Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Piękna roślina ;:138 . Czy masz jeszcze jakieś nowości z tych roślin ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Jerzy, Mietku dziękuję za mile słowa.
Nowych roslin nie planuje, mam jeszcze małą Mini Size i na tym chce poprzestac :)
Pokazana to ta sama roskina,którą pokazywalam ostatnio:
Obrazek
Jerzy, a w jakim wieku są Twoje Mini Size?
Muka90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2014, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

W koncu postanowiłem pokazać wam moje adenium i prosić o pomoc w przycieciu
1
Obrazek

Obrazek

Obrazek
2
Obrazek

Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek

Obrazek
5
Obrazek

Obrazek

---16 mar 2016, o 14:37---

Obrazek

6
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokazane rośliny są kupione czy wyrosły z nasion przez Ciebie wysianych ?
Masz kilka roślin, zapowiadających się na bardzo ładne egzemplarze, natomiast pokazane na fotkach 1, 2 - wymagają radykalnego cięcia w celu "pobudzenia" ich do krzewienia się. Roślina na fotce: 6 - również wymaga mocnego przycięcia obu gałązek. Na fotce 3 - 4 - co to za Adenium - wygląda na Adenium Thai socotranum ? Twoje rośliny wyglądają, na rośliny trzymane w bardzo nieodpowiednich warunkach oświetleniowych, część jest bardzo, bardzo "wyciągnięta". Adenium, to rośliny strefy klimatu tropikalnego, pustynnego, wymagające do prawidłowego wzrostu dużo odpowiedniego światła, szczególnie naturalnego. Adenium na fotkach: 1, 2, 6 - gdyby były moje, przyciąłbym bardzo mocno, pozostawiając po 5 - 6 uśpionych pąków z których powinny wyrosnąć nowe gałązki. Adenium na fotce 5 pozostawiłbym bez cięcia, natomiast rośliny na fotkach 3, 4 - jeżeli są to Adenium Thai socotranum, pozostawiłbym bez cięcia, szczególnie Adenium na fotce 4. Swoim Adenium musisz, podkreślam musisz zapewnić bardzo dobry dostęp do naturalnego światła, wtedy samoczynnie będą odpowiednio = prawidłowo kształtować swój pokrój. Jeżeli po przycięciu nie zapewnisz roślinom odpowiedniego naturalnego światła, nowe przyrosty - gałązki będą się deformować - "wyciągać" i przycinanie nie spowoduje prawidłowego formowania roślin. Osobiście nie jestem zwolennikiem przycinania Adenium thai socotranum, ponieważ przy dość dobrym oświetleniu, to Adenium samo dobrze kształtuje swój wygląd - pokrój.
Mieczysław
RattusNrv
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sty 2016, o 18:23

Post »

Hello! Witam wszystkich, jako że pierwszy raz się wypowiadam :)
W zeszłym roku jakoś w sierpniu zakupiłem dwie róże, jako że późno, to nie ciąłem, a teraz chciałbym. Problem w tym, że moje pojęcie, pomimo przeczytanych wielu stron forum, jest w dalszym ciągu dość małe... Mam dwie fotki z zaznaczonymi miejscami cięcia i tutaj pojawia się pytanie do Was, czy dobrze to sobie wymyśliłem, czy lepiej jest zrobić to jakoś inaczej? Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki :)

Obrazek

Obrazek

Druga sprawa, z tej większej ucięte części chciałbym ukorzenić, macie jakieś w miarę dobre sposoby?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli swoje rośliny przytniesz tak jak pokazałaś/-eś na fotkach, to nieprzycięte pędy mając "nienaruszony" stożek wzrostu staną się pędami "wiodącymi" i będą przyrastać, natomiast z uśpionych pąków na przyciętych pędach, mogą (zaznaczam mogą) nie wyrosnąć z uśpionych pąków, boczne gałązki.
Mieczysław
RattusNrv
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sty 2016, o 18:23

Post »

W tej większej są dwa takie krótsze pędy i je też chciałbym trochę przyciąć, nieznacznie, ale jednak.... Tak czy inaczej jak je uciachać, żeby mieć jak największe szanse na dobre zakończenie? :)
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

RattusNrv

Akwelan chciał Ci powiedzieć, że powinieneś przyciąć wszystkie pędy.
Proponuję w pierwszym wypadku przyciąć wszystkie wg rysunku dolnego i o 1 cm niżej.
Zrób to najlepiej w połowie kwietnia, żeby móc postawić rośliny na słońcu, zrób z drutu małą rozpórkę aby rozszerzyć te dwa pędy.
W drugim wypadku cięcie wykonaj o połowę niżej, aby przycięte zostały wszystkie pędy.
Ta dolna ma ładne korzonki i super doniczki bonsai. Przycięcia pędy posmaruj maścią ogrodniczą firmy Target w Auchan. Dolne końcówki pędów do posadzenia też posmaruj maścią dwa razy po 5 minutach i posadź po kilku godzinach.
Moje mini size mają trzy lata.

Obrazek

Moje największe adenium, które były 2 lata w hydroponice przesadzone do doniczki 26 cm. mają znowu pączki.

Obrazek

Miały skrócone pędy o 30 cm, jego niektóre główne pędy mają 5 cm grubości.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Muka90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2014, o 15:05

Post »

Akwelan_2009 Dziękuje Ci za odpowiedz

Adenium 3/4 zakupiłem od allegrowicza AMsukulent sa to jak sprawdziłem Adenium arabicum, róża pustyni - 5 letnie rośliny
Adenium 5 wylicytowałem na allegro
Adenium 1,2 i 6 wyhodowałem z nasion

Adenia stoja na południowym oknie nawożę je Intermagiem Mikro +
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Zwracam się z prośbą, jak przyciąć ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Paula
pawel81222
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2014, o 17:21

Post »

Witam, powie mi ktoś czemu moje adenium obesum po 2,5 miesiąca od wysiewu jest takie słabe. Taka wielkość jest już od ponad miesiąca.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za mało słońca (siewki o tej porze roku powinny być doświetlane) i pewnie niewłaściwa mieszanka.
Poczytaj wątek, znajdziesz w nim dużo cennych informacji przydatnych w uprawie Adenium.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / powie mi ktoś czemu moje adenium obesum po 2,5 miesiąca od wysiewu jest takie słabe. Taka wielkość jest już od ponad miesiąca
- tak jak napisał mój Przedmówca, zima to najmniej odpowiedni czas na wysiew nasion roślin egzotycznych. Jeżeli już zdecydowałeś się na wysiew nasion tych roślin, to w pierwszej kolejności powinieneś przygotować odpowiednie podłoże, tz lekkie, przepuszczalne, najlepiej o odczynie obojętnym oraz zabezpieczyć siewkom, sadzonkom dostateczną ilość odpowiedniego światła. Zbyt mała fotka, żeby dokładnie ocenić jakość Twojego podłoża, ale zapewne ma bardzo nieodpowiedni skład jak do wysiewu i wzrostu siewek, sadzonek Adenium. Podłoże w jakie ja wysiewałem nasiona Adenium składało się m/w z 1/3 podłoża organicznego i 2/3 z części mineralnych. Nasiona do kiełkowania potrzebują ciepła, a siewki oraz sadzonki Adenium w początkowym okresie wzrostu, potrzebują sporej ilości ciepła i dużo światła (są roślinami strefy klimatu gorącego). Dobry dostęp do światła powinny mieć około 12 godzin na dobę lub nawet dłużej, temperatura powinna wahać się w przedziale 22 - 26 st C lub nawet wyżej. Kolejny czynnik, to dobre "papu" w małych stężeniach.

Przesadzając dwa moje Adenium Thai socotranum, spodziewałem się przy tych roślinach, że bryła korzeniowa będzie miała inny "skład" pod względem grubości, rozgałęzień korzeni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- słabo wykształconą bryłę korzeniową przy Adenium, może "usprawiedliwiać" czas spoczynku w jakim znajdują się teraz te rośliny. Straciły większość liści, sporadycznie są bardzo delikatnie podlewane. Adenium Thai socotranum jak dotarły do mnie w ubiegłym sezonie, miały bardzo słabo wykształconą bryłę korzeniową, dodatkowo bardzo podsuszoną, a rośliny zaatakowane były przez przędziorki, co zapewne miało znaczny wpływ na przyhamowany rozrost korzeni. Nadchodzący sezon wegetacyjny, powinien korzystnie wpłynąć, na rozrost korzeni.
W dobrym stanie są korzenie u tej przesadzonej rośliny:

Obrazek

Obrazek

- i już w nowym, świeżym podłożu:

Obrazek

- po ustabilizowaniu rośliny w nowym podłożu, będzie miała odginane gałązki - bardziej do poziomu
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”