Wielkanoc na stole
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Żurek ze święconką : chlebem, jajkiem, serem białym, kiełbasą, chrzanem. Dzielimy się święconym jajkiem z chrzanem.
Z ciast : babka piaskowa lub łaciata, serniki, makowiec, mazurek, babeczki, wafle, pani walewska.
Jajka ze śmietaną,musztardą i szczypiorkiem, w skorupkach z natką pietruszki, z pieczarkami.
Wędzone wędliny, pieczywo razowe,domowa ćwikła, sos chrzanowo - śmietanowy, marynowane grzyby i kabaczki,
sałatka serowa.
Pisanki, baranek, wysiany owies,palma,barwinek, gałązki bazi i forsycji, żonkile, tulipany.
Z ciast : babka piaskowa lub łaciata, serniki, makowiec, mazurek, babeczki, wafle, pani walewska.
Jajka ze śmietaną,musztardą i szczypiorkiem, w skorupkach z natką pietruszki, z pieczarkami.
Wędzone wędliny, pieczywo razowe,domowa ćwikła, sos chrzanowo - śmietanowy, marynowane grzyby i kabaczki,
sałatka serowa.
Pisanki, baranek, wysiany owies,palma,barwinek, gałązki bazi i forsycji, żonkile, tulipany.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Wielkanoc na stole
Ma może Ktoś jakiś sprawdzony przepis na babeczki?Bo na pewno zrobie dużą drożdżową,i majonezową.Ale przydałyby mi sie jakies małe babunie .
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Moniś proszę, oto kilka linków z przepisami na sprawdzone i pyszne babeczki )
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p2734397
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2757478
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p2805653
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2948061
Mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Ci do gustu. Wszystkie są naprawdę pyszne
Pozdrawiam cieplutko
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p2734397
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2757478
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p2805653
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2948061
Mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Ci do gustu. Wszystkie są naprawdę pyszne
Pozdrawiam cieplutko
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Babeczki z kruchego ciasta -
Składniki:
margaryna (20 dag),
mąka pszenna (30 dag),
cukier puder (10 dag),
żółtko (2 sztuki),
sól (1 szczypta),
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiać na stolnicę dodając szczyptę soli.
Następnie wkroić margarynę , wszystko siekać do uzyskania drobniutkiej "kaszki" ,
wtedy dodać cukier puder , żółtka i wyrobić na jednolite ciasto, zawinąć kulę ciasta w folię aluminiową i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Następnie rozwałkować ciasto naokoło 4 mm i nałożyć w foremki do babeczek, docisnąć ciasto,
piec w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut .
Po ostygnięciu , można je udekorować i nadziać wszystkim, najczęściej używam masy kajmakowej, mas z serkiem mascarpone, galaretek, owoców,bakalii,bitej śmietany.
Spróbuję przygotować jeszcze Terrinę z twarogu wędzonego ze śliwkami kalifornijskimi i szczypiorkiem .
Składniki:
margaryna (20 dag),
mąka pszenna (30 dag),
cukier puder (10 dag),
żółtko (2 sztuki),
sól (1 szczypta),
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiać na stolnicę dodając szczyptę soli.
Następnie wkroić margarynę , wszystko siekać do uzyskania drobniutkiej "kaszki" ,
wtedy dodać cukier puder , żółtka i wyrobić na jednolite ciasto, zawinąć kulę ciasta w folię aluminiową i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Następnie rozwałkować ciasto naokoło 4 mm i nałożyć w foremki do babeczek, docisnąć ciasto,
piec w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut .
Po ostygnięciu , można je udekorować i nadziać wszystkim, najczęściej używam masy kajmakowej, mas z serkiem mascarpone, galaretek, owoców,bakalii,bitej śmietany.
Spróbuję przygotować jeszcze Terrinę z twarogu wędzonego ze śliwkami kalifornijskimi i szczypiorkiem .
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Wielkanoc na stole
U nas tradycyjnie różne jajka i żurek z domową białą kiełbasą. Do tego flaki, podłoże, luzowany kurczak z nadzieniem po polsku i pieczona kaczka z jabłkami lub pomarańczami. Siotra robi kilka rodzajów ciast. I obowiązkowo piwo z podpiwku do picia.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Wielkanoc na stole
Dziękuje za podpowiedż,chociaż twoje Aguś znam i pieke.Najbardziej nam przypadły do gustu cynamonowe,kakaowo kokosowe i cytrynowo makowe
Edita-takich babeczek nie piekłam już kilka lat.Chyba można same babki upiec kilka dni wcześniej?A potem zostałaby tylko masa i ozdabianie?
Kupiłam blache do babeczek,nie muffinek tylko takich na wzór dużych form babkowych i myśle jakie by w nich zrobić?
Ale znalazłam wątek pełen inspiracji.....np róże,wafle z masą.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4488062
Beata-flaki,podłoże, jajka,żurek,ciasta to wszystko znane.Ale kochana podpiwek do picia? Tego u mnie nie było,ciekawie co by powiedzieli?A jak to podajesz od razu w szklankach czy w dzbanku?
Edita-takich babeczek nie piekłam już kilka lat.Chyba można same babki upiec kilka dni wcześniej?A potem zostałaby tylko masa i ozdabianie?
Kupiłam blache do babeczek,nie muffinek tylko takich na wzór dużych form babkowych i myśle jakie by w nich zrobić?
Ale znalazłam wątek pełen inspiracji.....np róże,wafle z masą.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4488062
Beata-flaki,podłoże, jajka,żurek,ciasta to wszystko znane.Ale kochana podpiwek do picia? Tego u mnie nie było,ciekawie co by powiedzieli?A jak to podajesz od razu w szklankach czy w dzbanku?
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Może źle się wyraziłam. Podpiwek nie jest kolejnym daniem, ale nieodłacznie kojarzy się u nas ze świętami. Na żadne święta nie kupujemy napojów gazowanych, tylko robimy kilkanaście litrów podpiwku. Podaje w dzbanku. Dzieciaki uwielbiają, bo to słodkie. A na codzień w domu piją wodę, domową lemoniadę lub co najwyżej świeżo wyciskane i niedosładzane soki, więc taki gazowany, słodki podpiwek to dla nich radocha i jeden z "symboli" świąt.
We wschodniej części Polski podpiwek jest nadal bardzo popularny. Natomiast z opini znajomych, którzy nie mieli z nim doczynienia od dzieciństwa wiem, że nie wszystkim nieprzyzwyczajonym dorosłym smakuje. Za słodki. Ale wszystkie znane mi dzieci go lubią.
Pozdrawiam
Bea
We wschodniej części Polski podpiwek jest nadal bardzo popularny. Natomiast z opini znajomych, którzy nie mieli z nim doczynienia od dzieciństwa wiem, że nie wszystkim nieprzyzwyczajonym dorosłym smakuje. Za słodki. Ale wszystkie znane mi dzieci go lubią.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Wielkanoc na stole
Beata, podziel się swoim przepisem na podpiwek. Dawno temu moja babcia robiła coś takiego. Są przepisy w internecie, ale nie wiem, który dobry.
pozdrawiam Ewa
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Znam kwas chlebowy, dokupię go na święta.
Robienie kruchych babeczek można sobie rozłożyć w czasie i wtedy przygotowania przebiegają sprawniej,
myślałam jeszcze o zrobieniu marynowanych jaj na święta.
Robienie kruchych babeczek można sobie rozłożyć w czasie i wtedy przygotowania przebiegają sprawniej,
myślałam jeszcze o zrobieniu marynowanych jaj na święta.
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Proszę bardzo. Piwo z podpiwku
W dużym garze gotuję 10 litrów wody.Gdy się zagotuje wsypuję paczkę podpiwku i gotuję 10 min. Jak przestygnie przecedzam przez gęste sito lub gazę.
Dodaję 70 dag cukru. Z połową szklanki tego płynu ucieram 5g drożdzy. Jak drożdze wystartują wlewam to do gara. Płyn musi być letni. Za gorący zabije drożdze. Przelewam do plastikowych butelek po napojach. Stosuję taki trick, że przy wlewaniu ściskam butelkę u góry ręką. Jak zakręcę to w butlce są wgłębienia, dzięki temu jak piwo pracuje, jest miejsce na wytwarzany przez nie gaz. To taki wentyl bezpieczeństwa, żeby butelki nie wybuchły. Kiedyś mojej babci jedna butelka wybuchła i to szklana. Na szczęście nie pękło szkło tylko puściła nakrętka. Sufit w kuchni trzeba było malować .
Piwo trzymam jeden dzień w kuchni. Jak się zaczyna pienić wynoszę w chłodne miejsce (garaż, piwnica). Powinno tam postać ze 3 dni przed wypiciem, ale my nigdy nie czekamy tak długo . Dzieciaki dobierają się do niego już następnego dnia.
Otwierać ostrożnie, upuszczając po trochu gaz, bo potrafi wystrzelić bardziej niż szampan.
Pozdrawiam
Bea
W dużym garze gotuję 10 litrów wody.Gdy się zagotuje wsypuję paczkę podpiwku i gotuję 10 min. Jak przestygnie przecedzam przez gęste sito lub gazę.
Dodaję 70 dag cukru. Z połową szklanki tego płynu ucieram 5g drożdzy. Jak drożdze wystartują wlewam to do gara. Płyn musi być letni. Za gorący zabije drożdze. Przelewam do plastikowych butelek po napojach. Stosuję taki trick, że przy wlewaniu ściskam butelkę u góry ręką. Jak zakręcę to w butlce są wgłębienia, dzięki temu jak piwo pracuje, jest miejsce na wytwarzany przez nie gaz. To taki wentyl bezpieczeństwa, żeby butelki nie wybuchły. Kiedyś mojej babci jedna butelka wybuchła i to szklana. Na szczęście nie pękło szkło tylko puściła nakrętka. Sufit w kuchni trzeba było malować .
Piwo trzymam jeden dzień w kuchni. Jak się zaczyna pienić wynoszę w chłodne miejsce (garaż, piwnica). Powinno tam postać ze 3 dni przed wypiciem, ale my nigdy nie czekamy tak długo . Dzieciaki dobierają się do niego już następnego dnia.
Otwierać ostrożnie, upuszczając po trochu gaz, bo potrafi wystrzelić bardziej niż szampan.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Beata, spróbuj zrobić podpiwek z drożdżami piwnymi, a wcześniej dodaj chmiel w czasie gotowania, różnica smakowa jest, produkt końcowy jest droższy o ok 7-10 zł. Ja tak właśnie robię.
Re: Wielkanoc na stole
Gdzie mozna kupić taki podpiwek bo rozumiem ze to jest jakis proszek.pamiętam taki podpiwek z dzieciństwa robila go moja ciocia,i własnie kiedys wystrzeliły butelki.miała bym ochotę zrobić taki napój
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Dzięki Piotrze za podpowiedź. Na pewno wypróbuję.
Podpiwek można kupić w sklepie spożywczym. Ale niestety nie w każdym. Zależy czy piwo z podpiwku jest popularne w okolicy.
Pozdrawiam
Bea
Podpiwek można kupić w sklepie spożywczym. Ale niestety nie w każdym. Zależy czy piwo z podpiwku jest popularne w okolicy.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea