Ogród Marty-cz.aktualna
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marty-cz.aktualna
Witaj Martusiu, jakie śliczne te pomponiki, jakie radosne, Martusiu, myślę, że w poniedziałek wyślę paczuszkę do Ciebie 

Wpadłam tu śladem naparstnic które mnie zachwyciły. Będę zaglądać.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witajcie u mnie dzisiaj piękny dzień był,ciepło i wreszcie słoneczko.dużo słoneczka ,tylko niemiły wiatr troszkę przeszkadzał,ale była pierwsza kawka w ogrodzie w przerwie prac, i było pierwsze podlewanie zasadzonych przed świętami róż,,więc i inne oczyszczone rabaty odświeżyłam wodą ,niech sobie rosną nasze roślinki.
Marysiu,jak ja uwielbiam siedzenie w koszykowych fotelikach na krakowskim rynku ,aż Ci zazdrościłam ,musimy się kiedyś umówić na kawkę na rynku ,tam jest niepowtarzalny klimat,ja dzisiaj trochę popracowałam w ogrodzie ,piszę trochę ,bo to kropla w morzu potrzeb ,ściągnęłam dzisiaj z róż choinę ,ale jeszcze nie przycięłam ,jak zakwitnie forsycja to będę przycinać ,deszcz był w prognozie ,ale w rzeczywistości u mnie go nie było,może coś w nocy pokropi ,przydał by się ,gałęzi też mam sporo ,a jeszcze gruntownej przycinki nie było,teraz muszę zająć sie nadwyżkami ,potem wystawą i znowu zrobię wielkie zaległości,pozdrawiam i buziaczki
Soniu,dzisiaj troszkę sprzątałam w ogrodzie i wydaje mi się ,że już inaczej wygląda,stokrotki i prymulki już rosną i mają się dobrze,pozdrawiam
Renatko,fajnie coś zrobić i jak jeszcze się podoba ,to jest sukces,zawsze można z niczego coś zrobić ,a kaczuszki to solniczka i pieprzniczka ,ale jakie to ma znaczenie ,wystarczy ,że pasuje do okoliczności pozdrawiam
Wiolu,ja nie mam czasu siać i pikować ,więc kupię i mam ,ale gdybym nie pracowała,to może też bym tak robiła,ale praca zajmuje dużo czasu,pozdrawiam
Gosiu,ja też mam w trawie,ale te są troszkę inne ,dałam przed dom w koszykach wiklinowych ,pozdrawiam
Aniu,kompozycja bardzo prosta z tego co było ,tylko stokrotka biała kupiona ,kaczuszki były w domu ,a bukszpan w ogrodzie ,dzień był piękny i ja troszkę odstresowana po ciężkiej przed świątecznej pracy,bo mogłam iść do ogrodu i dla mnie to taka rozrywka ,ale Twoje życzenia się spełniły ,dziękuję
Martusiu,tak to ta odmiana ,chociaż kupiona w tych czasach ,nazywa sie prawidłowo oliwka żółta i takiej szukaj,jeżeli drzewko będzie zgodne z nazwą to też będziesz mieć takie jabłuszka ,moja papierówka ma około 5 lat,te jabłuszka są twarde na początku ,potem w miarę dojrzewania miękną ,zerwane prosto z drzewa są chrupkie i bardzo soczyste,po prostu pycha, to jest stara odmiana jabłoni,ale można ją kupić ,pozdrawiam
Sabinko,te stokrotki na pewno będą sie siały ,ale cech nie powtórzą ,chociaż mogą być na chwile takie pośrednie,a potem będą drobniały,bardzo lubię stokroteczki,pozdrawiam
Iwonko,ja też mam wysłać do ciebie paczuszkę ,pomponiki są takie wdzięczne ,że muszę je mieć ,pozdrawiam
Marysiu,jak ja uwielbiam siedzenie w koszykowych fotelikach na krakowskim rynku ,aż Ci zazdrościłam ,musimy się kiedyś umówić na kawkę na rynku ,tam jest niepowtarzalny klimat,ja dzisiaj trochę popracowałam w ogrodzie ,piszę trochę ,bo to kropla w morzu potrzeb ,ściągnęłam dzisiaj z róż choinę ,ale jeszcze nie przycięłam ,jak zakwitnie forsycja to będę przycinać ,deszcz był w prognozie ,ale w rzeczywistości u mnie go nie było,może coś w nocy pokropi ,przydał by się ,gałęzi też mam sporo ,a jeszcze gruntownej przycinki nie było,teraz muszę zająć sie nadwyżkami ,potem wystawą i znowu zrobię wielkie zaległości,pozdrawiam i buziaczki

Soniu,dzisiaj troszkę sprzątałam w ogrodzie i wydaje mi się ,że już inaczej wygląda,stokrotki i prymulki już rosną i mają się dobrze,pozdrawiam

Renatko,fajnie coś zrobić i jak jeszcze się podoba ,to jest sukces,zawsze można z niczego coś zrobić ,a kaczuszki to solniczka i pieprzniczka ,ale jakie to ma znaczenie ,wystarczy ,że pasuje do okoliczności pozdrawiam

Wiolu,ja nie mam czasu siać i pikować ,więc kupię i mam ,ale gdybym nie pracowała,to może też bym tak robiła,ale praca zajmuje dużo czasu,pozdrawiam

Gosiu,ja też mam w trawie,ale te są troszkę inne ,dałam przed dom w koszykach wiklinowych ,pozdrawiam

Aniu,kompozycja bardzo prosta z tego co było ,tylko stokrotka biała kupiona ,kaczuszki były w domu ,a bukszpan w ogrodzie ,dzień był piękny i ja troszkę odstresowana po ciężkiej przed świątecznej pracy,bo mogłam iść do ogrodu i dla mnie to taka rozrywka ,ale Twoje życzenia się spełniły ,dziękuję

Martusiu,tak to ta odmiana ,chociaż kupiona w tych czasach ,nazywa sie prawidłowo oliwka żółta i takiej szukaj,jeżeli drzewko będzie zgodne z nazwą to też będziesz mieć takie jabłuszka ,moja papierówka ma około 5 lat,te jabłuszka są twarde na początku ,potem w miarę dojrzewania miękną ,zerwane prosto z drzewa są chrupkie i bardzo soczyste,po prostu pycha, to jest stara odmiana jabłoni,ale można ją kupić ,pozdrawiam

Sabinko,te stokrotki na pewno będą sie siały ,ale cech nie powtórzą ,chociaż mogą być na chwile takie pośrednie,a potem będą drobniały,bardzo lubię stokroteczki,pozdrawiam

Iwonko,ja też mam wysłać do ciebie paczuszkę ,pomponiki są takie wdzięczne ,że muszę je mieć ,pozdrawiam

-
Marzenko,stokrotki sieje sie w czerwcu,potem pikuje ,sadzi a na wiosnę na następny rok kwitną ,myślę ,że nic się nie stanie jak posiejesz,,w jesieni będą już duże kępki,a na wiosnę zakwitną wielką rzeką ,jak się boisz to wysiej w maju,stokrotka jest rośliną dwuletnią i kwitnie na rok następny od posiania ,pozdrawiam
KLEO1,witaj w moich progach ,furtka zawsze otwarta ,więc wchodź kiedy chcesz ,ja uwielbiam naparstnice,a ich pokrój bardzo mi odpowiada,takie świecowe rośliny widać z daleka ,a nie zajmują wiele miejsca,są bardzo wdzięczne w ogrodzie,pozdrawiam i zapraszam znowu

KLEO1,witaj w moich progach ,furtka zawsze otwarta ,więc wchodź kiedy chcesz ,ja uwielbiam naparstnice,a ich pokrój bardzo mi odpowiada,takie świecowe rośliny widać z daleka ,a nie zajmują wiele miejsca,są bardzo wdzięczne w ogrodzie,pozdrawiam i zapraszam znowu

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kawę też pierwszą zaliczyłam na działce -od razu żyć się chce 

- RenataC
- 100p
- Od: 24 sie 2012, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No popatrz,jaka z Ciebie spryciula,nigdy bym nie wpadła na to,że te ozdóbki to solniczka i pieprzniczka
Ale co by nie było,ślicznie wyszło.
Zdolności manualne masz rozwinięte,że hej

Ale co by nie było,ślicznie wyszło.
Zdolności manualne masz rozwinięte,że hej

Renata Różany ogródek
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martusiu myślę że dojdziemy do tego, że zostawimy z boku ogrody i pójdziemy na kawę do Rynku, wszyscy to lubimy
Do tej pory kwiatkami nie możemy się nasycić
Ty często bywasz w Krakowie to późną wiosną czy latem się umówimy. Dziwnie ulice prowadzące do Rynku były pustawe a wewnątrz Rynku tłum ludzi, bo kiermasze i jakieś ludowe zespoły pokazywały zwyczaje Wielkanocne. Pogoda dopisała! Dobrze że piszesz o cięciu róż, bo w innych wątkach odchodzi cięcie a ja jeszcze nawet kopczyków nie rozgarnęłam
Czekam na hasło tniemy! a na razie dobrego dnia, bo słonko świeci ale coś się kisi w powietrzu. Buziaczki dla Was 

-
Witajcie,dzisiaj znowu piękny dzień był,i znowu kawka w ogrodzie w przerwie prac,przyjechały następne róże i moczą nóżki w wiaderku.
dzisiaj takie różyczki przyjechały:
Ashram
Goldelse
Hansestadt Rostock
Jude de Obscure
Louise Clements
Warm Wishes
Maigold
i inne kolory
Miss Fine
Pink Gruss an Aachen
Big Purple
Darcey Bussell
Garden of Roses.
Dorotko,dzisiaj też było cudnie w ogrodzie i też była kawka,ale nawet czasu nie ma spokojnie posiedzieć ,ale dobra i minutka byle w ogrodzie:uszy
Renatko,dosłownie wszystko można wykorzystać i natychmiast coś nowego powstaje
Beatko,aleś mnie wyczuła,bo właśnie stwierdziłam,ze dzisiaj ją sfotografuję i pokażę kontynuację ,chociaż jeszcze nie gotowa i nie jest całkiem obsadzona,
ale troszkę idzie do przodu.
Marysiu,koniecznie musimy się spotkać w tym pięknym miejscu i beztrosko siedzieć w koszykach ,ja róże odkryłam z choiny ,a kopczyków nie odgarniam ,bo jak podlewam to się ziemia sama rozejdzie i będzie dwa w jednym,zawsze myślę jak sobie usprawnić
a jak na dniach zakwitnie forsycja to będę cięła,pozdrawiam 
dzisiaj takie różyczki przyjechały:
Ashram
Goldelse
Hansestadt Rostock
Jude de Obscure
Louise Clements
Warm Wishes
Maigold
i inne kolory
Miss Fine
Pink Gruss an Aachen
Big Purple
Darcey Bussell
Garden of Roses.
Dorotko,dzisiaj też było cudnie w ogrodzie i też była kawka,ale nawet czasu nie ma spokojnie posiedzieć ,ale dobra i minutka byle w ogrodzie:uszy
Renatko,dosłownie wszystko można wykorzystać i natychmiast coś nowego powstaje

Beatko,aleś mnie wyczuła,bo właśnie stwierdziłam,ze dzisiaj ją sfotografuję i pokażę kontynuację ,chociaż jeszcze nie gotowa i nie jest całkiem obsadzona,

Marysiu,koniecznie musimy się spotkać w tym pięknym miejscu i beztrosko siedzieć w koszykach ,ja róże odkryłam z choiny ,a kopczyków nie odgarniam ,bo jak podlewam to się ziemia sama rozejdzie i będzie dwa w jednym,zawsze myślę jak sobie usprawnić

- iwona0042
Och Martusiu jak mi się już marzy kawka na działeczce, ale w ten weekend odkręcają wodę, to już będę i ja sobie piła kawkę w ogrodzie, no na działeczce 

-
Postanowiłam pokazać jak dalej tworzy się kaskadowa rabata na słomie
było tak ,był sobie plac zabaw ,ale w końcu wnuki urosły ,więc pac zabaw zlikwidowałam ,w jesieni wybrałam wierzchnią warstwę ,położyłam na całej powierzchni siatkę przeciw myszom i ułożyłam bale z prasowanej słomy w kaskady,potem słomę zasypywałam całą jesień i zimę liśćmi z kapusty ,kalafiorów,kalarepy,brokułów,obierkami z jabłek ,przesypywałam popiołem drzewnym ,obornikiem ,a teraz na wiosnę poszła ziemia i po troszkę obsadzam i przesadzam i powstaje taka kaskadowa rabata ,jest trochę cudaczna ,no i może sie zawalić ,jak słoma zgnije
,może przypomnę jak było w jesieni i dojdę do dnia dzisiejszego
tutaj przygotowane miejsce po placu zabaw

tutaj ułożone bale ze słomy i już częściowo zasypane liśćmi ,żeby kompost robił się na miejscu ,bo nie trzeba przewozić z kompostownika
w skrzynkach już posadzone tulipany i obok róże niziutkie -krasnoludki

liści już coraz więcej

a teraz już tak wygląda częściowo obsadzona ,ale efekt końcowy będzie jak całość się obsadzi i rośliny urosną

dziwnie to wszystko jeszcze wygląda ale zadbam ,żeby było dobrze,na dolnym poziomie są nowe irysy,które niedawno przyjechały,one są z tych wyższych , późniejszych o dużych kwiatach ,ale mogą w tym roku nie zakwitnąć ,zobaczymy
Genesis
After All
Acoma
Alpenview
Baccarat
Baltic Star
Be a -
Bold Encounter
Boogie Woogie
Bowled Over
Bragadoccio
Foreign Legion
Helene C
Secret Service

tutaj przygotowane miejsce po placu zabaw

tutaj ułożone bale ze słomy i już częściowo zasypane liśćmi ,żeby kompost robił się na miejscu ,bo nie trzeba przewozić z kompostownika

w skrzynkach już posadzone tulipany i obok róże niziutkie -krasnoludki

liści już coraz więcej

a teraz już tak wygląda częściowo obsadzona ,ale efekt końcowy będzie jak całość się obsadzi i rośliny urosną

dziwnie to wszystko jeszcze wygląda ale zadbam ,żeby było dobrze,na dolnym poziomie są nowe irysy,które niedawno przyjechały,one są z tych wyższych , późniejszych o dużych kwiatach ,ale mogą w tym roku nie zakwitnąć ,zobaczymy
Genesis
After All
Acoma
Alpenview
Baccarat
Baltic Star
Be a -
Bold Encounter
Boogie Woogie
Bowled Over
Bragadoccio
Foreign Legion
Helene C
Secret Service
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapowiada się piękna grządka
Wpadnę jeszcze pooglądać jak się prace posuwają, jeśli pozwolisz
Ale za pomysł 5+

Wpadnę jeszcze pooglądać jak się prace posuwają, jeśli pozwolisz

Ale za pomysł 5+

- iwona0042
Martusiu ale świetny pomysł, pewnie kiedyś ta słoma przegnije, ale na razie wygląda to super 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Kiedyś na pewno klapnie, będziesz miała wtedy kupę kompostu.
A na razie efekt jest pierwszorzędny
A na razie efekt jest pierwszorzędny

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Marta jesteś Wielka! nie przypuszczałam, że to tak fajnie wyjdzie! Skąd masz takie super kamienie
Będzie coś innego, bo takiej rabaty nikt na FO nie ma
a jaka zdrowa ile tam zieleniny wlazło
Rośliny się rozrosną, a przewidujesz jakieś wypełnienie, tzn zasypanie ziemi czymś korą. kamykami?
U mnie po obiedzie zaczęło padać, ale ja w tunelu zajęłam się sianiem i mam nadzieję że już żadnych przymrozków nie będzie, bo inaczej będę musiała udać się do Ciebie po kożuchy i swetry którymi róże okrywałaś
Dobrej nocy i gratuluję pomysłu 

Będzie coś innego, bo takiej rabaty nikt na FO nie ma

Rośliny się rozrosną, a przewidujesz jakieś wypełnienie, tzn zasypanie ziemi czymś korą. kamykami?
U mnie po obiedzie zaczęło padać, ale ja w tunelu zajęłam się sianiem i mam nadzieję że już żadnych przymrozków nie będzie, bo inaczej będę musiała udać się do Ciebie po kożuchy i swetry którymi róże okrywałaś

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Marta.
Super Ci wyszedł skalniak. Co jeszcze tam będzie rosło?Pozdrawiam wiosennie.

Super Ci wyszedł skalniak. Co jeszcze tam będzie rosło?Pozdrawiam wiosennie.