Słodkie ziemniaki bataty
Re: Słodkie ziemniaki bataty
Też mam ochotę na bataty w tym roku. 1 próba nic nie przyniosła. Teraz pół bulwy siedzi w wodzie od 3 tygodni (tak ok 1 cm) i puściła koronki, ale nie puszcza pędów. Czy ktoś też tak miał? Nie wiem co z nim robić? Czy czekać aż puści roślinki czy może wsadzić do doniczki lepiej??
Trudno mi coś poradzić, u mnie było odwrotnie, bulwa mateczna nie miała korzonków tylko wypuszczała sadzonki z oczek.
Właśnie się spodziewałam roslinek a nie korzonkow:-o dlatego jestem zdziwiona.
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie pozytywnie w kwestii uprawy - ale nie doszło jeszcze do szukania plonów
Kraj migdałów i oliwek.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kolejna próba z batatami rozpoczęta moczyłam jednego batata, który już miał oczka przez 4 dni w wodzie. Dziś go pokroiłam i włożyłam do donic z ziemią. Czekam na efekty
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Od kiedy można sadzić do ziemi?
Sadzenie jest możliwe po Zimnych Ogrodnikach. Dodam jeszcze, że moje zeszłoroczne bataty wyglądały i smakowały inaczej niż rośliny mateczne (były różowe).
Dziś sadzonki batatów przesadzam do większych kubeczków, udało mi się uzyskać wystarczającą ilość sadzonek. Bardzo szybko się ukorzeniają po odcięciu od bulwy i wsadzeniu do ziemi.
A u mnie dalej roślinek niet, a bulwa ma korzonki Wsadzę może do ziemi i zobaczę co się stanie
Jakby ktoś miał na zbyciu sadzonkę to chętnie przygarnę, bo mam obawy, że z mojej nie będzie pożytku
Jakby ktoś miał na zbyciu sadzonkę to chętnie przygarnę, bo mam obawy, że z mojej nie będzie pożytku
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaczynam się zastanawiać, czy to co mam to jest batat. Jedna z sadzonek trafiła w pobliże sznura od żaluzji w oknie i zaczęła się po nim piąć jak fasola! Co Wy na to, forumowicze?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Batat jest pnączem, ale tak samo jak bluszcz można puścić po ziemi, tak samo można pewnie zrobić z batatem i będzie się płożył.