu.
Aga
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I tak zrobię...:D Chciałabym , żeby ładnie się zagęściła na wiosnę...A teraz nie wyglądała jakoś oszałamiająco...Właściwie, mala roślinka to była dość..
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Chyba źle przycinałam lawendę bo się rozłożyła-co mogłabym zrobić? Proszę pomóżcie :(

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Starsze krzaki tak mają, cięcie już nie pomaga, trzeba robić z nich sadzonki, albo sadzić młode.U ciebie na dodatek rośnie w zagęszczeniu innych roślin.Lawenda wybitnie tego nie lubi.Powinna rosnąć albo w swoim towarzystwie w odpowiednich odstępach, albo soliter, by z każdej strony dochodziło maksymalnie słońce i powietrze.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Dzięki-po obu stronach tej rozłożonej lawendy, rosną też lawendy(prosto)ten sam wiek.Jak należy ukorzenić tą moją lawendę?
Pozdrawiam Ewa
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Ja takie "przerośnięte" lawendy przycinam mocno, kilkanaście centymetrów nad ziemią, z powodzeniem odrastają gęste krzewy. W tym roku wiosną ciąłem kilkuletnie krzewy w ten sposób, są już obsypane kwiatami... Myślę, że po kwitnieniu możesz swoje krzewy przyciąć nisko. Sadzonki lawendy bardzo łatwo jest przygotować. Kilkucentymetrowy pęd ogołocić z dolnych liści, w ukorzeniacz dla półzdrewniałych i po same liście w podłoże, od razu dobrze jest przyciąć górę - dla rozkrzewienia.
W ogrodach moich znajomych rosną wieloletnie krzewy, wciąż gęste i bujnie kwitnące. Nawet nie przyszło im do głowy by wymieniać je na nowe. Kluczem jest odpowiednie cięcie.
Pozdrowienia
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Witam to w jakich odstępach sadzić lawendę by tak nie zdrzewiała?
duduś
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Lawenda jest krzewinką i drewnieć będzie niezależnie od odstępów sadzenia, nawet sadzona jako soliter.Odstępy ok.0,5 m wystarczą, by mogła lekko się wyłożyć.Jednak sadzona w zbytnim zagęszczeniu czy to własnym, czy innych roślin jej łodygi i liście będą zagniwać i zamierać, bo wymaga dobrej cyrkulacji powietrza.Należy też unikać miejsc gdzie będą obsypywać się na nią igły iglaków, liście, czy nawet płatki róż po deszczu z obficie kwitnących krzewów, również powodujące ww.
Sadzić najlepiej na stokach i podwyższeniu, korzeni nie przysypywać za mocno, ściółki moim zdaniem jej nie służą, szczególnie na cięższych glebach.Na takich glebach można sadzić na lekkich kopczykach ziemi zmieszanej z piaskiem, wypraktykowałam, mogę polecić.Śnieg w czasie roztopów szybko spływa z okolic zdrewniałej szyjki korzeniowej i nic tam nie gnije.
Po ok.6 latach wyraźnie się starzeje, można próbować odmłodzić, albo młodą zastąpić.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

W jaki sposób można zrobić nowe sadzonki ze starej lawendy?W jakim miesiącu to robić ?
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Robię wiosną, podczas cięcia i latem przy okazji przycinania przekwitłych kwiatów tj. sierpień, nawet początek września.
Pozdrowienia
raki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2016, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lawenda - Lavandula część 2

Post »

Witajcie Ogrodnicy!
Ja dopiero zaczynam przygodę z własnym ogrodem i potrzebuję wsparcia.
W zeszłym roku posadziłam lawendy, kilka krzaczków - pięknie zakwitły. Na jesieni ścięłam wszystkie gałązki z kwiatami tuż nad górnymi listkami. Wydaje mi się że wszystkie krzaczki przetrwały zimę ale wyglądają jak przysłowiowe miotły. Kiedy jest właściwy czas na ścinanie lawendy ? Na jakiej wysokości powinnam ściąć krzaczek ?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tniesz w marcu jak nie ma mrozu i na 3/4 wysokości.
Awatar użytkownika
nalini
200p
200p
Od: 10 lip 2015, o 21:01

Post »

Mój stary krzaczek opitoliłam w zeszłym roku do 1/3 ich wysokości. Bardzo ładnie odbił i miał fajną kulistą formę. Wydaje mi się,że wysokość cięcia trzeba dopasować do wieku i potrzeb rośliny. Młode można ciąć wyżej. Moją lawendę tnę 2 razy - raz jak przekwita to ścinam tylko łodyżki z kwiatostanami, potem ma 2 rundę kwitnienia, drugi raz tnę mocno, tak jak poprzednik napisał, w marcu jak jest już w miarę ciepło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lawenda - CIĘCIE -kiedy i jak przyciąć

Post »

Tylko że w marcu jeszcze w nocy jest mróz. Zastanawiam się, czy świeżo przycięte lawendy wytrzymają takie kilkustopniowe przymrozki i szron?
sadzik102
100p
100p
Od: 30 gru 2014, o 23:31

Re: Lawenda - CIĘCIE -kiedy i jak przyciąć

Post »

Ja zawsze tnę po kwitnieniu,wiosna nigdy nie cięłam,zimą czasem podmarza jak nie ma śniegu,ale nigdy mi jeszcze nie przemarzł żaden krzak,więc przymrozki nic jej nie zrobią.
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”