Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.3
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.3
Lucyno, mieczyki, podobnie jak większość roślin uprawnych, są podatne na choroby i szkodniki. Z tego względu konieczne są odpowiednie zabiegi profilaktyczne i zwalczanie w okresie infekcji. Zabiegi ochrony polegają na odkażeniu bulw po wykopaniu i przed sadzeniem, a także na opryskiwaniu roślin środkami grzybobójczymi i owadobójczymi w okresie wegetacji.
Choroby mieczyków można podzielić na infekcyjne (wywołane przez patogeny grzybowe, bakteryjne i wirusowe) oraz nieinfekcyjne - fizologiczne.
Aby zapobiegać tym chorobom, oprócz zaprawiania bulw i opryskiwania roślin, należy:
- stosować kilkuletni okres zmianowania,
- w czasie czyszczenia oraz przygotowania bulw do sadzenia usuwać porażone okazy,
- usuwać całe porażone rośliny w czasie wegetacji (najlepiej z ziemią bezpośrednio otaczającą bulwę),
- sadzić na glebach o dobrej strukturze, unikać gleb ciężkich i podmokłych
- utrzymywać odczyn gleby zbliżony do obojętnego (pH 6,5-7),
- przy podlewaniu unikać moczenia liści i kwiatów,
- nie dopuścić do przenawożenia azotem.
Dobre efekty w walce z chorobami grzybowymi daje u mnie sadzenie bulw w płukanym, jałowym piasku. Piasek powinien otaczać całą bulwę warstwą do 1 cm.
Pozdrawiam
Adam
Choroby mieczyków można podzielić na infekcyjne (wywołane przez patogeny grzybowe, bakteryjne i wirusowe) oraz nieinfekcyjne - fizologiczne.
Aby zapobiegać tym chorobom, oprócz zaprawiania bulw i opryskiwania roślin, należy:
- stosować kilkuletni okres zmianowania,
- w czasie czyszczenia oraz przygotowania bulw do sadzenia usuwać porażone okazy,
- usuwać całe porażone rośliny w czasie wegetacji (najlepiej z ziemią bezpośrednio otaczającą bulwę),
- sadzić na glebach o dobrej strukturze, unikać gleb ciężkich i podmokłych
- utrzymywać odczyn gleby zbliżony do obojętnego (pH 6,5-7),
- przy podlewaniu unikać moczenia liści i kwiatów,
- nie dopuścić do przenawożenia azotem.
Dobre efekty w walce z chorobami grzybowymi daje u mnie sadzenie bulw w płukanym, jałowym piasku. Piasek powinien otaczać całą bulwę warstwą do 1 cm.
Pozdrawiam
Adam
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem cebule mieczyka czy w 1 roku będzie kwiat ?
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
Będzie ktoś tak uprzejmy i mi wymieni co zrobić z tą cebulą.
w sensie czy z pudełka ze sklepu od razu do gleby czy jakoś to zaprawić, przygotować
dużo piszecie o takich już doświadczonych cebulach a ja mam nówki sztuki ze sklepu
no chyba, że nie ma to znaczenia
i zawsze wykonuje się tak samo
Dzięki
w sensie czy z pudełka ze sklepu od razu do gleby czy jakoś to zaprawić, przygotować
dużo piszecie o takich już doświadczonych cebulach a ja mam nówki sztuki ze sklepu
no chyba, że nie ma to znaczenia
i zawsze wykonuje się tak samo
Dzięki
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Zawsze wykonuje się tak samo. Kupione nowe bulwy (mieczyk ma bulwę) wyjmij z torebki albo torebkę podziuraw(powinna być papierowa) i włóż do lodówki. A w kwietniu obieranie łusek, zaprawianie i sadzenie
Pozdrawiam Ela
Pytałam już w innym wątku, ale nikt mi nie odpowiedział. Proszę, napiszcie mi, czy mogę wsadzić w donicę cebulki (bulwy) już teraz a w połowie marca zadołować donicę w ogrodzie? Kupiłam cebulki holenderskie w lidlu i na opakowaniu napisane jest, że można je wsadzać marzec-maj. Mają tylko malutkie 2-3mm korzonki, liści nie puszczają jeszcze. Czy ktoś wsadzał w marcu i nie zmarzły-myślę, że już wielkich mrozów nie powinno być, ale wolę zapytać doświadczonych, bo mieczyki kupiłam po raz pierwszy.
- rotos
- 1000p
Nie powinnaś tak robić.
Mieczyki można sadzić dopiero wtedy, gdy temperatura ziemi na głębokości 10 cm wzrośnie do 10 stopni C.
Ziemia w zadołowanej donicy osiągnie temperaturę otoczenia, a w marcu możemy się jeszcze spodziewać przymrozków. Bulwy od razu uległyby zniszczeniu.
Odpowiednich warunków pogodowych do sadzenia gladioli w Polsce możemy oczekiwać nie wcześniej niż w końcu kwietnia, a na razie postępuj z nimi tak jak radzi Eliza52, post wyżej .
Pozdrawiam
Adam
Mieczyki można sadzić dopiero wtedy, gdy temperatura ziemi na głębokości 10 cm wzrośnie do 10 stopni C.
Ziemia w zadołowanej donicy osiągnie temperaturę otoczenia, a w marcu możemy się jeszcze spodziewać przymrozków. Bulwy od razu uległyby zniszczeniu.
Odpowiednich warunków pogodowych do sadzenia gladioli w Polsce możemy oczekiwać nie wcześniej niż w końcu kwietnia, a na razie postępuj z nimi tak jak radzi Eliza52, post wyżej .
Pozdrawiam
Adam
Witajcie Przyszły dziś do mnie kurierem 100sztuk mix cebul mieczyków czytam i czytam wasze posty, no i muszą bidne poleżeć w lodówce poczekać na swój czas.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2016, o 20:33
Witam pierwszy raz będę sadzić mieczyki jestem nowicjuszką działkową i proszę o pomoc mam takie pytania :
1.Czy przed posadzeniem cebulek trzeba je obrać z łupin ?
2.Jak głęboko wsadzać cebulki ?
3.Kiedy najlepiej wsadzać cebulki do ziemi ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich serdecznie .
1.Czy przed posadzeniem cebulek trzeba je obrać z łupin ?
2.Jak głęboko wsadzać cebulki ?
3.Kiedy najlepiej wsadzać cebulki do ziemi ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich serdecznie .
- Eliza52
Monika, zadajesz pytania które już są wyjaśniane w tym wątku:
1. przed posadzeniem powinno się obrać z łusek, zaprawić środkiem owadobójczym i grzybobójczym
2. bulwy sadzi się na głębokość 10-12 cm
3. najlepiej jak ziemia jest ogrzana- pod koniec kwietnia
1. przed posadzeniem powinno się obrać z łusek, zaprawić środkiem owadobójczym i grzybobójczym
2. bulwy sadzi się na głębokość 10-12 cm
3. najlepiej jak ziemia jest ogrzana- pod koniec kwietnia
Pozdrawiam Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2016, o 20:33
Dziękuje za odpowiedzi , jest na tym forum tyle informacji że ciężko wszystko ogarnąć na raz i znalezć
Potrzebuję szybkiej pomocy
Położyłem je w najzimniejszym miejscu w domu, ,moze 5stopni więcej niż na dworzu
Dzisiaj widzę że zaczynają rosnąć
Wsadzić je do donic w domu i potem hartować czy jak?
Położyłem je w najzimniejszym miejscu w domu, ,moze 5stopni więcej niż na dworzu
Dzisiaj widzę że zaczynają rosnąć
Wsadzić je do donic w domu i potem hartować czy jak?
- Eliza52
Mati włóż je do lodówki, albo do jeszcze zimniejszego pomieszczenia. Sadzenie do donic a potem przesadzanie
Twoje mogą mieć za wilgotno albo za ciepło dlatego zaczynają kiełkować
Może Rotos zaglądnie do wątku to poradzi więcej
Twoje mogą mieć za wilgotno albo za ciepło dlatego zaczynają kiełkować
Może Rotos zaglądnie do wątku to poradzi więcej
Pozdrawiam Ela
- rotos
- 1000p
Powoli zbliżamy się do momentu wystawiania mieczyków do tzw. jarowizacji. Spotkałem się z opiniami w różnych źródłach, że powinno się to robić na dwa, trzy, a nawet cztery tygodnie przed sadzeniem. Myślę, że zależy to od temperatury w której rozkładamy mieczyki. Moje prosto z lodówki trafiają na jasny strych, na którym temperatura jest dosyć niska. Oscyluje od 14 nocą do nawet 18 stopni w słoneczny dzień. Sprawdziłem, że w takich warunkach, nawet przez 5 tygodni bulwy nie wypuszczają zbyt długich "kłów".
Rozkładanie bulw w wyższych temperaturach (np. w temperaturze pokojowej) powinno być krótsze, maksymalnie trzytygodniowe.
Możliwość sadzenia najwcześniej nadejdzie w trzeciej dekadzie kwietnia gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm nie będzie niższa niż 10 stopni.
Tulap, jeżeli nie masz możliwości przechowywania mieczyków w lodówce, to trzymaj je jeszcze w tym chłodnym pomieszczeniu. Dobrze by jednak było, aby miały tam jasno.
Ręce mnie dzisiaj świerzbiły i oczyściłem pierwszą partię nieoznaczonych mieczyków.
Są to w większości "małowartościowe", stare bulwy. Najcenniejszymi (jedno- i dwuletnie) zajmę się po świętach, a przybyszowe można obierać dopiero na kilka dni przed sadzeniem.
Pozdrawiam
Adam
Rozkładanie bulw w wyższych temperaturach (np. w temperaturze pokojowej) powinno być krótsze, maksymalnie trzytygodniowe.
Możliwość sadzenia najwcześniej nadejdzie w trzeciej dekadzie kwietnia gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm nie będzie niższa niż 10 stopni.
Tulap, jeżeli nie masz możliwości przechowywania mieczyków w lodówce, to trzymaj je jeszcze w tym chłodnym pomieszczeniu. Dobrze by jednak było, aby miały tam jasno.
Ręce mnie dzisiaj świerzbiły i oczyściłem pierwszą partię nieoznaczonych mieczyków.
Są to w większości "małowartościowe", stare bulwy. Najcenniejszymi (jedno- i dwuletnie) zajmę się po świętach, a przybyszowe można obierać dopiero na kilka dni przed sadzeniem.
Pozdrawiam
Adam
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
Poradźcie co zrobić żeby wcześniej kwitły?
Pozdrawiam