Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Piękna roślina . Czy masz jeszcze jakieś nowości z tych roślin ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Akwelan_2009
Pokazane rośliny są kupione czy wyrosły z nasion przez Ciebie wysianych ?
Masz kilka roślin, zapowiadających się na bardzo ładne egzemplarze, natomiast pokazane na fotkach 1, 2 - wymagają radykalnego cięcia w celu "pobudzenia" ich do krzewienia się. Roślina na fotce: 6 - również wymaga mocnego przycięcia obu gałązek. Na fotce 3 - 4 - co to za Adenium - wygląda na Adenium Thai socotranum ? Twoje rośliny wyglądają, na rośliny trzymane w bardzo nieodpowiednich warunkach oświetleniowych, część jest bardzo, bardzo "wyciągnięta". Adenium, to rośliny strefy klimatu tropikalnego, pustynnego, wymagające do prawidłowego wzrostu dużo odpowiedniego światła, szczególnie naturalnego. Adenium na fotkach: 1, 2, 6 - gdyby były moje, przyciąłbym bardzo mocno, pozostawiając po 5 - 6 uśpionych pąków z których powinny wyrosnąć nowe gałązki. Adenium na fotce 5 pozostawiłbym bez cięcia, natomiast rośliny na fotkach 3, 4 - jeżeli są to Adenium Thai socotranum, pozostawiłbym bez cięcia, szczególnie Adenium na fotce 4. Swoim Adenium musisz, podkreślam musisz zapewnić bardzo dobry dostęp do naturalnego światła, wtedy samoczynnie będą odpowiednio = prawidłowo kształtować swój pokrój. Jeżeli po przycięciu nie zapewnisz roślinom odpowiedniego naturalnego światła, nowe przyrosty - gałązki będą się deformować - "wyciągać" i przycinanie nie spowoduje prawidłowego formowania roślin. Osobiście nie jestem zwolennikiem przycinania Adenium thai socotranum, ponieważ przy dość dobrym oświetleniu, to Adenium samo dobrze kształtuje swój wygląd - pokrój.
Masz kilka roślin, zapowiadających się na bardzo ładne egzemplarze, natomiast pokazane na fotkach 1, 2 - wymagają radykalnego cięcia w celu "pobudzenia" ich do krzewienia się. Roślina na fotce: 6 - również wymaga mocnego przycięcia obu gałązek. Na fotce 3 - 4 - co to za Adenium - wygląda na Adenium Thai socotranum ? Twoje rośliny wyglądają, na rośliny trzymane w bardzo nieodpowiednich warunkach oświetleniowych, część jest bardzo, bardzo "wyciągnięta". Adenium, to rośliny strefy klimatu tropikalnego, pustynnego, wymagające do prawidłowego wzrostu dużo odpowiedniego światła, szczególnie naturalnego. Adenium na fotkach: 1, 2, 6 - gdyby były moje, przyciąłbym bardzo mocno, pozostawiając po 5 - 6 uśpionych pąków z których powinny wyrosnąć nowe gałązki. Adenium na fotce 5 pozostawiłbym bez cięcia, natomiast rośliny na fotkach 3, 4 - jeżeli są to Adenium Thai socotranum, pozostawiłbym bez cięcia, szczególnie Adenium na fotce 4. Swoim Adenium musisz, podkreślam musisz zapewnić bardzo dobry dostęp do naturalnego światła, wtedy samoczynnie będą odpowiednio = prawidłowo kształtować swój pokrój. Jeżeli po przycięciu nie zapewnisz roślinom odpowiedniego naturalnego światła, nowe przyrosty - gałązki będą się deformować - "wyciągać" i przycinanie nie spowoduje prawidłowego formowania roślin. Osobiście nie jestem zwolennikiem przycinania Adenium thai socotranum, ponieważ przy dość dobrym oświetleniu, to Adenium samo dobrze kształtuje swój wygląd - pokrój.
Mieczysław
Mieczysław
Hello! Witam wszystkich, jako że pierwszy raz się wypowiadam
W zeszłym roku jakoś w sierpniu zakupiłem dwie róże, jako że późno, to nie ciąłem, a teraz chciałbym. Problem w tym, że moje pojęcie, pomimo przeczytanych wielu stron forum, jest w dalszym ciągu dość małe... Mam dwie fotki z zaznaczonymi miejscami cięcia i tutaj pojawia się pytanie do Was, czy dobrze to sobie wymyśliłem, czy lepiej jest zrobić to jakoś inaczej? Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki
Druga sprawa, z tej większej ucięte części chciałbym ukorzenić, macie jakieś w miarę dobre sposoby?
W zeszłym roku jakoś w sierpniu zakupiłem dwie róże, jako że późno, to nie ciąłem, a teraz chciałbym. Problem w tym, że moje pojęcie, pomimo przeczytanych wielu stron forum, jest w dalszym ciągu dość małe... Mam dwie fotki z zaznaczonymi miejscami cięcia i tutaj pojawia się pytanie do Was, czy dobrze to sobie wymyśliłem, czy lepiej jest zrobić to jakoś inaczej? Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki
Druga sprawa, z tej większej ucięte części chciałbym ukorzenić, macie jakieś w miarę dobre sposoby?
- Akwelan_2009
Jeżeli swoje rośliny przytniesz tak jak pokazałaś/-eś na fotkach, to nieprzycięte pędy mając "nienaruszony" stożek wzrostu staną się pędami "wiodącymi" i będą przyrastać, natomiast z uśpionych pąków na przyciętych pędach, mogą (zaznaczam mogą) nie wyrosnąć z uśpionych pąków, boczne gałązki.
Mieczysław
Mieczysław
W tej większej są dwa takie krótsze pędy i je też chciałbym trochę przyciąć, nieznacznie, ale jednak.... Tak czy inaczej jak je uciachać, żeby mieć jak największe szanse na dobre zakończenie?
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
RattusNrv
Akwelan chciał Ci powiedzieć, że powinieneś przyciąć wszystkie pędy.
Proponuję w pierwszym wypadku przyciąć wszystkie wg rysunku dolnego i o 1 cm niżej.
Zrób to najlepiej w połowie kwietnia, żeby móc postawić rośliny na słońcu, zrób z drutu małą rozpórkę aby rozszerzyć te dwa pędy.
W drugim wypadku cięcie wykonaj o połowę niżej, aby przycięte zostały wszystkie pędy.
Ta dolna ma ładne korzonki i super doniczki bonsai. Przycięcia pędy posmaruj maścią ogrodniczą firmy Target w Auchan. Dolne końcówki pędów do posadzenia też posmaruj maścią dwa razy po 5 minutach i posadź po kilku godzinach.
Moje mini size mają trzy lata.
Moje największe adenium, które były 2 lata w hydroponice przesadzone do doniczki 26 cm. mają znowu pączki.
Miały skrócone pędy o 30 cm, jego niektóre główne pędy mają 5 cm grubości.
Akwelan chciał Ci powiedzieć, że powinieneś przyciąć wszystkie pędy.
Proponuję w pierwszym wypadku przyciąć wszystkie wg rysunku dolnego i o 1 cm niżej.
Zrób to najlepiej w połowie kwietnia, żeby móc postawić rośliny na słońcu, zrób z drutu małą rozpórkę aby rozszerzyć te dwa pędy.
W drugim wypadku cięcie wykonaj o połowę niżej, aby przycięte zostały wszystkie pędy.
Ta dolna ma ładne korzonki i super doniczki bonsai. Przycięcia pędy posmaruj maścią ogrodniczą firmy Target w Auchan. Dolne końcówki pędów do posadzenia też posmaruj maścią dwa razy po 5 minutach i posadź po kilku godzinach.
Moje mini size mają trzy lata.
Moje największe adenium, które były 2 lata w hydroponice przesadzone do doniczki 26 cm. mają znowu pączki.
Miały skrócone pędy o 30 cm, jego niektóre główne pędy mają 5 cm grubości.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Akwelan_2009 Dziękuje Ci za odpowiedz
Adenium 3/4 zakupiłem od allegrowicza AMsukulent sa to jak sprawdziłem Adenium arabicum, róża pustyni - 5 letnie rośliny
Adenium 5 wylicytowałem na allegro
Adenium 1,2 i 6 wyhodowałem z nasion
Adenia stoja na południowym oknie nawożę je Intermagiem Mikro +
Adenium 3/4 zakupiłem od allegrowicza AMsukulent sa to jak sprawdziłem Adenium arabicum, róża pustyni - 5 letnie rośliny
Adenium 5 wylicytowałem na allegro
Adenium 1,2 i 6 wyhodowałem z nasion
Adenia stoja na południowym oknie nawożę je Intermagiem Mikro +
Pozdrawiam Paula
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sie 2014, o 17:21
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za mało słońca (siewki o tej porze roku powinny być doświetlane) i pewnie niewłaściwa mieszanka.
Poczytaj wątek, znajdziesz w nim dużo cennych informacji przydatnych w uprawie Adenium.
Poczytaj wątek, znajdziesz w nim dużo cennych informacji przydatnych w uprawie Adenium.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Akwelan_2009
- tak jak napisał mój Przedmówca, zima to najmniej odpowiedni czas na wysiew nasion roślin egzotycznych. Jeżeli już zdecydowałeś się na wysiew nasion tych roślin, to w pierwszej kolejności powinieneś przygotować odpowiednie podłoże, tz lekkie, przepuszczalne, najlepiej o odczynie obojętnym oraz zabezpieczyć siewkom, sadzonkom dostateczną ilość odpowiedniego światła. Zbyt mała fotka, żeby dokładnie ocenić jakość Twojego podłoża, ale zapewne ma bardzo nieodpowiedni skład jak do wysiewu i wzrostu siewek, sadzonek Adenium. Podłoże w jakie ja wysiewałem nasiona Adenium składało się m/w z 1/3 podłoża organicznego i 2/3 z części mineralnych. Nasiona do kiełkowania potrzebują ciepła, a siewki oraz sadzonki Adenium w początkowym okresie wzrostu, potrzebują sporej ilości ciepła i dużo światła (są roślinami strefy klimatu gorącego). Dobry dostęp do światła powinny mieć około 12 godzin na dobę lub nawet dłużej, temperatura powinna wahać się w przedziale 22 - 26 st C lub nawet wyżej. Kolejny czynnik, to dobre "papu" w małych stężeniach./ ... / powie mi ktoś czemu moje adenium obesum po 2,5 miesiąca od wysiewu jest takie słabe. Taka wielkość jest już od ponad miesiąca
Przesadzając dwa moje Adenium Thai socotranum, spodziewałem się przy tych roślinach, że bryła korzeniowa będzie miała inny "skład" pod względem grubości, rozgałęzień korzeni:
- słabo wykształconą bryłę korzeniową przy Adenium, może "usprawiedliwiać" czas spoczynku w jakim znajdują się teraz te rośliny. Straciły większość liści, sporadycznie są bardzo delikatnie podlewane. Adenium Thai socotranum jak dotarły do mnie w ubiegłym sezonie, miały bardzo słabo wykształconą bryłę korzeniową, dodatkowo bardzo podsuszoną, a rośliny zaatakowane były przez przędziorki, co zapewne miało znaczny wpływ na przyhamowany rozrost korzeni. Nadchodzący sezon wegetacyjny, powinien korzystnie wpłynąć, na rozrost korzeni.
W dobrym stanie są korzenie u tej przesadzonej rośliny:
- i już w nowym, świeżym podłożu:
- po ustabilizowaniu rośliny w nowym podłożu, będzie miała odginane gałązki - bardziej do poziomu
Mieczysław
Mieczysław