ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
Re: ABC- cebula z rozsady
W czwartek posiałam do kuwetek cebulę Wolską, Rawską, Karmen i Ailsa Craig. Chciałam Exhibition, bo już miałam i jest super, ale nie udało mi się kupić. Zdąży ładnie urosnąć, nie mam co do tego wątpliwości.
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy mogę jeszcze zasiać Ailsa Craig i Bila. Zdąży urosnąć?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A moja cebula dalej nie wzeszła. Chyba popikuję tam sałatę.
Logitech55 - siej śmiało. Z Bilą nie mam doświadczenia, a Ailsa Craig, z tego co wyczytałam, jest podobna do Exhibition, mam ją pierwszy raz. Natomiast Exhibition w zeszłym roku dosiałam jeszcze w maju i urosła po 200-300 gramowa, troszkę mniejsza jak na jej możliwości. Normalnie przekracza 500 g. W czwartek był idealny dzień na wysiew warzyw korzeniowych pod względem działania księżyca. Ja się sugeruję i praktykuję wysiewy z kalendarzem biodynamicznym.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52

Z cebulą szczypiorową jeszcze się nie bawiłem, a i szalotkę z nasion będę miał po raz pierwszy. Na razie obie cebule b. ładnie kiełkują. Do wysiania została jeszcze cebula Sopelek, Rossa Lunga Di Firenze i Irka, ale Irka jako b. wczesna odmiana zostanie wysiana bezpośrednio do gruntu i to dopiero w maju.
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Przemek1136, doradź mi jako ekspert od cebuli
, czy odmianę Ailsa Craig siać wprost do gruntu? Na opakowaniu Legutko napisano: "Wysiew w kwietniu w rzędy 30-35 cm, na głebokość 1-2 cm. Po wschodach rośliny zostawić co 8-10 cm"
Nie jestem pewien, czy tym sposobem doczekam się dużych cebul, tak czy tak z części nasion zrobię rozsadę.

Nie jestem pewien, czy tym sposobem doczekam się dużych cebul, tak czy tak z części nasion zrobię rozsadę.
- Wodniczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 09:02
Ja miałam ten sam dylemat, jak postąpić z Ailsą Craig, więc wysiałam ją do skrzynki kilka dni temu 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Coś niestety taka sobie moja cebula, widzę, że spora część siewek padła.
Czy jeszcze mogłabym wysiać, czy już raczej za późno?
Czy jeszcze mogłabym wysiać, czy już raczej za późno?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ja bym już siała do gruntu 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
No Ario, ale jak do gruntu? ło matko, pytam jak jakiś ......, nie siałam do gruntu.
Może posiać do inspektu, w tunelu mam. Czy za ciepło im będzie jak będzie słońce. I rozsadziłabym potem.
Może posiać do inspektu, w tunelu mam. Czy za ciepło im będzie jak będzie słońce. I rozsadziłabym potem.
No ja już będę wysadzać do gruntu, przecież posiana w tunelu, zanim wykiełkuje i trochę podrośnie, to ze 3 tygodnie trzeba. W tym czasie to już chyba wzejdzie w gruncie 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
Wiesz mnie to chodziło o problem przerywania. Bo rozumiem, że to przerwać trzeba będzie?
Tak, trzeba przerywać, te wyrwane można posadzić jako rozsadę.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Jolu Ja jeszcze kilka dni temu dosiewałam, bo u mnie w tym roku też z cebulą kiepsko (siana 24 lutego- sporo nie wykiełkowało, część padła).
Pudełko z wysianą cebulą trzymałam na kaloryferze i bardzo szybko mi wzeszła. Dziś zauważyłam "drugie" szczypiorki więc niemal dogoniła tę z lutego. Teraz powędrowały w chłodniejsze miejsce, a za parę dni wyjadą na balkon.
Na balkonie trzymam bez przykrycia.
Na razie porównując siew z końca lutego i z końca marca jestem skłonna stwierdzić, że te z marca wyglądają lepiej. Przy wysadzaniu do gruntu będzie trudniej bo jednak jest cieńsza ale i tak będzie jej więcej, niż z siewu do gruntu. Siane do gruntu dwa sezony pod rząd dały plon 0
Pudełko z wysianą cebulą trzymałam na kaloryferze i bardzo szybko mi wzeszła. Dziś zauważyłam "drugie" szczypiorki więc niemal dogoniła tę z lutego. Teraz powędrowały w chłodniejsze miejsce, a za parę dni wyjadą na balkon.
Na balkonie trzymam bez przykrycia.
Na razie porównując siew z końca lutego i z końca marca jestem skłonna stwierdzić, że te z marca wyglądają lepiej. Przy wysadzaniu do gruntu będzie trudniej bo jednak jest cieńsza ale i tak będzie jej więcej, niż z siewu do gruntu. Siane do gruntu dwa sezony pod rząd dały plon 0

- jokaer
- -Moderator Forum-.
No faktycznie, jak mam przerywać, to wyjdzie na to samo i wobec tego zrobię, jak mówisz.
A zapowiadają za parę dni niższe temp. nad ranem, to w sumie w doniczce w pomieszczeniu powinna szybciej urosnąć.
A zapowiadają za parę dni niższe temp. nad ranem, to w sumie w doniczce w pomieszczeniu powinna szybciej urosnąć.