Może coś mi doradzicie w sprawie Lwiej Paszczki?
Swoją mam posadzoną w balkonówce.Teraz słabo,bo słabo ale nadal kwitnie:)Mam ją nadal na parepecie na balkonie.Całkiem nie dawno pojawiły sie male plamki na listach.(ciężko mi je opisac więc dołączam zdjecia)Zastanawiam się czy to czasem nie od zimna.Zaskakujace jest dla mnie to że cały czas pojawiają sie nowe listki.A jak sie rośline chwyci do ręki to wydaje się taka sprężysta,silna.
Pozwolę sobie odświeżyć ten problem, bo właśnie czytałam o wciornastkach i okazuje się, że niektóre gatunki żerują właśnie m.in. na lwiej paszczy.
Przypomniało mi się również, że javier pisał kiedyś o białych plamkach na liściach i to by się mogło zgadzać. A że może jeszcze ktoś spotka na swoich roślinach ten problem, dlatego po dokładniejszy opis odsyłam tu: https://zojalitwin.wordpress.com/2012/0 ... iornastki/
Witajcie! Przeczytałam dziś, że lwią paszczę i lewkonię mogę wysadzać do gruntu w drugiej ołowie kwietnia...
Hartuję już moje wysiewy, ale na noc zabieram do domu, czy to wysadzanie nie będzie zbyt wczesne?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
U mnie lwie paszcze z zeszłego roku nie przetrwały jednak tej niby łagodnej zimy. Ani jedna
Zostają więc tylko tegoroczne siewki.
A jak się mają Wasze paszczki?
U mnie podobnie: spodziewałam się, że przezimują. Jeszcze wiosną zdawało mi się, że coś odbija od korzeni, ale chyba jednak nic z tego. Muszę się rozejrzeć, czy siewki wzeszły, bo jesienią potrząsałam suchymi główkami z nasionami. (Musiałam zrezygnować z domowej rozsady kwiatów w tym roku.)
Ja wysiałam dwa tygodnie temu z nasion z Lidla dwa rodzaje. Tanie i otoczkowane. Tanie dzisiaj mają po ok. 5-cm, rosną jak na drożdżach. Idę je pikować bezpośrednio na rabatę. Ciekawe kiedy zakwitną? Otoczkowane jeszcze nie wykiełkowały...
Liczę, że będą jakieś białe i łososiowe...