Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion
Super Moje plumerie jeszcze niestety śpią, chociaż powinny lada dzień się już obudzić. Pokaż jak już trochę podrosną te zalążki. Czekam na swoje niecierpliwie.
Zgodnie z prośbą wrzucam zdjęcia. Jak się sprawa rozwinie wrzucę więcej
Rewelacja Wygląda na to że będzie pięknie rozkrzewiona. A doświetlasz ją cały czas, czy teraz już zdajesz się tylko na słońce?
Cały czas się doświetlają, bo w sypialni gdzie jest najwięcej słońca parapet jest już zastawiony innym roślinami.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakim światłem, tz o jakich parametrach i co jest źródłem światła doświetlasz .
Nie znam tych roślin, ale przeglądając i podpatrując Wasze "zmagania" z tymi rośliny, czekam aż pokażecie pierwsze kwiaty na Waszych roślinach. Jakiej wielkości roślina w warunkach typowo "parapetowych" może pokazać swoje kwiaty i jak "duża" może urosnąć.
Nie znam tych roślin, ale przeglądając i podpatrując Wasze "zmagania" z tymi rośliny, czekam aż pokażecie pierwsze kwiaty na Waszych roślinach. Jakiej wielkości roślina w warunkach typowo "parapetowych" może pokazać swoje kwiaty i jak "duża" może urosnąć.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Doświatlane pojedynczą lampą: SYLVANIA GROLUX 24W (55cm) 8500K
Codziennie około 7 godzin
W tym roku dokupię SYLVANIA AQUASTAR 10000K.
Łącznie mam 4 Plumerie. Jedna stoi cały rok na parapecie, 3 stały w ogródku a przez zimę pod lampą.
1 z tych 3 została ścięta. Pozostałe 2 wysokością (około 30cm) za bardzo się nie różnią od tej z parapetu. Różnią się głównie grubością - ta z parapetu jest bardzo gruba w porównaniu do tych spod lamp (jakieś 2-3 razy).
Co do kwiatów to nie spodziewałbym się ich w tym roku, może w przyszłym. Jak pisałem powyżej - kwitną ponoć okazy starsze niż 2 lata.
W tym roku mam w planach zrobienie jeszcze jednego eksperymentu - umieszczenie jednej z Plumerii w hydroponice.
Co do "wysokości parapetowych" to z tego co wiem ludzie często skracają roślinę właśnie żeby nie była za wysoka.
Codziennie około 7 godzin
W tym roku dokupię SYLVANIA AQUASTAR 10000K.
Łącznie mam 4 Plumerie. Jedna stoi cały rok na parapecie, 3 stały w ogródku a przez zimę pod lampą.
1 z tych 3 została ścięta. Pozostałe 2 wysokością (około 30cm) za bardzo się nie różnią od tej z parapetu. Różnią się głównie grubością - ta z parapetu jest bardzo gruba w porównaniu do tych spod lamp (jakieś 2-3 razy).
Co do kwiatów to nie spodziewałbym się ich w tym roku, może w przyszłym. Jak pisałem powyżej - kwitną ponoć okazy starsze niż 2 lata.
W tym roku mam w planach zrobienie jeszcze jednego eksperymentu - umieszczenie jednej z Plumerii w hydroponice.
Co do "wysokości parapetowych" to z tego co wiem ludzie często skracają roślinę właśnie żeby nie była za wysoka.
- Akwelan_2009
Kwitła już, w jakie podłoże masz ją posadzoną ?
Mieczysław
Mieczysław
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety jeszcze nie kwitła, może w tym roku Podłoże to: ziemia torfowa, piasek, wermikulit i lawa wulkaniczna.
Joaquin
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest mi bardzo smutno, ponieważ ostatnia z moich plumerii dogorywa. Trzymała się świetnie do maja. I od tamtej pory stanęła. Dzisiaj wygląda już źle.
- Akwelan_2009
- co podejrzewasz, że jest przyczyną takiego stanu Twojej rośliny, błąd w opiece, jakaś nieokreślona choroba ?marlenka pisze:Jest mi bardzo smutno, ponieważ ostatnia z moich plumerii dogorywa.
Mieczysław
Mieczysław
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam pojęcia. Przez tych kilka lat miała tak samo i żyła. Teraz po prostu przestała rosnąć a kikuty liści które przetrwały do teraz obeschły. Więcej wody? Ale były deszcze, ulewy.