Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

To nie okrywasz na zimę???Wiosną też możesz posadzić.
Nie okryłem bo u mnie klimat łagodny, wg tego co pisze w książce o mojej gminie to najdluzszy okres wegetacyjny w kraju mamy, i rzadko temperatury schodzą poniżej -20 stopni, zaś w książce pana Romana Myśliwca SAT u mnie to 2700C a wg tej mapki ponad 2800CObrazek

P.S. chyba nie przezimowały odmiany Rozowja Dymka i Zodiak. a nie okryte niczym Sinij Tuman, Garold, Bianca, Donara, Izabela, Inga, i nn zniosly wszystko dzielnie.
Na nasadzenia wiosenne mam opłaconą już przesyłke i czekam na Leona Millota, Marszałka Focha, Bianke, Jutrzenke i Swensona Red wszysto z winnicy Eden
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podaj chociaż w profilu rejon zamieszkania :D
Dziwne że Zodiak Ci padł ,ale pewnie była to młoda roślina ?
Ja wszystkie do 4 lat zabezpieczam na zimę kładąc je na ziemi i obsypując nią.
  • Pozdrawiam Jurek
weglowy
200p
200p

Post »

santana51 pisze:Podaj chociaż w profilu rejon zamieszkania :D
Dziwne że Zodiak Ci padł ,ale pewnie była to młoda roślina ?
Ja wszystkie do 4 lat zabezpieczam na zimę kładąc je na ziemi i obsypując nią.
Mieszkam mniej więcej tu gdzie kropka, do Tarnowa mam ~35km jest on najcieplejszym miastem w polsce jakby nie patrzył. Co do padnięcia to fakt sadzonki byly sadzone wiosną nie zakrylem ich bo mi wylecialo z głowy bo za krótki urlop mialem. W czerwcu zaplacilem mlodemu takiemu by pokosił kolo domu mi kosiarką żyłkową to zjechał zodiaka mi inge i chyba izabele bo mialem sadzonke NN ale liście do izabeli podobne byl, skosil tez truskawki i pnacze co mialem oslone od siasiada zrobic sobie. Zodiak i Inga się podniosły po tym ciosie ale NN (chyba izabela) padla jescze w lecie.

Obrazek
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Co do izabeli to moim zdaniem mała strata smak lubruski czyli najmniej pożądany, mnie zaraz całe usta pieką.
A co do reszty to miałeś pecha
  • Pozdrawiam Jurek
weglowy
200p
200p

Post »

No rożowajej dymki mi szkoda bo bardzo duże jagody ma wg zdjęcia na winogrona org, zodiaka tez mnie wielkie jagody miał. Cóż dam im troche czasu jeszcze, może coś się uratowało bo inga przetrwała, jak nie to mam jeszcze dostać pare sztobrów od Stryja mojego, nie pamietam odmian ale wiem że będą przerobowe
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Ja w tym roku mam do ukorzenienia sztoberki solarisa ,regenta , rondo, seyval blanc , w przyszłym tygodniu idą do ukorzeniarki.
  • Pozdrawiam Jurek
weglowy
200p
200p

Post »

Ja wczoraj w 5 sztobrów NN w ukorzeniacz dałem i w ziemię, zobaczymy co z nich wyjdzie. Odmiana wiem tyle że glutowata ale owoce wielkosci 2gr monety jak jest duze grono i słodka
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

weglowy pisze:Mieszkam mniej więcej tu gdzie kropka, do Tarnowa mam ~35km jest on najcieplejszym miastem w polsce jakby nie patrzył
Tarnów zyskuje nieco temperaturami letnimi, jednak w klimatologii znany jest termin opolsko-wrocławskiego obszaru ciepła, który jest centrum Niziny Śląskiej, z ośrodkiem ciepła wokół Opola, gdzie roczna średnia temperatura przekracza nieco 9 st. C. Gminy opolsko-wrocławskiego ośrodka ciepła mają najdłuższy okres wegetacyjny w kraju sięgający 230 dni. Tak gwoli wyjaśnienia.
weglowy
200p
200p

Post »

Dolnoslonzok pisze:
weglowy pisze:Mieszkam mniej więcej tu gdzie kropka, do Tarnowa mam ~35km jest on najcieplejszym miastem w polsce jakby nie patrzył
Tarnów zyskuje nieco temperaturami letnimi, jednak w klimatologii znany jest termin opolsko-wrocławskiego obszaru ciepła, który jest centrum Niziny Śląskiej, z ośrodkiem ciepła wokół Opola, gdzie roczna średnia temperatura przekracza nieco 9 st. C. Gminy opolsko-wrocławskiego ośrodka ciepła mają najdłuższy okres wegetacyjny w kraju sięgający 230 dni. Tak gwoli wyjaśnienia.

Tarnów swoją drogą ale ja w kotlince mieszkam, wcale nie kłamię że u mnie ciepło panie "Dolnoslonzok" :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Ależ ja nie zarzucam Tobie kłamstwa, jedynie sprostowałem słowa, co do Tarnowa.
weglowy
200p
200p

Post »

Przepraszam, źle odebralem twoje słowa ;)
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18

Post »

Witajcie ;)
Czy ktoś wie co to za dziwne przeźroczyste kropelki na ukorzenianej winorośli ???

Obrazek
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Nie przejmuj się kropelkami. Zawsze się pojawiają na ukorzenianych sztobrach. To soki.
Pozdrawiam
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”