Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
Dzięki za odpowiedzi.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście ciąć już.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
nie znalazłem tematu to zapytam tutaj, chce rozmnożyć tuje bo mam ładny okaz 5m wysokości i ze 2m średnicy. Tylko Nie wiem do końca jaką użyć ziemie bo mam zamiar wymieszać ziemie z pola klasa 4a z torfem i piasek bo trochę tego trzeba będzie i niechce tyle kupować czy taka mieszanka może być ?? A czy przymrozek może i do -5 nie zaszkodzi takim świeżym sadzonką ?
- solange_33
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 wrz 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie.
Mam wokół dwóch stron placu tuje. Razem 126 sztuk. 26 sztuk ma około 1m, natomiast 100 sztuk ma już jakieś 40-50cm. Czytam dawkowanie dla nawozu osmocote dla iglaków (działa 6 miesięcy) i jest napisane, że powinnam zastosować 40g na 1m2. Tuje mam w odległości co 50-60cm. W związku z tym jak dam po 20g na tuje to czy to będzie odpowiednio? O ile dobrze pamiętam, to w tamtym roku dawałam chyba po 2-3 łyżeczki i wszystko było ok. Chciałabym podsypać zgodnie z zaleceniami. Jakieś propozycje?
Mam wokół dwóch stron placu tuje. Razem 126 sztuk. 26 sztuk ma około 1m, natomiast 100 sztuk ma już jakieś 40-50cm. Czytam dawkowanie dla nawozu osmocote dla iglaków (działa 6 miesięcy) i jest napisane, że powinnam zastosować 40g na 1m2. Tuje mam w odległości co 50-60cm. W związku z tym jak dam po 20g na tuje to czy to będzie odpowiednio? O ile dobrze pamiętam, to w tamtym roku dawałam chyba po 2-3 łyżeczki i wszystko było ok. Chciałabym podsypać zgodnie z zaleceniami. Jakieś propozycje?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Sypnij garść pod każdą sztukę i będzie ok... ogród to nie apteka
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
W zeszłym roku zastosowałam osmocote pod tujami. Sypnęłam nawozem zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, ale właśnie odkryłam, że część nawozu z ubiegłego roku się nie rozpuściła.. Chyba w tym roku dam sobie spokój z osmocote.
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Miałem podobny problem tzn. u mnie też nawóz długoterminowy nie rozpuścił się całkowicie. W tym roku zastosowałem nawóz rozpuszczalny 5g na 5 litrów wody. Stosować należy co 2-4 tygodnie od początku kwietnia do lipca. Koniec z corocznym rozgrzebywaniem kory itp.MartisM pisze:W zeszłym roku zastosowałam osmocote pod tujami. Sypnęłam nawozem zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, ale właśnie odkryłam, że część nawozu z ubiegłego roku się nie rozpuściła.. Chyba w tym roku dam sobie spokój z osmocote.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
To nie nawóz został tylko otoczka z nawozu.
Jak widać człowiek uczy się całe życiePiotrekP pisze:To nie nawóz został tylko otoczka z nawozu.
- Kaema
- 50p
- Od: 22 lip 2012, o 20:06
Czesc.
Mam prośbę o wytłumaczenie jak krowie na rowie, jako osoba zielona, ucząca się. Jak tnie się brabanty?
Chodzi mi o zasady, co tniemy czego nie. Terminy znam.
Jak zaczniecie używać jakiś terminów ogrodniczych to lepiej od razu wytłumaczyć co to jest
Chciałabym znać technikę żeby nie ciąć "na pałę" odstających gałęzi
Dzięki!
Mam prośbę o wytłumaczenie jak krowie na rowie, jako osoba zielona, ucząca się. Jak tnie się brabanty?
Jak zaczniecie używać jakiś terminów ogrodniczych to lepiej od razu wytłumaczyć co to jest
Dzięki!
Zapraszam nad morze!
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Ja przycinam wszystko jak leci, staram się przy tym ciąć równo, tak żeby nie odstawały na bok żadne gałązki ani nic nie sterczało Najwięcej przycinam z góry - ok. 15 cm, po bokach też tnę, ale mniej - ok. 10 cm. Jak się znajdzie jakaś brzydka gałązka np. wyschnięta, albo taka gdzie są same szyszki to też ją ucinam. Generalnie moje brabanty staram się formować na kształt kolumny.Kaema pisze:Czesc.
Dzięki!
Pozdrawiam Marta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 sie 2016, o 08:35
Dzień dobry, czy określenie drugie ciecie sierpień" oznacza początek czy również mogę ciąć dziś - w końcówce sierpnia?
Ja nie tnę w sierpniu, bo nie odrasta już do zimy, a nie lubię oglądać 'drapaków' przez pół roku.Przycinam tylko raz w roku pod koniec czerwca.