Jest już wiosna!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jest już wiosna!

Post »

Podziwiam za jabłonkę, mi w szklarni wypuściły nasionka kiełki i byłam w szoku bo to właśnie od jabłka. Wsadziłam do ziemi na razie ale co dalej nie wiem :D

Masz cudne rabaty, takie swojskie jak się na nie patrzy. U mnie wszystko jest takie równe....a tu ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Ty jeszcze w ogrodzie siedzisz? ;:218 Znaczy nie siedzisz, tylko tyrasz.
Ja też dzisiaj kilka godzin na działce spędziłam, ale dopiero po południu i dopadł mnie lekki deszczyk, ale taki pachnący, cieplutki, że nawet się przed nim nie schowałam.
Wróciłam szczęśliwa :tan , bo pospacerowałam sobie wśród wiosennych kwiatków.
Trochę popracowałam, a jakże, ale z przyjemnością oczywiście. ;:215
Miłego wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

No ja też jestem pełna podziwu. Wsadziłam do ziemi nasiona cytryny, mandarynki i pigwowca i nic. Ani jednego nasionka, ale się nie poddam, będę próbować do skutku.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, ja dziś na chwilkę wpadłam na działeczkę, ale u nas ciągle deszcz pada, no po południu przestał, ale ja już padnięta byłam, dziś od rana odwiedzałam rejestracje w szpitalach ;:219
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Marysiu, ale ze mnie gapa :oops:
Lepiej późno niż później :wit Zapisuję się do grupy zwiedzających.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam wieczorkiem!

Oczywiście dzień spędzony ogrodowo. Wystawiłam jedną szklarenkę na taras i wstawiłam tam trochę rozsad, zaciągnęłam folię i ponieważ ma być w nocy 8 - 9 st to zostawiłam towarzystwo na tarasie. W tunelu wstawiłam stół i zaczęłam siać. Nie wysiałam nawet połowy nasion, a miejsce na stole wypełnione ;:oj Pokropiłam drzewa Promanalem, bo na opakowanie było napisane oprysk II-III to chyba najwyższy czas ;:oj Więc spędziłam dzień spokojnie bez ekstremalnych wysiłków i czynności :;230 Szybko wieczór mija, bo po 19 zamykam kurnik i właściwie mam parę godzin na domowe przyjemności. Kury dzisiaj pobiły rekord w nieśności i w gnieździe było 10 jaj :heja

Beatko jaka ostatnia co Ty opowiadasz, pierwsza ;:168 Ja też dzisiaj poczułam prawdziwą wiosnę, bo deszcz pachniał ;:224

Renatko jak będziecie gotowi to chętnie dostarczę materiału do szczepienia, tylko nie wiem czy to będzie szczepienie letnie? i kiedy trzeba pobrać zrazy?

Julciu rzeczywiście tak też mogę zrobić gdzie dobrze spadną to wcisnę, a gdzie nie bardzo to do doniczki :D
Dziękuję za porady Obrazek

Karolinko to jest bardzo ładny krzew, który kwitnie pod koniec lata kiściami kwiatów na końcu gałęzi :wink:

Obrazek

Obrazek

Mariolko po takich zdjęciach widać naszą pracę i nakłady na ogród ;:333 Przeglądanie dawnych zdjęć uświadamia też jakie rośliny przepadły w ogrodzie :D Dziękuję za odwiedziny i zapraszam serdecznie ;:168

Agatko dziewczyny (i chłopak) mnie zainspirowały prosząc o pesteczki. Zaczęłam wybierać pestki z pozostałych jabłek i wysiałam :D

Zeberko mój noc detektywistyczny wywąchał, że masz na imię Sara ;:168 Ja z czasem siewki przepikuję do doniczek (takie najmocniejsze) i niech rosną skoro takie żywotne :uszy Podejrzewamy, że te bordowe siewki powtórzą cechy rośliny matecznej, bo taka jest jabłoń ;:215 Zapraszam serdecznie i dziękuję za odwiedziny ;:168

Lucynko ja też poczułam prawie majowy zapach, prawie bo nie było aż tak ciepło. Ciekawa jestem jak przetrwają noc moje rozsady na tarasie. Posiałam sporo nasion w tunelu, oraz wyniosłam kilka rozsad do tunelu. Popikowałam trochę kwiatów. Wszystko okryłam włókniną zimową :D
Popracowałam dzisiaj też w ogrodzie, ale bez większego wysiłku po wczorajszym szaleństwie obornikowym ;:224
Będzie Ci się dobrze spało po kilku godzinach na powietrzu Obrazek

Asiu podstawowa zasada to wysuszyć dobrze nasiona i dopiero potem siać. Ja od razu wsadziłam w ziemię i do tunelu do stratyfikacji zaniosłam. Jakiś tydzień temu zauważyłam że wszystko kiełkuje. Pigwowce miałam owoce od koleżanki bardzo duże i ładne, wyjęłam pestki wysiałam i wyrósł mi las pigwowców. Część rozdałam, a część rośnie i już od dwóch lat owocuje (po 4 latach). Cytrusy też siałam ale od cytrusów jest specjalistką nasza Kasia to nie wchodzę w jej domenę ;:306

Iwonko ja do obiadu miałam ładny dzień i dopiero po obiedzie zaczęło kropić, ale do pracy w tunelu było ok. Pachniało wiosną i było bardzo przyjemnie. Rano pojechaliśmy zaszczepić Lolę, a potem zlałam owocowe Promanalem. Mam nadzieję że te kilka godzin wystarczyło drzewom ;:131
A u Ciebie widzę powtórka z rozrywki Obrazek

Aguś jaka gapa wątek jest dopiero drugi dzień i miło mi że mnie znalazłaś Obrazek

Dobrego wieczoru!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,te cebulki lilii wsadź do doniczek z ziemią ,nie wsadzaj naraz dużo ,to będą mieć miejsce do rozbudowy dużej cebuli i te doniczki zadołuj gdzieś w ogrodzie i zostaw,niech sobie rosną ,ja też dzisiaj byłam w ogrodzie ,ale u mnie nie padało,może w nocy coś będzie z deszczu ,bo potrzebny,jutro mam sadzić róże ,bo przyjechały następne ,ale znowu muszę przesadzić parę roślin,powoli zaczynam wysyłki i to bardzo pochłania mi czas ,ale to nic ,dam radę ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. Mi pogoda też dzisiaj pozwoliła na pracę w ogrodzie.
Mam jeszcze bardzo dużo cięcia , więc staram się codziennie po trochę posuwać prace do przodu. Kiepsko to wygląda, ale cóż. ...nic na to nie poradzę, a do tego nornice mi porządnie broją.
Mimo to mamy wiosnę i z tego się należy cieszyć. :D :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Marysiu..wspaniale że mogłaś popracować, poczuć wiosenny zapach jakiego ja jestem spragniona. :wink: Widzę że wysiewy u ciebie na większą skalę ;:oj . Oj chyba drugi stół dostawisz , tylko czy wtedy wystarczy.. :;230 . Kurek zazdraszczam, dobrze o nie dbasz..odwdzięczają ci się. Ciekawe ile zniosą jutro.. ;:224 . Życzę takich rekordów codziennie a może i lepszych. ;:168
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Marysiu, to heptakodium to całkiem wdzięczna roślinka ;:196
A świeżutkich swojskich jajeczek pozytywnie zazdraszczam ;:196
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

U mnie w szklarence na tarasie na razie stoją, dalie i malwy, ale po pikowaniu pomidorów szklarenka pójdzie do tunelu a z nią pomidory, w razie W podgrzewanie zniczami zastosuję :wink:
Dzisiaj kupiłam pierwsze flance sałaty masłowej i lodowej, i jeszcze por wczesny i późny, zanim moje siane sałaty urosną to te z sadzonek już będą skonsumowane :wink:
Sałatki zaraz wylądują w tunelu a pory na grządce ale dostaną nad głowy mini tunelik.
Robię też drugie podejście do Cleome...się chyba obraziła na mnie, ani pół nie wzeszło :evil:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu siewek jest tyle że wystarczy na wcisnięcie i na doniczki, bo samych doniczek byłoby ;:224 ;:306
Czytałam ile róż przyszło a skoro będziesz wykopywać to znaczy że tworzysz ogród różany :shock: Nie chcę Cię martwić ale po wysyłkach zacznie się kiermasz do maja masz z głowy ;:196 ale dasz radę, a bez tego czegoś by Ci brakowało, buziaczki Obrazek

Ewciu o tych paskudach napisałam u Ciebie ;:14 współczuję ;:4 . Wiosna rzeczywiście cieszy i jakoś nie przyjmuję do wiadomości, że może się coś jeszcze zmienić :) Ja też robię po trochu, ale oczami chciałabym mieć więcej ;:306 Dobrego i owocnego dnia Ewuniu Obrazek

Zeniu nie zazdrość wierz mi zasłużyłam na to :oops: Zaryzykowałam nie mając przez chwilę niczego ani mieszkania swojego ani domu który chciałam, a M był za granicą ....dzieci też. Jak pomyślę to jeszcze dzisiaj mam dreszcz podniecenia ;:306 Kurki to nie tylko jajeczka to praca, codzienne obowiązki i wstawanie, a najgorsze jest sprzątanie kurnika ;:202 Więcej jajek już nie chcę, bo mam zapasy i rozdaję na prawo na lewo ;:306

Aniu tak polecam ten krzew, jak go kupowałam był rzadkością, a teraz widzę w paru szkółkach :D
Jeżeli zazdrość jest pozytywna to widzę że będzie i u Ciebie kurniczek ;:333

Iwonko ja wystawiałam sporo innych rozsad i nawet pomyślałam skoro Twoja szklarenka stoi w śniegu :?: ;:306
Na noc zostały pomidory jakieś papryki (nawet) trochę kwiatków. Wszystko wygląda dobrze, a wilczomlecz nawet dzielnie się wyprostował. W południa rozsunę folię i niech się hartują dalej. Gdyby coś miało przychłodzić to druga szklarenka stoi w salonie dalej w pogotowiu. U mnie wyszło dosłownie parę sztuk cleome, ale nie wiem których bo nie oznaczałam. Nasiona mają dwa lata to może nie są już takie żywotne. Nie wyszło mi mnóstwo nasion i to takich kupowanych ;:131 A jedne to wyszły gdzie nie trzeba. Posadziłam wszystkie Cardiospermum do jednej dużej doniczki i na wierzch sypnęłam ziemię z takiej doniczki co nic nie wzeszło, patrzę a tam las siewek....tylko nie wiem jakich ;:306 PowodzeniaObrazek

Wszystkim odwiedzającym słonecznego i ciepłego dnia w Małopolsce ma być najcieplej! ;:3
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu witam wiosennie ;:196
U Ciebie cieplutko i praca wre na całego - a ja siedzę w domu :(
Widzę że nasionka jabłuszek Ci wyszły ;:63 ;:63 u mnie jeszcze cisza - czekam cierpliwie .
Heptakodium chińskie masz piękne ;:333 ciekawe czy patyczki się ukorzeniły ??
Za siewki należą Ci się ;:180 ;:180 ;:180 tyle tego siejesz - oby wszystko Ci pięknie wyrosło .
Zdrówka i miłego dnia ze ;:3 ;:3 życzę ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”