Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
Aha myslalam że może zwisac,bo będę to miała balkonie.A czy on bedzie gęstszy.coś dosadzic czy zostawiać.
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monika, ja moje groszki uszczykuję jak są jeszcze niewielkie (co najmniej dwukrotnie) i wtedy ładnie się rozkrzewiają i są bardziej gęste. Możesz coś dosiać bo dół nie jest zazwyczaj po czasie zbyt ciekawy. Np smagliczkę.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Można wysiewać już do gruntu? Na przyszły tydzień zapowiadają temperatury w zakresie 10-15 st. C, ale tylko w dzień. Czy moczenie nasion przed wysiewem przyspieszy kiełkowanie?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Myślę, że można wysiewać ? siewki groszku dobrze znoszą niewielkie przymrozki. Co do moczenia ? nie wiem, nigdy nie próbowałem, choć generalnie moczenie nasion zawsze nieco przyspiesza kiełkowanie...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Na groszek jeszcze jest za wcześnie- oczywiście do gruntu, nasiona mogą zgnić.. ja groszek uprawiam w 3 terminach... pierwszy siew w pażdzierniku, oczywiście do doniczek, sadzonki zimuję zadołowane i okryte słomą i włókniną- wcześnie zakwita (chodź w mrożne zimy wymarza), potem wysiewam z końcem marca również do doniczek, a rozsadę wysadzam na miejsce stałe ok 20 kwietnia- to dla mnie najlepszy termin siewu, a groszek kwitnie jak szalony
Wprost do gruntu siałam kiedyś, teraz z tej metody zrezygnowałam ale najwcześniej siałam groszek do gruntu po 15 kwietnia, wówczas szybko kiełkuję, ale póżniej zakwita, dlatego zrezygnowałam z siewu kwietniowego.
W tym roku do mojej groszkowej kolekcji nabyłam kilka pięknych odmian, i już się nie mogę doczekać siewów, zaraz po świętach zabieram się do produkcji moich sadzonek pod folią
A oto kilka nowych odmian które będę w tym roku uprawiać

W tym roku do mojej groszkowej kolekcji nabyłam kilka pięknych odmian, i już się nie mogę doczekać siewów, zaraz po świętach zabieram się do produkcji moich sadzonek pod folią

A oto kilka nowych odmian które będę w tym roku uprawiać

- MORANGO
- Kontakt:
Piękne Twoje odmiany, Royal blue też sieję uwielbiam ten niebieski kolorek, a Twój spencer jaki ma kolor bo ja mam spencer biały i bordoBea2012 pisze:![]()
Na ten rok mam do wysiania groszek Spencer,Capri,Harlequin,Royal Blue /i tego jestem ciekawa bo ponoć to najciemniejszy granatowy/.
Kupiłam też groszki karłowe w mixie Dwarf Cupid i Dubarry z firmy Vita line oraz mixy pnących.Czekam też na kwiatuchy mojego ulubionego groszka wiosennego-bylinowego.Jak dla mnie to śliczna roślinka.

-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
O,MORANGO
masz piękne te groszki.Kolorki super,a ten bordo cudny.
Moje spencery są w kolorach kremowy,łososiowy,różowy,lawendowy.
Zastosuję Twoją metodę siewu do doniczek.Powiedz po ile nasionek do doniczki i jak ma być duża?
Liczę na pokaźne kwitnienie,a co za tym idzie na moc nasionek co by można się wymieniać.

masz piękne te groszki.Kolorki super,a ten bordo cudny.
Moje spencery są w kolorach kremowy,łososiowy,różowy,lawendowy.
Zastosuję Twoją metodę siewu do doniczek.Powiedz po ile nasionek do doniczki i jak ma być duża?
Liczę na pokaźne kwitnienie,a co za tym idzie na moc nasionek co by można się wymieniać.
pozdrawiam,Beata
- MORANGO
- Kontakt:
Beatko
ja wysiewam groszki do doniczek o średnicy 8 cm, po 3 nasionka, z końcem marca. Też zbieram swoje nasionka
w tym roku będę zbierać odmianami, muszę tylko opracować jakąs metode by sprawnie mi to szło
Również liczę na pokażne kwitnienia, ten z rosady daje większą liczbe kwiatów, robiłam z groszkiem eksperymenty i efekty są znacznie lepsze niż z tego sianego wprost do gruntu 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Dziękuje za podpowiedź, zaraz zabieram się za wysiewanie.
Koniecznie zbieraj nasiona z tych nowych groszków, są piękne! A w sezonie liczę na zdjęcia z kwitnień.

Koniecznie zbieraj nasiona z tych nowych groszków, są piękne! A w sezonie liczę na zdjęcia z kwitnień.
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
Super,dzięki
w takim razie w sobotę sieję.
Będę wiązać na swoich groszkach kolorowe nitki takie w jakich kolorach będzie groszek.
Później jak przekwitną to za nic nie wiesz jaki kolor ma dana gałązka
Tak sobie to wymyśliłam,mam nadzieje,że zadziała.
W takim razie czekamy na piękne i pachnące kwiatuchy i proszę się chwalić ślicznościami.
Sama muszę zapoznać się z fotosikiem i to szybko coby można było wstawiać zdjęcia
w takim razie w sobotę sieję.
Będę wiązać na swoich groszkach kolorowe nitki takie w jakich kolorach będzie groszek.
Później jak przekwitną to za nic nie wiesz jaki kolor ma dana gałązka
Tak sobie to wymyśliłam,mam nadzieje,że zadziała.
W takim razie czekamy na piękne i pachnące kwiatuchy i proszę się chwalić ślicznościami.
Sama muszę zapoznać się z fotosikiem i to szybko coby można było wstawiać zdjęcia
pozdrawiam,Beata
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Mój groszek ma około 10 cm, wystawiam go na parapet. Czasem nawet zapomnę wstawić na noc i na szczęście nic złego mu się nie dzieje. Jest ładny, nie wyciąga się.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Bardzo długo myślałem, że to groszek szerokolistny mi wypruł... A tymczasem, gdy rozwinęły się pierwsze kwiaty w tym tygodniu, zorientowałem się, że to samosiejki groszku pachnącego... Gigantyczne (już mają jakieś 160 cm i ciągle rosną), z ogromnymi kwiatami (chyba z 5cm mają) i pachnące, że ho ho...

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Piękne te wasze groszki.Zastanawiam się czy nie jest za późno by teraz jeszcze posiać groszek?
Niestety nigdy mi się za bardzo nie udawał ani na balkonie w donicy ani w ogrodzie i kilka lata temu dałem sobie z nim spokój.
Teraz widząc wasze chętnie jeszcze raz podjął bym próbę z nim tylko czy zdąży zakwitnąć posiany teraz??
Niestety nigdy mi się za bardzo nie udawał ani na balkonie w donicy ani w ogrodzie i kilka lata temu dałem sobie z nim spokój.
Teraz widząc wasze chętnie jeszcze raz podjął bym próbę z nim tylko czy zdąży zakwitnąć posiany teraz??
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 maja 2016, o 14:21
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Właśnie, czy to nie za późno na wysiew groszku? Też bardzo chętnie chciałabym spróbować z groszkiem, bo uwielbiam jego cudowny zapach, a w dodatku mam sporo nasionek różnych odmian, o których zapomniałam. Niestety mam jedynie możliwość wysiania w doniczkach na balkonie
Myślicie że da radę wyrosnąć i zakwitnąć jeśli wysieję teraz?

Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Locutus, super ten Twój groszek!
Pamiętasz, skąd był nasiona?
Pamiętasz, skąd był nasiona?