Leszczyna - rozmnażanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale mniej rasowe :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Kundelki często skupiają więcej dobrych cech, niż "najrasowsze rasowce" :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Anku
100p
100p
Od: 15 lip 2006, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chatte pisze:Może leszczyna z nasion nie powtarza cech rośliny matecznej, ale skoro rodzi orzechy, to chyba nie jest takie ważne? :D Ja mam dwie leszczyny - samosiejki. Starsza z nich miała
już orzechy, które nie były wcale gorsze od tych, z leszczyny pochodzącej ze szkółki :D
Skoro koniecznie chcesz mieć rację to nie bedę Cię wyprowadzał z błędu :D
..
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Anku, to nie chodzi o to, ze chcę mieć rację. Po prostu nie zawsze praktyka potwierdza teorię, a przyroda płata dziwne psikusy. Może to nie jest reguła, ale faktem jest, że zebrałam z mojej samosiejki identycznej wielkości i równie smaczne orzechy, jak ze starej leszczyny ze szlachetnym rodowodem (bo taką też mam) :D
Kori
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2007, o 09:44

Post »

Gałązka stanęła... :o nic sie nie dzieje mimo podlewania. Nie wiąze z nią rzadnych nadzei,a le nie wyrzucę, póki sama nie padnie :lol:

Właściwie w tym całym eksperymentowaniu chodzi mi o radość wypływajaca z patrzenia jak cos rośnie 8)

Co myślicie o wysianiu takich smieciszków, które przywiozła mi mama z Francji? znalazła jakąś szyszkę na parkingu i wysypały się nasiona?

Doskonale znam ekologie i wiem, z enie powinno się zawlekać gatunków, bo moga wypierac rodzime gatunki ..... np. dąb czerwony opanowuje polskę i wypiera nasze polskie dęby...

ale może do doniczki?

i pytanie jak wyrosnie, czy będzie miec szyszki? bo jak tak, to trzeba będzie je pilnować......
finezja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 wrz 2007, o 11:28

Leszczyna

Post »

Jestem początkującą ogrodniczką ... posadziłam w ub. roku leszczynę .. w tym roku miała 2 orzeszki :) ..czy prawdą jest to że należy sadzic 2 krzaki leszczyny obok siebie żeby owocowała ? ...bo ja posadzilam tylko 1 krzew :((
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
finezja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dziękuję za odpowiedz ..... hmmm ...nie wiem w jakiej formie będę prowadzila.. jestem początkująca więc chyba najprościej mi bedzie w formie krzewu bo juz tak zaczal rosnac .. a jak z tego zrobić drzewko ?? nie wiem :(
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Finezjo prowadzić leszczynę na drzewko jest jeszcze prościej niż na krzew. :D
Wycinasz wszystkie pędy zostawiając jeden najmocniejszy, i to wszystko. Możesz mu jeszcze na jakiś czas dać podporę z palika żeby wiatr go nie krzywił.
W następnych latach wycinasz wszystkie pędy, które będą wyrastały od korzeni, a leszczyna drzewko będzie sobie rosła.
Możesz wycinać pędy od pnia, w zależności jak wysoki chcesz mieć pień, czyli gdzie ma Ci się zaczynać korona drzewka. U mnie jest to około 60-70 cm.
Dużo łatwiej jest utrzymać porządek (kosić, nawozić,itd) wokół drzewka, niż wokół krzewu.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

finezja pisze:... a jak z tego zrobić drzewko ?? nie wiem :(
Tu masz zdjęcia takich drzewek. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=12
Wszystkie nowe odrosty wyrastające obok pnia wycinamy przy ziemi.
Pozdrawiam Andrzej.
finezja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dziękuję za wszystkie porady... sa bardzo cenne i juz wiem ze z nich na pewno skorzystam i uformuję leszczynowe drzewko ...przekonaliście mnie :) ... dzięki
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

zdecydowanie lepsze drzewko - mam stare leszczyny z tysiącem odrostów rosną pod płotem i nie wycinam ich tylko dlatego że służą za "żywopłot"i osłaniają ogród od ulicy

orzeszków z nich niewiele albo nie rosną albo robaczki sie nimi posilają

pod drzewkiem ładnie się zagrabi listki a z krzewu - masakra :?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja także mam starą leszczynę na uboczu i do tego roku nie owocowała za bogato i dodatkowo dużo orzechów zjadała wiewiórka,ale w tym roku dziennie dało się zebrać około 100 orzechów, a wiewiórka dojadła to co nie spadło samo :)
Awatar użytkownika
mosewa
100p
100p
Od: 25 lis 2007, o 17:31

Post »

Mam w ogrodzie leszczynę "Contorta" nie wiem czy dobrze napisałam nazwę. Ma kręcone gałązki. Czy wie ktoś jakie lubi warunki. Moją mam już ładne kilka lat ok.5-6 i ma ok. 1,5 m wysokości. Nie wiem czy wszystko jej pasuje jeżeli chodzi o warunki. Zrobię fotki i wrzucę później.
Ewa
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

mosewa pisze:Mam w ogrodzie leszczynę "Contorta" nie wiem czy dobrze napisałam nazwę. Ma kręcone gałązki. Czy wie ktoś jakie lubi warunki. Moją mam już ładne kilka lat ok.5-6 i ma ok. 1,5 m wysokości. Nie wiem czy wszystko jej pasuje jeżeli chodzi o warunki. Zrobię fotki i wrzucę później.
W tym wieku powinna mieć już około 2,5-3 m wysokości. Moja na glebie piaszczystej ma już prawie 2 m wysokości i była sadzona w 2003 r.

Ciekawostka kilka lat temu pojawiła się odmiana leszczyny z pędow podobna do 'Contorta' ale o czerwonych liściach nazywa się 'Red Majesty' - wygląda nader ciekawie, niestety jako nowośc kosztuje w szkółce 90-150 PLN, to co dopiero mówić o cenach w sklepie.

pozdrawiam Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”