Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

Po sezonie ocenisz, który z nich lepszy dla Ciebie. I ten powtarzaj w kolejnych sezonach.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jeny30 pisze:Jeszcze jedno. Z 6 posadzonych nasion Pikusia, którego dostałam z AWN 2 mają liść regularny a 4 ziemniaczany. To jak z nim w końcu jest, który jest prawidłowy?
Z opisu na forum wynika, że powinien mieć ziemniaczane. Mój właśnie takie ma.
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21

Post »

Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką niewielkiej szklarni. Wysiałam w tym roku pomidory dość wcześnie, więc wynoszę już do niej rozsadę w ciepłe dni. W szklarni temperatura oscyluje w granicach 20-40 stopni (w zależności jak słonko przygrzeje). Wiadomo, że w domu na parapetach, jeżeli jest za mało światła i za wysoka temperatura pomidory się wyciągają. Pytanie moje - czy jeżeli stoją w szklarni, w której jest np. ponad 30 stopni, ale przez pół dnia pełne słońce (szklarnia nie jest niczym osłonięta, ale jeżeli przyjdą chmury, to jest cień;)), to nadal mogą się wyciągać? Chodzi mi o to, czy za wszelką cenę mam dążyć do obniżenia temperatury w szklarni do tych optymalnych dla pomidora dwudziestu paru stopni?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Każda rozsada przygotowana w domu jest wyciągnięta. Ludzie robią tak rozsady od dzięsiątków lat i mają dobre plony. Bez paniki, jak tylko pomidorki rosną, są zielone, to uszy do góry, wszystko ok. Jak pójdą do ziemi to czy wyciągnięte czy nie, będą owocować na pewno ;:108 możesz trochę powietrzyć tą szklarnię, żeby się nie ugotowały, trochę uchylić drzwi lub okno. Z wyczuciem.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Patrycjo, robię dokładnie tak samo jak Ty - pomidory są krępe, mocne, ładne, nie wyciągają się.
Jak już temp. ciut szaleje (30 stopni), to po prostu zostawiam otwarte drzwi. Wtedy lekko spada.
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21

Post »

Dzięki Dziewczyny! To już nie panikuję ;)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

BozenaX pisze:
jeny30 pisze:Jeszcze jedno. Z 6 posadzonych nasion Pikusia, którego dostałam z AWN 2 mają liść regularny a 4 ziemniaczany. To jak z nim w końcu jest, który jest prawidłowy?
Z opisu na forum wynika, że powinien mieć ziemniaczane. Mój właśnie takie ma.
Wysiałam 10 nasion Pikusia z moich owoców i jeden krzak ma regularne liście. Zastanawiałam się, w którym momencie i jak przeniosło mi sie inne nasionko (chociaż bardzo uważałam). Teraz zastanawiam się czy to może jednak rozszczepienie?
Czy ktoś jeszcze miał tak z Pikusiem :?:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

kaLo pisze:Poczytaj, czym się różnią sadzonki do ukorzeniania od rozsady. Jak dojdziesz do tego osobiście, zapamiętasz do końca życia. :D
Niestety nie miałeś racji, rosną jak na drożdżach moje pomidorki, które podlałem 2 razy nawet nawozem ukorzeniającym tej firmy, co pisałem. Więc czasami trochę luzu do nowości :D
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

bodi pisze:Czy ktoś z Was używał po przepikowaniu np. pomidorów lub innych warzywek AGRECOL UKORZENIACZ DO SADZONEK i NASION? Czy na pewno system korzeniowy jest lepszy i zdrowszy?
Moja odpowiedź dotyczyła TEGO postu.
Potem się okazało, że to nie ukorzeniacz, tylko nawóz. Nawet bym się zdziwił, gdyby nakoksowane roślinki rosły gorzej . Więcej luzu w ferowaniu wyroków :D .

PS.
To są ukorzeniacze: http://poradnikogrodniczy.pl/ukorzeniac ... dzonek.php ,
a to jest nawóz z mikroelementami. Brak w składzie jakichkolwiek regulatorów wzrostu, którymi cechują się ukorzeniacze http://agrecol.pl/produkt/ukorzeniajacy ... -i-nasion/
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

aria pisze:Każda rozsada przygotowana w domu jest wyciągnięta. Ludzie robią tak rozsady od dzięsiątków lat i mają dobre plony.
Tylko jak jest najlepiej postępować z taką rozsadą? Zasadniczo, można zrobić trzy rzeczy: wysadzić tak jak jest, wysadzić głębiej, przyciąć i ukorzenić ponownie. Poradź więc, jak najlepiej postąpić.
W poprzednim sezonie miałem bawole serca, kilka mi wybiegło bardzo mocno. Wsadziłem je głęboko, urywając uprzednio liścienie. Efekt był taki, że rośliny wybiegały mocno dalej, owocowały jako ostatnie i miały po 2-3 owoce.
Obecnie mam trzy sadzonki Perły Małopolski wysiane 1-go marca. Wybiegły mi w ten sposób, że liścienie są przy ziemi, a mocno wydłużony jest segment do pierwszych liści. Sadzonki mają po 5 liści.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Wodny111, jakbyś dał zdjęcia, to trafniej byłoby sobie wyobrazić jak owe pomidory wyglądają. Rady radami, ale jak zrobisz sobie po egzemplarzu z każdej proponowanej przez Ciebie metody, to będziesz bardziej doświadczony na przyszłość. Teściowa posiała malinówkę gdzieś po połowie lutego ;:170 i gdyby nie fakt, że ma wielgachne okna z wystawą południową, to zapewne byłyby to teraz rośliny do śmieci. Przywiozłam sobie 3 sztuki. Jedną zostawiłam w spokoju. Druga została ucięta nad pierwszym liściem właściwym, a wierzchołek poszedł do ukorzenienia. 3-cia czeka na pomysł ;:306 Rosną w pojemnikach 0,5 l i są wielkości 1.5 x ten pojemnik. No piękne, naprawdę-tylko miesiąc nie ten ;:219

Siałam 2-krotnie odmianę Brandywine i pomimo podkiełkowania nasion ani jedna sztuka mi nie wyszła z ziemi. No walczyć o nie nie będę, bo mam nadmiar wschodów, ale czy jest jakaś specyfika tej odmiany?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Witajcie
Czy ma sens wysiewanie jeszcze nasion, czy już przegapiłam ten właściwy okres?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Oczywiscie że ma sens!
Moje wysiane w tym tygodniu jeszcze nie wzeszły, codziennie rano je ogladam. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”