Rabarbar cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
Anglicy twierdzą, że jest smaczniejszy i delikatniejszy. Niestety, przestaje być malinowy.
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ja z moim rabarbarem nic nie robię dosłownie.
Zero pielęgnacji, po prostu rośnie jak trzeba, bez żadnych problemów, tylko rwać.
Zero pielęgnacji, po prostu rośnie jak trzeba, bez żadnych problemów, tylko rwać.
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Czyli przestaje być słodki? Rabarbar jaki kupowałam w sklepach w UK był rzeczywiście bezwłóknisty i kruchy, ale jego smak niezbyt pamiętam.kaLo pisze:Anglicy twierdzą, że jest smaczniejszy i delikatniejszy. Niestety, przestaje być malinowy.
Mam rabarbar od 3 lat, tego roku powinien już ładnie się rozrosnąć. Tego roku chciałabym właśnie spróbować zaciemnić pędy. Wg Ciebie kaLo, niekoniecznie warto?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
U mnie tez nigdy się nic z rabarbarem nie robiło. Rośnie blisko kranu, więc ma zawsze mokro. I to tyle
-
Borowa, możesz spróbować owinąć ogonki kilkoma warstwami papieru pakowego. Warzywa bielone są delikatniejsze np. szparagi, endywia, cykoria. Wykopane jesienią karpy rabarbaru można pędzić zimą w piwnicy.
- borowa
- 200p
Może znajdę coś bardziej profesjonalnego do bielenia, takie coś mi się marzy:kaLo pisze:Borowa możesz spróbować owinąć ogonki kilkoma warstwami papieru pakowego.
Ale Twoja rada jest pomysłowa.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Moje dzwony do bielenia rabarbaru zniknęły po kilku tygodniach wyglądały pięknie
Swoją rolę spełni też zwykłe wiadro lub donica, ogonki rabarbaru się wybielą. Kluczem do smaku bez nadmiaru szczawianów jest odmiana. Ja kupuję sadzonki za granicą, nie są takie kwaśne jak nasze, ale cały smak zostaje. Takiego rabarbaru nie trzeba bielić.
Swoją rolę spełni też zwykłe wiadro lub donica, ogonki rabarbaru się wybielą. Kluczem do smaku bez nadmiaru szczawianów jest odmiana. Ja kupuję sadzonki za granicą, nie są takie kwaśne jak nasze, ale cały smak zostaje. Takiego rabarbaru nie trzeba bielić.
- borowa
- 200p
Aria, jaką masz odmianę i gdzie kupujesz? Jeśli możesz powiedzieć.
-- 28 mar 2016, o 21:15 --
Za piękne są te dzwony, by nie kusiły tych o lepkich rękach...
-- 28 mar 2016, o 21:15 --
Za piękne są te dzwony, by nie kusiły tych o lepkich rękach...
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Nie mam oznaczonej odmiany, kupuję w marketach ogrodniczych, cena ok 5 ?, ale rosną bardzo silnie, są mało kwaśne i aromatyczne.
Tak, moje dzwony były oryginalne z Anglii
Tak, moje dzwony były oryginalne z Anglii
-
Taki dzwon wytrzyma dłużej http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408, ... arzyw.html
Nie stosuję już nie ma potrzeby, ostatnio kupuję sadzonki znajomym, którzy spróbowali rabarbarowego crumble albo ciasta u mnie
-
Zawartość kwasów zależy od nawożenia i odczynu gleby. Nie powinien być niższy niż 5,8-6,0, najlepiej ok.7
Należy dodać, że kwasy zawarte w rzewieniu to głównie jabłkowy i cytrynowy. Szczawiowego jest niewiele.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=107Azot podawany w formie siarczanu amonu lub mocznika wpływa na zmniejszenie zawartości kwasu szczawiowego w liściach. Pierwszy z tych nawozów zakwasza glebę, dlatego przy użyciu go należy pamiętać o wapnowaniu. W nawożeniu potasem lepsze są wysokoprocentowe sole potasowe, także wpływające na zmniejszenie gromadzenia się kwasu szczawiowego w roślinach rabarbaru.
Należy dodać, że kwasy zawarte w rzewieniu to głównie jabłkowy i cytrynowy. Szczawiowego jest niewiele.
- borowa
- 200p
A użyteczność taka samakaLo pisze:Taki dzwon wytrzyma dłużej http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408, ... arzyw.html
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Jak się nie ma porównania, to się można chociaż teoretycznie pocieszyć