Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta
W warunkach parapetowych w ogrzewanym mieszkaniu nie można wyhodować zdrowej rozsady kapusty.
Po wykiełkowaniu radzę przepikować ją głęboko w oddzielne pojemniki lub w jeden zbiorczy na rozsadę rwaną i wystawić na dzień na dwór. Na noc chować do domu o ile temp. nie wzrosną i się nie ustabilizują. Kapusta lubi dużo wody i jest żarłoczna. Swoją zasilałam zawsze nawozem wieloskładnikowym do pomidorów.
Po wykiełkowaniu radzę przepikować ją głęboko w oddzielne pojemniki lub w jeden zbiorczy na rozsadę rwaną i wystawić na dzień na dwór. Na noc chować do domu o ile temp. nie wzrosną i się nie ustabilizują. Kapusta lubi dużo wody i jest żarłoczna. Swoją zasilałam zawsze nawozem wieloskładnikowym do pomidorów.
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie. Pierwszy raz robię rozsadę kapusty wczesnej i mam problem. Posiana została do głębokich tacek z torfem około miesiąca temu. Po tygodniu wyskoczyła i od tamtej pory w zasadzie stoi w miejscu. Ma około 5cm i niektóre rośliny nieśmiało pokazują pierwszy liść właściwy. Temperatura w ciągu dnia około 15 stopni, nocami około 12 stopni. Ostatnie kilkanaście dni było bez słońca więc od tygodnia doświetlam rozsadę zimnym światłem z żarówki w ciągu dnia. Niestety efekty w dalszym ciągu marne. Chciałbym zabrać się za pikowanie, ale wygląda na to, że jest jeszcze na to za wcześnie. Ma ktoś pomysł co dolega mojej rozsadzie ?
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
Marginetko, jeśli chodzi o rozsadę kapusty to jesteś dla mnie niedoścignionym wzorem . Widziałam i wczytywałam się w Twoje rady, które dawałaś już jakiś czas temu. Ja tak pięknej rozsady nigdy nie miałam, a to, co chciało rosnąć było pożerane przez jakieś stwory prawie do zera. W tym roku 3 próba. Rozsadę już zdążyłam prawie zamordować wystawiając ją na zewnątrz. Kilka przeżyło, trochę dosiałam. Zamierzam zrobić też na kapustę zabezpieczenie w postaci tunelu z siatki cieniującej (oczywiście pomysł podpatrzony na FO).
Basia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam problem z kapustą, atakują mi ją w polu jakieś robaki, gdy jest już duża w główka pojawia się na niej dużo białych larw i skupisko jajek. Co to może być i jak sobie dać z tym radę?
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Może to bielinek.Zawsze najlepszy i najprostszy oprysk.
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
W uprawie ogródkowej można założyć osłony zamiast pryskać!
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
Bielinek raczej nie, bo jajeczka są takie biało niebieskawe, a te robaczki takie malutkie, długie i białe. Zawsze mam je tylko na kapuście, a sałata rosnąca w pobliżu jest cała i zdrowa.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Śmietka kapuściana?
-
- 100p
Też nie, bardziej wygląda na mszycę kapuścianą.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pozdrawiam Ludwik
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
Aż się oczy cieszą Ludwiku do tego zdjęcia.
Mnie kapusta nie lubi. Ten rok jest 3, kiedy próbuję. W połowie lutego wysiałam Ditmarską, ale zdążyłam zamordować rozsadę, nawet nie wiem, tak do końca, dlaczego. Wczoraj wysiałam jeszcze raz Ditmarską i Kamienną Głowę. Zobaczymy.
Mnie kapusta nie lubi. Ten rok jest 3, kiedy próbuję. W połowie lutego wysiałam Ditmarską, ale zdążyłam zamordować rozsadę, nawet nie wiem, tak do końca, dlaczego. Wczoraj wysiałam jeszcze raz Ditmarską i Kamienną Głowę. Zobaczymy.
Basia
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ta Kamienna Głowa będzie siedziała do końca sezonu u Ciebie w gruncie?
Bo nie wiem kiedy wysiać Kamienną na zbiór pod koniec sezonu, na kapuche kiszoną i przetwory.
Bo nie wiem kiedy wysiać Kamienną na zbiór pod koniec sezonu, na kapuche kiszoną i przetwory.