Ja po posadzeniu krzewów rozłożyłam czarną agrotkaninę i wysypałam korą sosnową mam spokój z chwastami i ziemia tak szybko nie wysycha.MrPomO pisze:Próbował ktoś ściółkować jagodę korą sosnową ?
Jagoda kamczacka cz. 2
- Wodniczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
Ściółkuję korą sosnową i zrębkami, żeby zagłuszyć okoliczną trawę. Też zastanawiam się nad agrotkniną.MrPomO pisze:Próbował ktoś ściółkować jagodę korą sosnową ?
Mam 53 krzaki 2, 3, 4 letnie różnych odmian.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wodniczka pisze:Moje jagody, dwa Wojtki, Atut i Sinogłaska też mają pączki, trochę sarenki je objadły ale dają radę. Czym nawozicie jagody? Mam je dopiero drugi sezon i mam nadzieję że skosztuję kilku owców w tym sezonie
Ja nawożę nawozem wieloskładnikowym do borówek.
- Wodniczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 09:02
Mam również borówki sypałam im nawóz w czwartek ale nie pomyślałam ze jagódkom też można sypnąćpatryk10015 pisze:Wodniczka pisze:Moje jagody, dwa Wojtki, Atut i Sinogłaska też mają pączki, trochę sarenki je objadły ale dają radę. Czym nawozicie jagody? Mam je dopiero drugi sezon i mam nadzieję że skosztuję kilku owców w tym sezonie
Ja nawożę nawozem wieloskładnikowym do borówek.
- patryk10015
- 500p
Ja w środę jagodom sypałem, borówkom dopiero po świętach.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ściółkuję korą jak borówki, ale w przeciwieństwie do borówek jagód nie dokwaszam. Też liczę w tym roku na pierwsze owoce, jesienią przyjęły się, ładnie przezimowały, z resztą im zimy nie straszne
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- patryk10015
- 500p
Ja używam wieloskładnikowy do borówek pod jagodę, on aż tak nie dokwasza jak siarczan amonu więc jak najbardziej się nadaje.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dziękuję
Co prawda mam taki nawóz do borówki, ale mam opory pod owocowe sypać mineralne nawozy. Analizy nie robiłam, ale wg wskaźnika chwastowego mam zasobną, dość ciężką ziemię i pomijając chęć uprawy jak najbardziej naturalnej, to obawiam się przenawożenia które u mnie byłoby trudno później "odkręcić". Wiem, że może to się odbić na owocowaniu, ale jeśli uda się na samym kompoście, to najwyżej owoców będzie mniej W razie jakiś objawów niedoborów będę je tym nawozem ratować, ale może nie będzie potrzebny, przynajmniej spróbuję
Edit// Albo jak się napatrzę na Wasze wiosenne bogate zbiory a u mnie będzie 5 jagódek na każdym krzaku, to też może zmienię zdanie
Co prawda mam taki nawóz do borówki, ale mam opory pod owocowe sypać mineralne nawozy. Analizy nie robiłam, ale wg wskaźnika chwastowego mam zasobną, dość ciężką ziemię i pomijając chęć uprawy jak najbardziej naturalnej, to obawiam się przenawożenia które u mnie byłoby trudno później "odkręcić". Wiem, że może to się odbić na owocowaniu, ale jeśli uda się na samym kompoście, to najwyżej owoców będzie mniej W razie jakiś objawów niedoborów będę je tym nawozem ratować, ale może nie będzie potrzebny, przynajmniej spróbuję
Edit// Albo jak się napatrzę na Wasze wiosenne bogate zbiory a u mnie będzie 5 jagódek na każdym krzaku, to też może zmienię zdanie
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- patryk10015
- 500p
Ok to będzie trzeba podesłać zdjęcia plonów żebyś zdanie zmieniła
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Świetny sposób sadzenia roślin- koniecznie skopiuję pomysł dla chrzanu i mięty
Do moich krzaczków jagody dorwały się dzisiaj kury- w porę zauważone i część pąków ocalona przed dziobami. Ale o zbiorach z dolnych gałązek mogę zapomnieć
Do moich krzaczków jagody dorwały się dzisiaj kury- w porę zauważone i część pąków ocalona przed dziobami. Ale o zbiorach z dolnych gałązek mogę zapomnieć
Pozdrawiam
Wodniczka pisze:Ja po posadzeniu krzewów rozłożyłam czarną agrotkaninę i wysypałam korą sosnową mam spokój z chwastami i ziemia tak szybko nie wysycha.MrPomO pisze:Próbował ktoś ściółkować jagodę korą sosnową ?
Agrotkaninę mam rozłożoną ale chciałbym spróbować wysypać samą korą. Na jednym forum czytałem że kora sosnowa zakwasza ziemię a w Jagodniku było napisane że kora sosnowa nie zakwasza ziemi i nadaje się pod jagodę.
- patryk10015
- 500p
U mnie jagody jak i borówki są ściółkowane korą sosnową i zdaje egzamin bo wszystko ładnie rośnie.
A sprawdzałeś pH po dłuższym czasie ściółkowania tą kora ? I jak przedstawia się sprawa z występowania grzyba podczas wilgotnych dni ?