Jakie polecacie odmiany clematisów?
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie polecacie odmiany clematisów?
Podpisuje się pod tym, co napisaly asta6265 i Firletka.
Na początek zdecydowanie Viticella i jakiś z wielkokwiatowych na próbę... osobiście z Rokkko-Kola jestem mega zadowolony.
Tak na pewno odpuściłbym sobie na początek:
"Rubromarginata" - mam go w ogródku i raczej wydaje się być mało ozdobny - owszem pachnie, ale nigdy mi się nie obsypał, tak jak to widać na zdjęciach i choć ma sporo kwiatów, to wygląda na łysy (kwiaty są małe z bardzo wąskimi płatkami i wizualnie gubią się po prostu) - jeżeli już koniecznie coś podobnego, to zdecydowanie w kierunku "Sweet Summer Love"
"Flammula" - tutaj podejrzewam, że będzie podobnie jak wyżej, nie wystarczy "tylko" duża ilość kwiatów aby przyciągał wzrok, to musi być mega wysyp.
Na początek zdecydowanie Viticella i jakiś z wielkokwiatowych na próbę... osobiście z Rokkko-Kola jestem mega zadowolony.
Tak na pewno odpuściłbym sobie na początek:
"Rubromarginata" - mam go w ogródku i raczej wydaje się być mało ozdobny - owszem pachnie, ale nigdy mi się nie obsypał, tak jak to widać na zdjęciach i choć ma sporo kwiatów, to wygląda na łysy (kwiaty są małe z bardzo wąskimi płatkami i wizualnie gubią się po prostu) - jeżeli już koniecznie coś podobnego, to zdecydowanie w kierunku "Sweet Summer Love"
"Flammula" - tutaj podejrzewam, że będzie podobnie jak wyżej, nie wystarczy "tylko" duża ilość kwiatów aby przyciągał wzrok, to musi być mega wysyp.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Dzięki za podpowiedzi W takim razie odpadną Henryi, Rubromarginata i Flammula. Tyle jest pięknych clematisów, że ciężko się zdecydować.
No nie wiem - Henryi to akurat najlepiej sprawujący się u mnie powojnik. Nie miałam z nim żadnych problemów i rośnie zdecydowanie najlepiej ze wszystkich.
Kasiu,
też mam WWK, które sprawują się więcej niż dobrze ? taka First Lady np. ? ale chodzi nam o wyeliminowanie ryzyka porażki. Większe prawdopodobieństwo sukcesu mamy wybierając te mniej wymagające odmiany, choć oczywiście nawet włoski może paść, jeśli nie zapewnimy mu niezbędnego do życia minimum.
też mam WWK, które sprawują się więcej niż dobrze ? taka First Lady np. ? ale chodzi nam o wyeliminowanie ryzyka porażki. Większe prawdopodobieństwo sukcesu mamy wybierając te mniej wymagające odmiany, choć oczywiście nawet włoski może paść, jeśli nie zapewnimy mu niezbędnego do życia minimum.
Ciekawe, jak będzie się zachowywał mój wonny . Chyba przeniosę go w bardziej słoneczne miejsce.lesioc pisze:... i choć ma sporo kwiatów, to wygląda na łysy
..nie wystarczy "tylko" duża ilość kwiatów aby przyciągał wzrok, to musi być mega wysyp.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A z włoskich w jasnych kolorach który warto posadzić?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Zależy co się komu podoba.
Z włoskich mam jedynie (właśnie, czemu jedynie? ) 'Krakowiaka', 'Betty Corning ', 'Elfa' i Venosa Violacea, ale ten akurat ciemny.
Krakowiak rośnie jak szalony. Potrzebuje dość wysoką podpórkę, chyba że się go puści samopas po ziemi.
Betty Corning delikatnie pachnie. O , może właśnie dlatego warto.
Dla Elfa będzie to pierwszy sezon, więc na razie nic nie mogę powiedzieć, ale pewnie lepiej się będzie prezentował z bliska , bo kwiatki małe, znikną w masie.
Z włoskich mam jedynie (właśnie, czemu jedynie? ) 'Krakowiaka', 'Betty Corning ', 'Elfa' i Venosa Violacea, ale ten akurat ciemny.
Krakowiak rośnie jak szalony. Potrzebuje dość wysoką podpórkę, chyba że się go puści samopas po ziemi.
Betty Corning delikatnie pachnie. O , może właśnie dlatego warto.
Dla Elfa będzie to pierwszy sezon, więc na razie nic nie mogę powiedzieć, ale pewnie lepiej się będzie prezentował z bliska , bo kwiatki małe, znikną w masie.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie rosną:clem3 pisze:A z włoskich w jasnych kolorach który warto posadzić?
Betty Corning - pachnie i uroczo się prezentuje.
Alba Luxurians - przepiękne się prezentuje. białe kwiaty muśnięte zielonym wzorkiem.
Emilia Plater - rośnie jak szalona, bardzo obficie kwitnie.
Justa - długo i obficie kwitnie.
Krakowiak - jak już wspomniała Firletka. to istny bandyta.
Minuet - długo kwitnie i ma fajne dwubarwne kwiaty.
Prince Charles - jeszcze nie wiem, co i jak, bo świeżo posadzony.
White Prince Charles - podobnie jak Prince Charles.
Solina - pięknie i długo kwitnie, kwiat fajny lilaróżowy kolorek, jedynie co mi osobiście przeszkadza to to, że kwiat rośnie na długiej łodyżce i u mnie bardzo go maltretuje wiatr.
Tentel - ładnie kwitnie i się prezentuje, kwiaty pofalowane, jakby wygniecione.
Venosa Violacea - długo kwitnie, przepięknie się prezentuje, kwiaty dwubarwne fioletowo białe, jak dla mnie prezencja number one.
Błękitny Anioł - co prawda nie powojnik włoski, ale ja go traktuję jak włoskiego. Jest bezproblemowy, piękny, obficie i długo kwitnie, podobnie jak Venosa - number one.
Także wybór bardzo duży. Z grupą Viticella jest tak, że jak już posadzisz i trochę im dogodzisz, to odwdzięczają się pięknym kwitnieniem. Co prawda kwiaty nie robią szału wielkością, ale jest ich mnóstwo i nadrabiają ilością.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Aniu dziękuję ci za tak wyczerpującą odpowiedź Błękitnego Anioła mam, również bardzo go lubię Posiadam już dwa włoskie (Etoile Violette i jakiegoś bordo nn) i chciałam dosadzić im jasnego kolegę Wygoogluję sobie te, które podałaś, ale już z twojego opisu widzę, że wybór będzie baaaaardzo trudny Najchętniej posadziłabym wszystkie
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
No właśnie jest trochę niepewności z tymi grupami.asta6265 pisze: Błękitny Anioł - co prawda nie powojnik włoski, ale ja go traktuję jak włoskiego.
Prince Charles wygląda jak włoski, ale przyporządkowany jest do grupy wielkokwiatowych późno kwitnących.
Solina z kolei w encyklopedii Pana Szczepana Marczyńskiego również zaliczana jest do WPK, ale spotkałam się też gdzieś w necie z opinią , że to viticella.
Jakby nie było, wielkością kwiatów, łatwością w uprawie, obfitością kwitnienia bliżej im do włoskich niż wielkokwiatowych.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- asta6265
Firletka z mojej wiedzy zarówno Solina jak i White Prince... to powojniki włoskie. Ufam fachowcom z E-clem..., bo jak dotąd nigdy mnie nie zawiedli.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dzięki Aneczce zagościły u mnie w ubiegłym roku White Prince Charles i Solina. Miejsce na południowej skarpie i wyjątkowo wietrzne. Zaskoczyły mnie żywotnością i kwitnieniem. Jako absolutny laik w ich uprawie, nie wierzyłam, że dwu marniutkich pędów może rozwinąć się tyle kwiatów.
- asta6265
Soniu i właśnie dla takich widoków warto uprawiać powojniki
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ojej, ile ja muszę się doszkolić z tych powojników. Do tej pory to wiedziałam, że są wielkokwiatowe, botaniczne i bylinowe.
A tutaj jeszcze włoskie, o co z nimi chodzi? Tak łopatokolgicznie jakby mi ktoś wytłumaczył?
A tutaj jeszcze włoskie, o co z nimi chodzi? Tak łopatokolgicznie jakby mi ktoś wytłumaczył?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468