Jeż w ogrodzie.Kochajmy jeże.Jak go zaprosić do ogrodu/
Re: Jeż w ogrodzie-jak zaprosić?
Świąteczny spacerek
Re: Jeż w ogrodzie-jak zaprosić?
Przyjemny widok, bardzo budujący. Anglicy uwielbiają jeże. Domki dla jeży to bardzo popularny gadżet ogrodowy. Aczkolwiek w Polsce większość działek jest szczenie ogrodzona siatkami i jeże rzadko maja możliwość odwiedzin ogrodu. Przynajmniej w mojej okolicy większość działek jest solidnie ogrodzone takimi właśnie zasiekami. Pomijając, że ogrody to totalne pustynie - trawniki i tuje (typowo polska myśl ogrodnicza) i jeże nie mają czego tam szukać.
Domki dla jeży: https://www.google.pl/search?q=hedgehog ... 4Q_AUIBigB
Domki dla jeży: https://www.google.pl/search?q=hedgehog ... 4Q_AUIBigB
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeż w ogrodzie.Kochajmy jeże.Jak go zaprosić do ogrodu/
Pelikano, piękna zdjęcie Poczytaj o dokarmianiu jeży, zwłaszcza wniosą, to bardzo ważna kwestia dla ich (jeży) zdrowia
U mnie jeży nie widać, być może to kwestia wolno-żyjącego kota, który upodobał sobie mnie i mojego sąsiada i od jesieni regularnie do nas wpada na kąski ....
U mnie jeży nie widać, być może to kwestia wolno-żyjącego kota, który upodobał sobie mnie i mojego sąsiada i od jesieni regularnie do nas wpada na kąski ....
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Słonecznik ptakom podbierały. Dzisiaj dostały mięska surowego do miseczek
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie odwrotnie,bo to dzięki stadku kotów zaczęły działeczkę odwiedzać i jeże.Bez zbytniego skrępowania zaliczają kocie miski.Szczególnie lubią kurze surowe skórki-cudowny widok.wagabunga123 pisze:Pelikano, piękna zdjęcie Poczytaj o dokarmianiu jeży, zwłaszcza wniosą, to bardzo ważna kwestia dla ich (jeży) zdrowia
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
Mięsko?? A w życiu, teraz zabrakło łobuzom witaminek i wpierdzieliły wszystkie łodygi cesarskich koron /chyba z 7/ Pąki kwiatowe i liście olały..Przyłapane na gorącym uczynku jak pałaszowały Już prawie psu się dostało, że zrobił sobie legowisko.ppepina pisze:Szczególnie lubią kurze surowe skórki
Czy ktoś wie czy dorosłemu jeżowi można zaaplikować kropelki przeciw pchłom i kleszczom stosowanym dla kotów?
Mam takie gotowe krople jednorazówki dla kotów, wkropiłbym jeżykom, ale czy nie zrobię krzywdy naszym pchlarzom?
Mam takie gotowe krople jednorazówki dla kotów, wkropiłbym jeżykom, ale czy nie zrobię krzywdy naszym pchlarzom?
- wagabunga123
- 1000p
Śmiało możesz im wkraplać. Waga jak dla małego kota. Na pewno im sie to przyda
Dziękuję Marleno ze ścierniska..w razie czego będzie na Ciebie Spróbuję najpierw na jednym, chyba go oznaczę sprayem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też zostawiłem prześwit w ogrodzeniu dla zwierzaczków, i moje ekologiczne podejście skończyło się wizytą zająca, który wyżarł mi wszystkie drzewka i krzewy. Teraz zatkałem wszystkie szpary i niech się zwierzaczki bujają!
Sorry rozbawił mnie twój tekst, bo jakbym Ci pokazał przejście, przez które jeże wybierają sobie czasem u mnie wolność i hmm porównałbyś je z możliwościami przeczołgania się przez nie zająca - nawet na wydechu, to wiesz...niech się może i inne zwierzaczki bujają, ale jeża proszę błotem nie obrzucać
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wczoraj idąc na mecz zauważyłem na ulicy w prześwicie domów, które oddzielają domy pola ze zbożem z dwóch stron ulicy rozjechanego jeża. Strasznie smutny widok, zwłaszcza że bardzo chciałbym takiego domownika na działce. Wracając po meczu spotkałem dokładnie w tym samym miejscu, żywego jeża. Może to parka była ale bez wahania wziąłem delikwenta w czapke, którą w całości wypełnił, taki był duży i odwróciłem się na pięcie i powędrowałem z nim na działke. Umieściłem go w najdalszej części działki, koło kompostownika i sterty gałęzi. Może mu się spodoba, może nie. Odległość od miejsca jego znalezienia nie jest daleka, bo to rzut kamieniem przez pole, a działka nie jest w ogóle ogrodzona i w każdym momencie może wyjść(liczę że zostanie) ale nie mogłem pozwolić by i jego rozjechał samochód. Życzę mu szczęścia.
- wagabunga123
- 1000p
Polecam bardzo fajny artykuł:
http://www.gardenersworld.com/how-to/ma ... hedgehogs/
http://www.gardenersworld.com/how-to/ma ... hedgehogs/