Ogród Marty-cz.aktualna

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty-cz.aktualna

Post »

Witaj Martusiu, jakie śliczne te pomponiki, jakie radosne, Martusiu, myślę, że w poniedziałek wyślę paczuszkę do Ciebie :wit
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłam tu śladem naparstnic które mnie zachwyciły. Będę zaglądać.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie u mnie dzisiaj piękny dzień był,ciepło i wreszcie słoneczko.dużo słoneczka ,tylko niemiły wiatr troszkę przeszkadzał,ale była pierwsza kawka w ogrodzie w przerwie prac, i było pierwsze podlewanie zasadzonych przed świętami róż,,więc i inne oczyszczone rabaty odświeżyłam wodą ,niech sobie rosną nasze roślinki.

Marysiu,jak ja uwielbiam siedzenie w koszykowych fotelikach na krakowskim rynku ,aż Ci zazdrościłam ,musimy się kiedyś umówić na kawkę na rynku ,tam jest niepowtarzalny klimat,ja dzisiaj trochę popracowałam w ogrodzie ,piszę trochę ,bo to kropla w morzu potrzeb ,ściągnęłam dzisiaj z róż choinę ,ale jeszcze nie przycięłam ,jak zakwitnie forsycja to będę przycinać ,deszcz był w prognozie ,ale w rzeczywistości u mnie go nie było,może coś w nocy pokropi ,przydał by się ,gałęzi też mam sporo ,a jeszcze gruntownej przycinki nie było,teraz muszę zająć sie nadwyżkami ,potem wystawą i znowu zrobię wielkie zaległości,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Soniu,dzisiaj troszkę sprzątałam w ogrodzie i wydaje mi się ,że już inaczej wygląda,stokrotki i prymulki już rosną i mają się dobrze,pozdrawiam ;:196

Renatko,fajnie coś zrobić i jak jeszcze się podoba ,to jest sukces,zawsze można z niczego coś zrobić ,a kaczuszki to solniczka i pieprzniczka ,ale jakie to ma znaczenie ,wystarczy ,że pasuje do okoliczności pozdrawiam ;:168

Wiolu,ja nie mam czasu siać i pikować ,więc kupię i mam ,ale gdybym nie pracowała,to może też bym tak robiła,ale praca zajmuje dużo czasu,pozdrawiam ;:196

Gosiu,ja też mam w trawie,ale te są troszkę inne ,dałam przed dom w koszykach wiklinowych ,pozdrawiam ;:168

Aniu,kompozycja bardzo prosta z tego co było ,tylko stokrotka biała kupiona ,kaczuszki były w domu ,a bukszpan w ogrodzie ,dzień był piękny i ja troszkę odstresowana po ciężkiej przed świątecznej pracy,bo mogłam iść do ogrodu i dla mnie to taka rozrywka ,ale Twoje życzenia się spełniły ,dziękuję ;:196

Martusiu,tak to ta odmiana ,chociaż kupiona w tych czasach ,nazywa sie prawidłowo oliwka żółta i takiej szukaj,jeżeli drzewko będzie zgodne z nazwą to też będziesz mieć takie jabłuszka ,moja papierówka ma około 5 lat,te jabłuszka są twarde na początku ,potem w miarę dojrzewania miękną ,zerwane prosto z drzewa są chrupkie i bardzo soczyste,po prostu pycha, to jest stara odmiana jabłoni,ale można ją kupić ,pozdrawiam :wit

Sabinko,te stokrotki na pewno będą sie siały ,ale cech nie powtórzą ,chociaż mogą być na chwile takie pośrednie,a potem będą drobniały,bardzo lubię stokroteczki,pozdrawiam :wit

Iwonko,ja też mam wysłać do ciebie paczuszkę ,pomponiki są takie wdzięczne ,że muszę je mieć ,pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko,stokrotki sieje sie w czerwcu,potem pikuje ,sadzi a na wiosnę na następny rok kwitną ,myślę ,że nic się nie stanie jak posiejesz,,w jesieni będą już duże kępki,a na wiosnę zakwitną wielką rzeką ,jak się boisz to wysiej w maju,stokrotka jest rośliną dwuletnią i kwitnie na rok następny od posiania ,pozdrawiam :wit

KLEO1,witaj w moich progach ,furtka zawsze otwarta ,więc wchodź kiedy chcesz ,ja uwielbiam naparstnice,a ich pokrój bardzo mi odpowiada,takie świecowe rośliny widać z daleka ,a nie zajmują wiele miejsca,są bardzo wdzięczne w ogrodzie,pozdrawiam i zapraszam znowu ;:65
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kawę też pierwszą zaliczyłam na działce -od razu żyć się chce :tan
Awatar użytkownika
RenataC
100p
100p
Od: 24 sie 2012, o 08:15

Post »

No popatrz,jaka z Ciebie spryciula,nigdy bym nie wpadła na to,że te ozdóbki to solniczka i pieprzniczka ;:138
Ale co by nie było,ślicznie wyszło.
Zdolności manualne masz rozwinięte,że hej ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu myślę że dojdziemy do tego, że zostawimy z boku ogrody i pójdziemy na kawę do Rynku, wszyscy to lubimy :D Do tej pory kwiatkami nie możemy się nasycić :;230 Ty często bywasz w Krakowie to późną wiosną czy latem się umówimy. Dziwnie ulice prowadzące do Rynku były pustawe a wewnątrz Rynku tłum ludzi, bo kiermasze i jakieś ludowe zespoły pokazywały zwyczaje Wielkanocne. Pogoda dopisała! Dobrze że piszesz o cięciu róż, bo w innych wątkach odchodzi cięcie a ja jeszcze nawet kopczyków nie rozgarnęłam ;:oj Czekam na hasło tniemy! a na razie dobrego dnia, bo słonko świeci ale coś się kisi w powietrzu. Buziaczki dla Was ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,dzisiaj znowu piękny dzień był,i znowu kawka w ogrodzie w przerwie prac,przyjechały następne róże i moczą nóżki w wiaderku.

dzisiaj takie różyczki przyjechały:
Ashram
Goldelse
Hansestadt Rostock
Jude de Obscure
Louise Clements
Warm Wishes
Maigold

i inne kolory
Miss Fine
Pink Gruss an Aachen
Big Purple
Darcey Bussell
Garden of Roses.

Dorotko,dzisiaj też było cudnie w ogrodzie i też była kawka,ale nawet czasu nie ma spokojnie posiedzieć ,ale dobra i minutka byle w ogrodzie:uszy

Renatko,dosłownie wszystko można wykorzystać i natychmiast coś nowego powstaje ;:196

Beatko,aleś mnie wyczuła,bo właśnie stwierdziłam,ze dzisiaj ją sfotografuję i pokażę kontynuację ,chociaż jeszcze nie gotowa i nie jest całkiem obsadzona, ;:218 ale troszkę idzie do przodu.

Marysiu,koniecznie musimy się spotkać w tym pięknym miejscu i beztrosko siedzieć w koszykach ,ja róże odkryłam z choiny ,a kopczyków nie odgarniam ,bo jak podlewam to się ziemia sama rozejdzie i będzie dwa w jednym,zawsze myślę jak sobie usprawnić :uszy a jak na dniach zakwitnie forsycja to będę cięła,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och Martusiu jak mi się już marzy kawka na działeczce, ale w ten weekend odkręcają wodę, to już będę i ja sobie piła kawkę w ogrodzie, no na działeczce :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postanowiłam pokazać jak dalej tworzy się kaskadowa rabata na słomie ;:306 było tak ,był sobie plac zabaw ,ale w końcu wnuki urosły ,więc pac zabaw zlikwidowałam ,w jesieni wybrałam wierzchnią warstwę ,położyłam na całej powierzchni siatkę przeciw myszom i ułożyłam bale z prasowanej słomy w kaskady,potem słomę zasypywałam całą jesień i zimę liśćmi z kapusty ,kalafiorów,kalarepy,brokułów,obierkami z jabłek ,przesypywałam popiołem drzewnym ,obornikiem ,a teraz na wiosnę poszła ziemia i po troszkę obsadzam i przesadzam i powstaje taka kaskadowa rabata ,jest trochę cudaczna ,no i może sie zawalić ,jak słoma zgnije ;:306 ,może przypomnę jak było w jesieni i dojdę do dnia dzisiejszego

tutaj przygotowane miejsce po placu zabaw
Obrazek

tutaj ułożone bale ze słomy i już częściowo zasypane liśćmi ,żeby kompost robił się na miejscu ,bo nie trzeba przewozić z kompostownikaObrazek

w skrzynkach już posadzone tulipany i obok róże niziutkie -krasnoludki
Obrazek

Obrazek

liści już coraz więcej
Obrazek

Obrazek

a teraz już tak wygląda częściowo obsadzona ,ale efekt końcowy będzie jak całość się obsadzi i rośliny urosną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dziwnie to wszystko jeszcze wygląda ale zadbam ,żeby było dobrze,na dolnym poziomie są nowe irysy,które niedawno przyjechały,one są z tych wyższych , późniejszych o dużych kwiatach ,ale mogą w tym roku nie zakwitnąć ,zobaczymy
Genesis
After All
Acoma
Alpenview
Baccarat
Baltic Star
Be a -
Bold Encounter
Boogie Woogie
Bowled Over
Bragadoccio
Foreign Legion
Helene C
Secret Service
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Zapowiada się piękna grządka :D
Wpadnę jeszcze pooglądać jak się prace posuwają, jeśli pozwolisz ;:3
Ale za pomysł 5+ ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu ale świetny pomysł, pewnie kiedyś ta słoma przegnije, ale na razie wygląda to super ;:215
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Kiedyś na pewno klapnie, będziesz miała wtedy kupę kompostu.
A na razie efekt jest pierwszorzędny ;:108
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marta jesteś Wielka! nie przypuszczałam, że to tak fajnie wyjdzie! Skąd masz takie super kamienie ;:219
Będzie coś innego, bo takiej rabaty nikt na FO nie ma ;:63 ;:63 a jaka zdrowa ile tam zieleniny wlazło :;230
Rośliny się rozrosną, a przewidujesz jakieś wypełnienie, tzn zasypanie ziemi czymś korą. kamykami?
U mnie po obiedzie zaczęło padać, ale ja w tunelu zajęłam się sianiem i mam nadzieję że już żadnych przymrozków nie będzie, bo inaczej będę musiała udać się do Ciebie po kożuchy i swetry którymi róże okrywałaś :;230 Dobrej nocy i gratuluję pomysłu ;:196
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Marta.
Super Ci wyszedł skalniak. Co jeszcze tam będzie rosło?Pozdrawiam wiosennie. ;:196 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”