Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Tak sobie wpadłam na chwilę i dobrze zrobiłam. ;:303
Przynajmniej pooglądałam Twoje wspominkowe roślinki. Śliczne. ;:215
Szkoda że już ich nie masz. ;:110
Teraz to już na pewno nie wrócę tu dzisiaj, wobec tego spokojnej nocki Ci życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przynajmniej zdjęcia po tych cudownych roślinach pozostały. ;:108
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ach, dziękuję, Marysiu. Jak widzę nie tylko ja się załapałam na te smakowitości ;:108
Mam nadzieję, że drugi serek jest już wysłany do mnie ... :roll:
Wspominki... - zawsze miło wrócić do roślinek sprzed lat, które ustąpiły miejsca kolejnym w naszych ogrodach ;:3
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196 ;:196
Piękne zdjęcia wspominkowe ;:333 szkoda że roślinki znikły ale tak to jest u każdego , sporo roślinek znika najwięcej po zimie .
Serek pysznie wygląda aż mi smaku narobiłaś chyba muszę wstać i coś pojeść :)
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę oraz ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, dawno mnie tu nie było. Wspomnienia urocze. Mówisz, żeby budleje radykalnie potraktować, ale zostawić coś, czy tak do gołej ziemi?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiuwspominkowe zdjęcia super, a Wiesz ,ze i moje tulipany odmianowe jakoś same znikają mimo wykopywania co 2 lata ;:223 Myślę ,ze to wina hodowców bo nie chcą aby raz kupić .Dlatego giną szybciej niż te zwykłe żółte i czerwone.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Marysiu, szkoda kwiateczków, cóż, każda z nas ma taką listę roślin które odeszły do krainy wiecznych łowów :( cebulowe to pewnie nornice zjadły, paskudy jedne.

Dziewczyny, ja już od dawna robię ser z mleka sklepowego, więc brak dostępu do mleka "prosto do krowy" nie jest żadną przeszkodą by zrobić czy ricottę czy "koryciński".
Mnie zraziły "okoliczności" pozyskiwania mleka i mimo że ono trafia od mojej gospodyni do Zotta i ma wszystkie wymagane badania to niestety te "okoliczności" ;:131.
Wszystkim wahającym się polecam tą instrukcję, już prostszej być nie może, a naprawdę warto, później gotowy ser ze sklepu kupuje się tylko w awaryjnych sytuacjach, ja robię z pięciu litrów :D
http://serowar.pl/content.php?221-Ser-p ... i%C5%9Bcie !
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś śliczne wspominkowe kwiaty ja też ma kilka takich zdjęć aż mi się wierzyć nie chciało że rosły i u mnie takie śliczności.
Iwonko dzięki za link , o może i ja zdecyduje się na zrobienie serka no ale kiedy chyba już po Świętach.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Marysiu czy na drugim zdjęciu to były tulipany? Przepiekne!!! I ten ciemiernik...szkoda jak roślinki znikają, mi zawsze smutno, nawet jak sobie tłumaczę, że przecież jest teraz miejsce na inne, i że tamte pewnie nie były w to miejsce.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w przedświątecznym tygodniu!
Odnoszę wrażenie że słońce próbuje zaświecić, ale czy mu się uda? zobaczymy ;:219

Lucynko dobrze że robimy i gromadzimy zdjęcia, bo warto do nich sięgnąć. Co prawda przepadłam na parę godzin ale nie żałuję, a częścią z nich podzieliłam się z Wami :D Śpij dobrze i dużo sił na najbliższe dni do przygotowania świąt ;:196

Rafałku to wszystko dzięki aparatom cyfrowym, bo z klisz nie wywoływało się wszystkich zdjęć i przepadały :wink:

Bea tak! jakby wszystkie zostały nie pomieściłyby się następne ;:306 A na serek zapraszam do Będkowic ;:180

Tereniu wybacz ;:196 że skusiłam Cię do jedzenia przed snem, ponoć wtedy ma się koszmarne sny i mam nadzieję że jednak nie jadłaś dużo ;:306
Już dawno zastąpiłam te kwiatki nowymi, które pewnie też nie wszystkie przetrwały ;:306

Justynko zalecane jest jest silne cięcie krzewu na wysokości około 20 cm nad ziemią przed ruszeniem wegetacji, zalecane . Cięta w ten sposób budleja dobrze się rozkrzewia i obficie kwitnie.

Julciu na pewno jest to wina nowych rodzajów hodowli (in vitro?). Powstają piękne odmiany ale zupełnie nietrwałe.
Te stare odmiany są o ile nie zjedzą ich głodomory pod ziemią ;:306

Iwono tak część zjadły nornice, a część znika bo nie raz wykopałam donice gdzie miały być cebule i nie było cebul ani śladów nornic ;:oj

Misiu na pewno każdy ogrodnik szczególnie dzisiejszy ma takie wspomnienia, bo stare ogrody chyba głównie traciły rośliny przez wymarzanie ;:222

Agatko na drugim zdjęciu są tulipany, miałam jeszcze inne które zupełnie przypominały piwonie, a trwały jedno kwitnienie ;:oj Ciemiernik żyje tylko pąki przemarzły i nie ma kwiatów, a poza tym tak go podzieliłam że zostały szczątki więc daje mu parę lat spokoju ;:306

Dobrego tygodnia i jakby się dało to ciepłego i słonecznego ;:306
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu ja też witam z ranka, u mnie słoneczko raz po raz się pojawia myślę że po wyjściu z pracy będę mogła zapaść w grządki tak mnie gna juz do ogrodu a ze okna wypucowane więc mogę poszaleć.

Pozdrawiam
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu. Piękne te Twoje wspominki kwiatowe może kiedyś tez tak będę sobie oglądała i wspominała, najpierw muszę się dorobić tak dużo różnych kwiatów i nauczyć się robić zdjęcia, bo dopiero w tamtym roku złapałam bakcyla roślinnego i zaczęłam sadzić kwiaty i warzywa i robię to z przyjemnością a nie z obowiązku, tylko to bardzo wciąga.
Walczymy z moim M z tunelem i ogrodzeniem coby moje psiaki mi go nie potargały. Powiedz mi kiedy będę mogła przenieść do tunelu moje sadzonki z domu?
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, to tak jak u nas, słonko by chciało, ale chmury nie pozwalają, a przed chwilą znowu padało, zimno, ale na działce już byłam i malwy, tak jak sobie postanowiłam, wsadziłam ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”