Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3

Post »

Vanilia takie pikowaliśmy w ubiegłym roku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5114952
Ja radzę pikuj, zwłaszcza, że ma być cieplej.
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rosną rzadko, ja - jeśli rosną rzadko - w ogóle nie pikuję. Szkoda miejsca. Jak będzie ciepło szybko wyrosną i od razu będzie można wysadzić.
Alicja
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

W takim razie powiedz proszę, kiedy można wysadzać, jak powinna wyglądać taka sałata, jak duża powinna być sadząc na grządkę? Może o zbyt wiele proszę, ale może masz jakieś zdjęcia? :roll:
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

A u nas z doświadczenia, jak kiedyś wsadziliśmy do gruntu takie podrośnięte (wcześniej niepikowane), to dłuugo się zbierały, podwiędły i takie tam. Teraz sałata nie zauważa przeprowadzki z kubka w grunt ;:333
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27

Post »

Niestety nie mam zdjęć :( Wypuści jeszcze liście, będą dość spore. Wtedy będziesz mogła wysadzić na miejsce stałe.
Alicja
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Sałata dostała przez kilka nocy niskich temperatur, odmiana Omega.

Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Ludwiku dziękuję za zdjęcie. Przynajmniej widzę jak to wygląda u Ciebie, bo mnie dzisiaj rano natchnęło i też wkopałam doniczki z sałatą w szklarni. U Ciebie widzę, że wystają sporo nad powierzchnię, a moje całe zabunkrowałam, tak że ich prawie nie widać (doniczek). A jak ich podlewasz, jak już korzenie przerosną w ziemię? Woda do doniczki, czy wokół doniczki? Moje sałaty są oczywiście mniejsze. Do tej pory stały w szklarni (nieogrzewanej) na półce, doniczki mam o średnicy 11 cm.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Tereniu, mam podwieszone zraszacze i nimi podlewam. Widać je w oddali, są co trzy metry po dwóch stronach folii. Wystarczy, że dwa razy podleję do doniczek i plus zraszacze, bo mam piaszczystą glebę, a jak złapią glebę, to już wystarczają zraszacze. Im wyższa doniczka, nie za głęboko wkopana, to szybciej obsychają liście i mniejsze narażenie na zagniwanie sałaty.
Obrazek
EssentEssent
50p
50p
Od: 29 gru 2014, o 16:29

Post »

Moja sałata stoi od trzech tygodni w miejscu. Wypuściła tylko po dwa liście właściwe i stoi w miejscu.
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Moja też ;:306 na słońcu na balkonie i nadal mała.
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie też na balkonie słabo rośnie. Ale nie więdnie, więc wiem, że czeka na słońce :) Trzeba być cierpliwym ;:180
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Masz rację, musimy cierpliwie czekać, na ocieplenie i słoneczko. U mnie w znacznym stopniu nowalijkom sprzyja uprawa w szklarni. Mam ją już 10 lat i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że ani tunel foliowy, ani inne osłony nie stworzą tak dobrych warunków do bardzo wczesnych upraw jak właśnie szklarnia. Moja stoi od wschodu, południa i zachodu w niczym niezasłoniętej przestrzeni, więc wyłapuje każdy promyk słońca.
ekopom pisze:Tereniu, mam podwieszone zraszacze i nimi podlewam. Im wyższa doniczka, nie za głęboko wkopana, to szybciej obsychają liście i mniejsze narażenie na zagniwanie sałaty.
Ja mam tylko 20 doniczek, więc mogę ich zraszać ręcznym psikadełkiem, jeżeli to sprzyja sałatom bardziej niż podlewanie. Zagniwanie zewnętrznych liści (z tej serii) moim nie grozi, ponieważ są przeznaczone na bieżące podskubywanie. Ale dobrze wiedzieć na przyszłość. Sałatę na główki mam popikowane tydzień temu i będzie posadzona do gruntu na warzywniku, jak się ociepli.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Sałata, chociaż maleńka, poszła dziś do gruntu :D pod włókninę.

Już w innych latach pisałam, że sadzę w pierścieniach częściowo zagłębionych w ziemi. Grządkę formuję w pasy gór i dolin i sadzonki trafiają do dolinki. Dzięki temu po położeniu włókniny sałatki mają podłużny szeregowy "domek", a nad głową włókninę, która na razie ich nie dotyka.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”