Wszystko o pomidorach cz. 11
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
Po sezonie ocenisz, który z nich lepszy dla Ciebie. I ten powtarzaj w kolejnych sezonach.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z opisu na forum wynika, że powinien mieć ziemniaczane. Mój właśnie takie ma.jeny30 pisze:Jeszcze jedno. Z 6 posadzonych nasion Pikusia, którego dostałam z AWN 2 mają liść regularny a 4 ziemniaczany. To jak z nim w końcu jest, który jest prawidłowy?
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką niewielkiej szklarni. Wysiałam w tym roku pomidory dość wcześnie, więc wynoszę już do niej rozsadę w ciepłe dni. W szklarni temperatura oscyluje w granicach 20-40 stopni (w zależności jak słonko przygrzeje). Wiadomo, że w domu na parapetach, jeżeli jest za mało światła i za wysoka temperatura pomidory się wyciągają. Pytanie moje - czy jeżeli stoją w szklarni, w której jest np. ponad 30 stopni, ale przez pół dnia pełne słońce (szklarnia nie jest niczym osłonięta, ale jeżeli przyjdą chmury, to jest cień;)), to nadal mogą się wyciągać? Chodzi mi o to, czy za wszelką cenę mam dążyć do obniżenia temperatury w szklarni do tych optymalnych dla pomidora dwudziestu paru stopni?
Każda rozsada przygotowana w domu jest wyciągnięta. Ludzie robią tak rozsady od dzięsiątków lat i mają dobre plony. Bez paniki, jak tylko pomidorki rosną, są zielone, to uszy do góry, wszystko ok. Jak pójdą do ziemi to czy wyciągnięte czy nie, będą owocować na pewno możesz trochę powietrzyć tą szklarnię, żeby się nie ugotowały, trochę uchylić drzwi lub okno. Z wyczuciem.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Patrycjo, robię dokładnie tak samo jak Ty - pomidory są krępe, mocne, ładne, nie wyciągają się.
Jak już temp. ciut szaleje (30 stopni), to po prostu zostawiam otwarte drzwi. Wtedy lekko spada.
Jak już temp. ciut szaleje (30 stopni), to po prostu zostawiam otwarte drzwi. Wtedy lekko spada.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Dzięki Dziewczyny! To już nie panikuję ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiałam 10 nasion Pikusia z moich owoców i jeden krzak ma regularne liście. Zastanawiałam się, w którym momencie i jak przeniosło mi sie inne nasionko (chociaż bardzo uważałam). Teraz zastanawiam się czy to może jednak rozszczepienie?BozenaX pisze:Z opisu na forum wynika, że powinien mieć ziemniaczane. Mój właśnie takie ma.jeny30 pisze:Jeszcze jedno. Z 6 posadzonych nasion Pikusia, którego dostałam z AWN 2 mają liść regularny a 4 ziemniaczany. To jak z nim w końcu jest, który jest prawidłowy?
Czy ktoś jeszcze miał tak z Pikusiem
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Niestety nie miałeś racji, rosną jak na drożdżach moje pomidorki, które podlałem 2 razy nawet nawozem ukorzeniającym tej firmy, co pisałem. Więc czasami trochę luzu do nowościkaLo pisze:Poczytaj, czym się różnią sadzonki do ukorzeniania od rozsady. Jak dojdziesz do tego osobiście, zapamiętasz do końca życia.
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja odpowiedź dotyczyła TEGO postu.bodi pisze:Czy ktoś z Was używał po przepikowaniu np. pomidorów lub innych warzywek AGRECOL UKORZENIACZ DO SADZONEK i NASION? Czy na pewno system korzeniowy jest lepszy i zdrowszy?
Potem się okazało, że to nie ukorzeniacz, tylko nawóz. Nawet bym się zdziwił, gdyby nakoksowane roślinki rosły gorzej . Więcej luzu w ferowaniu wyroków .
PS.
To są ukorzeniacze: http://poradnikogrodniczy.pl/ukorzeniac ... dzonek.php ,
a to jest nawóz z mikroelementami. Brak w składzie jakichkolwiek regulatorów wzrostu, którymi cechują się ukorzeniacze http://agrecol.pl/produkt/ukorzeniajacy ... -i-nasion/
Tylko jak jest najlepiej postępować z taką rozsadą? Zasadniczo, można zrobić trzy rzeczy: wysadzić tak jak jest, wysadzić głębiej, przyciąć i ukorzenić ponownie. Poradź więc, jak najlepiej postąpić.aria pisze:Każda rozsada przygotowana w domu jest wyciągnięta. Ludzie robią tak rozsady od dzięsiątków lat i mają dobre plony.
W poprzednim sezonie miałem bawole serca, kilka mi wybiegło bardzo mocno. Wsadziłem je głęboko, urywając uprzednio liścienie. Efekt był taki, że rośliny wybiegały mocno dalej, owocowały jako ostatnie i miały po 2-3 owoce.
Obecnie mam trzy sadzonki Perły Małopolski wysiane 1-go marca. Wybiegły mi w ten sposób, że liścienie są przy ziemi, a mocno wydłużony jest segment do pierwszych liści. Sadzonki mają po 5 liści.
Pozdrawiam
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Wodny111, jakbyś dał zdjęcia, to trafniej byłoby sobie wyobrazić jak owe pomidory wyglądają. Rady radami, ale jak zrobisz sobie po egzemplarzu z każdej proponowanej przez Ciebie metody, to będziesz bardziej doświadczony na przyszłość. Teściowa posiała malinówkę gdzieś po połowie lutego i gdyby nie fakt, że ma wielgachne okna z wystawą południową, to zapewne byłyby to teraz rośliny do śmieci. Przywiozłam sobie 3 sztuki. Jedną zostawiłam w spokoju. Druga została ucięta nad pierwszym liściem właściwym, a wierzchołek poszedł do ukorzenienia. 3-cia czeka na pomysł Rosną w pojemnikach 0,5 l i są wielkości 1.5 x ten pojemnik. No piękne, naprawdę-tylko miesiąc nie ten
Siałam 2-krotnie odmianę Brandywine i pomimo podkiełkowania nasion ani jedna sztuka mi nie wyszła z ziemi. No walczyć o nie nie będę, bo mam nadmiar wschodów, ale czy jest jakaś specyfika tej odmiany?
Siałam 2-krotnie odmianę Brandywine i pomimo podkiełkowania nasion ani jedna sztuka mi nie wyszła z ziemi. No walczyć o nie nie będę, bo mam nadmiar wschodów, ale czy jest jakaś specyfika tej odmiany?
Pozdrawiam Jola
Witajcie
Czy ma sens wysiewanie jeszcze nasion, czy już przegapiłam ten właściwy okres?
Czy ma sens wysiewanie jeszcze nasion, czy już przegapiłam ten właściwy okres?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiscie że ma sens!
Moje wysiane w tym tygodniu jeszcze nie wzeszły, codziennie rano je ogladam.
Moje wysiane w tym tygodniu jeszcze nie wzeszły, codziennie rano je ogladam.