Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.

Post »

Żeby nie było, że Ja tu nie w temacie, to pokaże że też mam growboxa. :wink:

Ale całą zimę planowałem zmianę lampy na taką na dwie rury i dołożenie drugiej ale z braku czasu nie dałem rady. :D Obecna lampa nie do końca spełnia moje oczekiwania. Jest ok ale szału nie robi. :wink:

ObrazekObrazek
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Mój pomidorek spod lampy. Właśnie włączałem światło, to zrobiłem przy okazji zdjęcie. :wink:

Obrazek
pomidor7
100p
100p
Od: 20 lut 2016, o 14:47

Jak doświetlać rozsady, bez użycia lamp?

Post »

Jak doświetlać rozsady, bez użycia lamp?

Ja doświetlam ,,folią aluminiową''.

edit

Sposób:
-2 cienkie listewki ok. 50 cm długości
-1 listewka 1,5 metra
- 1,5 metra folii aluminiowej
-2 kawałki drutu

Listewki związać drutem jak na schemacie. IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
I I
Przykleić folię do stelaża i gotowe.
Pozdrawiam
asiencja
50p
50p
Od: 25 kwie 2012, o 18:54

Post »

Hmm, ciekawy wątek. Chyba znalazłam sposób na uratowanie swojej wybiegniętej i już prawie całkiem fioletowej rozsady pomidorów. Akurat mam w domu lampę imitującą światło dzienne tzw. antydepresyjną (10 000 lux) pożerającą tylko 45W. Nie znam się na tych lumenach i kolorach spektrum ale skoro ma imitować światło dzienne to mam nadzieję, że się sprawdzi i pomidorom humorek się poprawi :wink:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

To nie jest ważne jak nazwał swój wyrób producent,żeby go sprzedać kilka razy drożej niż zwykłą lampę. :D . Doświetlaj . Jeżeli są fioletowe,to mogą mieć problemy z pobieraniem fosforu z powodu niskiej temperatury ,lub z powodu braku fosforu w podłożu.
PS.
Nie obiecuj sobie wiele.To najzwyklejsza lampa zrobiona w technologii LED 6500 K, kolor zimny biały.Powierzchnia ok.1/10 m2. Możesz w miarę dobrze doświetlić uprawę o powierzchni 2x większej niż pow. lampy.Wydajność ok 22 lum/wat.Najzwyklejsza świetlówka ma ok.90 lum/wat.
Ponury Ogrodnik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 lis 2013, o 17:11

Post »

Witam.
Pochwalę się i ja w co w tym roku zainwestowałem i sam w 100% skonstruowałem.Jest to panel led,diody power led marki cree,widmo rozdzielone na poszczególne kolorki i długości fali.Całość ma 36 diod,zużycie prądu całości ok. 30wat.
http://zapodaj.net/dd19d36827989.jpg.html

Na razie testuję to tylko na pomidorach,niestety w pomieszczeniu w którym mam sadzonki panuje dość niska temp jak dla pomidora stąd nie mam w pełni zobrazowanych możliwości panelu.
rororo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2015, o 21:08

Post »

Ponury Ogrodnik - kiedy siałeś te pomidory i w jakiej temperaturze rosną ?
Rozsada trochę blada ale poza tym dobrze wygląda.
Ponury Ogrodnik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 lis 2013, o 17:11

Post »

Dokładnie nie pamiętam,1 połowa marca.Blade bo kiepska temperatura(14C),dziś robię zamknięcie tego boxa bo już żyłki fioletowe zaczynają się robić także fosfor się przytkał.
wogrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2016, o 00:59

Post »

Pierwszy post na forum więc się przywitam: Witam:)

W tym roku pierwszy raz posiałem chili (26. luty) w boxie własnej konstrukcji.
Od kilku dni niepokoją mnie cienkie łodyżki moich roślin - porównując z Waszymi zdjęciami, przy tej wysokości łodyżki powinny (chyba) być grubsze - lub chociaż liście większe.

Czy to wynika z "urody" tych odmian, czy może żaróweczkę powinienem zmienić?

Temperatura w boxie ~26°C, wilgotność powietrza 65-75%, żarówka: "Daytime heat lamp" (100W).
Odmiany (każda po 2 rządki) od lewej: "Larga Roja" , "Pequena Amarilla", no name, " "De Cayenne", "Andrea", "Cyklon", "Rokita".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rety, rety. Tyle było już klepane i to do znudzenia, że niebieskie światło na krępą budowę i krótkie międzywęźla, a czerwone sprzyja wydłużaniu międzywęźli i kwitnieniu. Przecież ta lampa emituje głównie podczerwień, która nie jest do niczego potrzebna roślinom. Nie wiem, czy da się coś uratować z tak wyciągniętej rozsady i nie było by lepiej posiać nowe papryki i zająć się nimi jak trzeba. Plonu też nie będzie, bo zawiązki gron już są uformowane, a przy kompletnym braku światła z zakresu asymilacyjnego nie należy się spodziewać pozytywnych efektów. Jest wątek o doświetlaniu. Miłej lektury i wesołych Świąt.
wogrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2016, o 00:59

Post »

Dziękuję za odpowiedzi.

Spróbuję uratować rośliny.
Na nowy siew nie jest już zbyt późno? - gdybym posiał w tym tygodniu to wystarczy mi sezonu?

Trochę czytałem o świetle, aczkolwiek bez bicia przyznam, że trochę ten temat zlekceważyłem kierując się opisem od producenta żarówki: "spektrum światła jest idealne do fotosyntezy roślin"...

Rozważam dwie opcje:
1) Przesadka i na parapet z nadzieją, że może słoneczko je trochę podreperuje.

2) Box:
Biorę pod uwagę zakup dwóch żarówek Paulmann "DO OŚWIETLENIA ROŚLIN PAULMANN" (60W) - barwa niebieska.
Czy w ramach "rehabilitacji" doświetlać tylko niebieskimi, aż trochę "zmężnieją" czy tę czerwień również zostawić?
Z opisów wynika, że obydwie barwy powinny być jednocześnie dostarczone, jednakże to dot. sytuacji normalnej, a ta z pewnością do normalnych nie należy.

Którą opcję byście polecili? Może jakieś wspomaganie(nawóz)?

Również wesołych Świąt:)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepszy będzie parapet i dodatkowo niebieskie rano i po południu.
Ta lampa to promiennik podczerwieni dobry na bolące kolano. Rośliny potrzebują światła o dł. fali 700 mm, a lampa daje powyżej do 2000 mm.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lampa "Daytime heat lamp" jest do terrariów z gadami i pająkami, nie dla roślin. Zresztą w nazwie ma "grzanie". Z wykresu rozkładu widma, który sam wstawiłeś widać, że to grzałka, a widma niebieskiego jest ledwie kilka procent. Te niebieskie paulmany też sobie daruj, bo to zwykła żarówka z niebieskim filtrem o marnej wydajności. Jeżeli wielkość growboksa pozwoli, przerób oświetlenie na rury, jako najbardziej wydajne.
freak
100p
100p
Od: 2 lip 2008, o 23:57

Post »

Wogrodnik rośliny najbardziej potrzebują światła o długości fali takiej jak na tych wykresach. Porównaj to ze światłem emitowanym przez Twoją żarówkę. :lol:

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”