W ogrodzie w mieście

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogrodzie w mieście

Post »

Wiesz świerki to duże drzewa. Musisz sobie wyobrazić jak będą wyglądały za jakiś czas i co by wtedy do nich pasowało. Jak jest małe to wiadomo że wszystko pięknie się prezentuje a potem zdarza się że rośliny do siebie nie pasują. Ja bym chyba dosadziła właśnie zieloniutkiego berberysa albo tawułę golden princess. Tak dla ożywienia. Zarówno berberysy jak i tawułę można sadzić tak żeby tworzyły malutki żywopłot i posadzić np w jakąś spiralkę między drzewami czy coś. Ciężko stwierdzić bo widzimy to tylko na fotkach :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sylwuś :wit
Co postanowiłaś ze świerkami? Jesztem bardzo ciekawa czy je wyrwałaś czy nie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
narval
100p
100p
Od: 31 paź 2008, o 23:28

Post »

Na razie wszystko rośnie. Wyrywanie świerków zaplanowałam na pomalutku. Małe, niewidoczne, delikatne ale konsekwentne zmiany.

Więc póki co rosną. Zresztą ostatnio troszkę więcej pracy i obowiązków, a także wyjazdów, że w ogrodzie z przymusu trochę mniej.
Nie ukrywam, że odpoczynek od pracy ogrodowej przydaje się.

Tutaj zobaczycie zdjęcie, widok z góry. Jest ich tutaj 8 świerczków.
Jak one urosną, będzie ciężko. Połowę bym zostawiła, ale druga...one są posadzone w odległości max 1 metra od siebie....
Moim zdaniem jest to stanowczo za blisko jak na takie drzewa.

Obrazek

A odnośnie zmian to proponowana tawułka japońska mi się podoba. W nie mojej części ogrodu to nawet takie rosną :)
Berberysy, też o nich myśłałam.Bardzo mi sie podobaja, ale nie mogę się zdecydować.

Myślałam o drugim klonie (w arboretrum w glinnej widziałam dissectum- ciekawy), ale tez o trawach.
Ubiegłej jesieni posadziłam 3 x Turzyca i Rozplenica Japońska. Zdaje się wszystko przemarzło tej zimy... ;:223
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Witaj Sylwuś
Ciężki orzech do zgryzienia. Wszystko tak ładnie wygląda, że szkoda wyrywać. A jeśli chodzi o odległośc to wydaje mi się że jest odpowiednia, projektant może chciał uzyskać żywopłot ze świerków., stworzyć barierę.
Pozdrawiam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj. Jak tak dokładnie się przypatrzę to stwierdzam że jednak masz rację. Moim zdaniem trzeba je przesadzić bo są zdecydowanie za gęsto posadzone. Szkoda drzewek
Awatar użytkownika
narval
100p
100p

Post »

Dzień dobry Wam,

Rzeczywiście nie jest łatwo z tymi decyzjami.
Ale bedę się szykować na usunięcie jednego świerczka z lewej strony od klonu palmowego. Ale to dopiero na jesieni - niech teraz rosną. A ja będę miała czas pomyśleć.

A teraz mam wrażenie,że z uwagi na spóźnioną wiosnę wszystko kwitnie na raz: jeszcze mam rozkwiecone RH i azalie a już widać kolor na irysach, krzewuszkach i łubinach, a zaraz goździki będą się różowiły. I oczywiście mnóstwo, ale to mnóstwo chwastów.Nie nadążam. ;:14
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p
Od: 6 lis 2012, o 23:59

Post »

Witam w klubie. Ja też nie wyrabiam z chwastami, a do tego ta pogoda. Nic tylko płaszcz przeciwdeszczowy i kalosze. :D
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Witaj Sylwuś :wit
Jestem ciekawa co u Ciebie słychać? Zmieniło sie coś w ogrodzie czy nie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Też jestem ciekawa, tym bardziej,że pokazane zdjęcia Twojego ogrodu ukazały jaki jest piękny!
Fajnie, że zmieniasz i robisz ogród "po swojemu", każdemu coś w duszy gra i na swój sposób kształtuje swoje otoczenie.
Wydaje mi się, że te świerki faktyczne są posadzone zdecydowanie za gęsto. Przecież to spore drzewa...
Z przewieszających się fajnie prezentuje się cyprysik nutkajski, puk purpurowy oczywiście odmiana pendula.
No i oczywiście berberysy, które zawsze są piękne i wprowadzają piękne barwy do ogrodu.

Co tam słychać w Twoim ogrodzie?? Podziel się pięknem, tego nigdy za dużo!

Pozdrawiam. Bogusia :wit
Awatar użytkownika
narval
100p
100p

Post »

Aaaale mnie dawno nie było.
Nawet nie przypuszczalam, ze miałam gości.....

swierczki pozostaly w gruncie- usuniety tylko jeden......
wyoutowana za to wierzba mandzurska- tłamsiła tulipanowca.....
z nowych nasadzen do wiaz polny, maly skalniak i kilka klonow palmowych.

teraz zastanawiamy się nad wymiana trawnika....
pomimo zalozonej siatki ( okazalo sie jest umieszczona za gleboko i nie spelnia swojej funkcji), mamy kretowiska ;:202 ......
Awatar użytkownika
narval
100p
100p

Post »

Trawnik idzie do wymiany. Jednak. Trzeba też drenaż założyć bo z uwagi na stojąca wodę zmieniło się tam środowisko i wchodzą rośliny bagienne.

Przy okazji mój warzywniczek zostanie wzniesiony na rabaty betonowe. A żeby kora nie zsuwala się ze stromych rabat zostaną murki postawione - i wreszcie usiade.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”