Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba

Post »

Witaj Wojtek :wit
Po pierwsze dużo będzie zależało od wysokości n.p.m. bo mieszkasz chyba w paśmie górskim i na pewno tylko wczesne odmiany wchodzą w grę. Dla przykładu w Czechach nie daleko polskiej granicy na wysokości 450 m.n.p. dojrzewa tylko PA golden 2 i nie w każdym roku PA golden 3. Z drugiej strony pewnie będzie u Ciebie większe zagrożenie przymrozkami młode asiminy są bardzo wrażliwe na nie.
O tych nowszych odmianach zapomnij nie ma ich w sprzedaży. Ogólnie już jest późno na zakupy i lepiej by było gdybyś wpierw zadzwonił i się dopytał, czy są sadzonki dostępne. Oni często nie aktualizują stron.
Wracając do sadzonek to z podstawowych odmian, które jeszcze mogą być dostępne to polecałbym Ci PA golden 2, PA golden3, Overlesse. Te odmiany ruszają w odstępie do 9 dni, więc będzie większa szansa obejść majowe przymrozki.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

Z tymi majowymi przymrozkami to sobie daruj.U mnie PA golden 2 startuje ok. połowy kwietnia z pąkami a Overleese jakieś 9 dni później.A 2 lata temu zmroziło mi 5-tego maja w nocy.Z dostępnością asiminy w niektórych okresach czasu może być problem.
Moja wiocha leży na 330-360 n.p.m więc też nie w dole.Akurat mam ten plus ,że mieszkam w miejscu gdzie niema raczej zastoin mrozowych.
LEGENDS NEVER DIE
Pomidek
200p
200p

Post »

Mi majowy mróz przemroził cały środek jednej asiminy, zostały mi po 2 gałązki na dole i na górze. Co do wysokości to nie chce wprowadzać nikogo w błąd bo mogła być tam wyższa.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Zgadzam się z Pomidkiem. Zima asyminie nie straszna, ale przymrozki strasznie ją masakrują. Moje drzewka po optymistycznym początku, z roku na rok robią się mniejsze, przez przymrozki właśnie. Mam jeszcze nadzieję, że w końcu trafi się odpowiedni rok, czy dwa pod rząd i uda im się wzmocnić.
zwojtek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2015, o 17:33
Kontakt:

Post »

Dziękuję wszystkim za rady.
Zapewnie w sobotę zdam relację z podróży. Co kupiłem i co widziałem.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

A jedź,niech Ci zima lekką będzie :) Ja sam będę próbował coś rzeźbić z asiminami. Do Czech pojadę może w lipcu,ale po co innego.
Dobrze,że w innych odmianach nie występuje to co w tych od Petersona,że lubią pękać owoce.To jest taki specyficzny problem owoców z rodziny flaszowcowatych,występujący w pewnych warunkach.
LEGENDS NEVER DIE
zwojtek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Wróciłem cały i zdrowy. Podróż w jedną stronę to około 400 km dla mnie.

http://ogrodowy.club/wp-content/uploads ... 39_Pro.jpg

Kupiłem odmiany: Pennsylvania Golden 4, Overleese, Toolgate, Rebecca's Gold Takie polecił mi sprzedawca jako wczesne. Były i inne. Wybór jak dla mnie lakika spory. Były PA Golden 2, Take two, NC-1, dużo Primy i Sunflowera. Rośliny tylko w pojemnikach 6-litrowych po 1150 koron, wysokość 150-180 cm.
Pytanie teraz mam takie - rośliny mają już pąki kwiatowe, w Czechach trzymane były w szklarni. Więc co teraz z nimi zrobić? Trzymać je we względnym cieple (do 10 stopni) w domu, czy posadzić w miejscu docelowym. Nie chciałbym żeby ucierpiały przez potencjalne przymrozki. Wg moich statystyk z lat 2004-2015, ostatni przymrozek wiosną pojawia się średnio 12 kwietnia, a najpóźniej był 6 maja 2014 r. Czekać czy sadzić?

http://ogrodowy.club/wp-content/uploads ... 38_Pro.jpg

Na PW pytano mnie jak tam dotrzeć. Szkółka jest w Hranicach, strona internetowa: http://www.asimina.org.
Teraz jeszcze jak tam trafić, bo nie jest to takie proste. Na ulicy znajduje się brama w której pisze Zahradnictwo, ale to nie tam. Poniżej na mapkach wszystko wyjaśnione. Czarna przekreślona strzałka = nie jechać. Trzeba wjechać na parking i stamtąd jest wejście do szkółki.
http://ogrodowy.club/wp-content/uploads ... _adres.png
http://ogrodowy.club/wp-content/uploads ... a_mapa.png

Byłem jeszcze w Drozdin. Tam szkółka ogólno-sadownicza, na placu spory bałagan. Kupiłem tam hybrydy kaki: Nikitę i Rosseyankę oraz pomarańczę trójlistkową - z tym że rośliny młode i nieduże.

Zdjęcia przekraczające ... dopuszczalny regulaminem rozmiar zamieniam na linki/Adm.
Pomidek
200p
200p

Post »

Źle zrobiłeś, że kupiłeś duże sadzonki. Z autopsji wiemy, że małe sadzonki znacznie lepiej rosną i są silniejsze. Tutaj zanim drzewko wyrówna równowagę między korzeniami a górą może minąć 2-3 lata (u mnie przyrost tylko 8-10cm w tym roku). Dla przykładu u naszego kolegi z forum już chyba 3 rok właśnie będzie jak nie owocują te duże sadzonki.

Ogólnie sadzonki w tym roku były bardzo mizerne w porównaniu z rokiem ubiegłym. Szkółkarz mówił, że była zbyt wysoka temperatura w szklarniach i wiele sadzonek stracił. Lepiej poczekać do jesieni gdy będą mniejsze sadzonki i lepszej jakości.

Trzymaj je na dworze albo posadź, bo w domu szybko ruszą i potem będziesz musiał je trzymać w domu do połowy maja, żeby uniknąć przymrozków.
zwojtek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Na PW nie mogę odpowiadać, pewnie mam zbyt mało postów...
Małe sadzonki nie były dostępne, więc się cieszę tym co mam :) Do Vykania miałbym jakieś 650 km w jedną stronę - trochę za dużo...
Odnośnie przechowywania to będę trzymać je w doniczkach na zewnątrz, a jeśli będą większe przymrozki to je wniosę do domu.
Chyba że ktoś jeszcze się wypowie to posłucham zaleceń.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

zwojtek jakiś ty dokładny z tymi mapkami :)
Zgodzę się z Pomidkiem,te duże rośliny są źle hodowane,za małe,za płytkie doniczki.
Zima jest jaka widać,też się boję o pąki kwiatowe u moich.Jak masz możliwość to trzymaj w domu do 10-tego maja,tzn,chowaj na noc.
Jeśli chodzi o pw to kiedyś po napisaniu minimum 5-ciu postów można było wysłać wiadomość na pw.Nie wiem jak jest teraz,czytaj regulamin albo pytaj jakiegoś admina.
Za duże zdjęcia wrzuciłeś,pewnie to poprawią.
LEGENDS NEVER DIE
johnny
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2014, o 15:16

Post »

I[/size]nformacje na temat tych odmian, tak jak smak, wzrost, zbiór ....
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1940417056
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

Obrazek
GEORGIA

Obrazek
PROLIFIC

Obrazek
OVERLEESE

Obrazek
PRIMA1216
LEGENDS NEVER DIE
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

U mnie pączki asiminy w podobnej fazie rozwoju, chociaż mieszkam pod Warszawą. Czas szykować pędzelek do zapylania.
Dereń jadalny(cornus mas)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”