Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

Koleusy super ;:215 Moje w ogóle nie wyszły :(
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko i ja podziwiam Twoje koleusy ;:215 ;:215 śliczne tylko zastanawiam się czym się różnią - kolorem ?? przecież one każdy inny :wink: uświadom mnie proszę .
Dziękuję za kalendarz biodynamiczny na kwiecień .
Pozdrawiam i życzę dużo słoneczka na jutro ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu - ja wysadzam koleusy na działce. Bardzo ładnie się rozrastają, bo nie mają ograniczonej przestrzeni dla rozwoju korzeni.
Lubię je ze względu na kolorowe plamy, jakie tworzą ich liście. ;:215
Zastanawiam się, czy moje hosty miniaturowe przezimowały. Jeszcze ich nie widać.... ;:224

Rafiku - tak naprawdę to nie ma brzydkich roślin ozdobnych, ale tak: koleusy są ładne. ;:333

Madziu - mam taki plan, by z koleusów utworzyć barwną plamę na działce.
Czy mi się to uda .... Czas pokaże. ;:218 ;:196

Olgo - u mnie ranniki nie kwitną, bo ... ich nie mam. ;:306 ;:306

Marysiu [Maska] - wkrótce faktycznie czasu na FO będzie nam brakowało. ;:174
Jednak jakoś trzeba będzie pogodzić działalność ogrodową z wizytami u przyjaciół. Dni coraz dłuższe, to i robota szybciej pójdzie. :tan
Nie wiem, czy zauważyłaś, pewnie tak, że te bordowe koleusy nie tylko najtrudniej przechować, ale i z nasion trudno je wyhodować. ;:223
Tobie też życzę ciepłej kołderki w nocy. ;:196

Kasiu [vimen] - no patrz, a mnie wyszło koleusów tyle, że tych mniejszych w ogóle nie pikowałam. ;:333

Tereniu [TerDob] - koleusy roccoko różnią się od blumego kształtem listków. Jeszcze tego nie widać, choć dzisiaj zauważyłam, że dwa spośród moich roccoko już zaczynają zmieniać kształt swoich listeczków. Jutro zrobię im zdjęcia. ;:108
Również słonka Ci życzę i przyjemnych chwil na łonie natury. ;:196

Życzę wszystkim dobrej nocy i fantastycznej pogody na jutro. ;:97 ;:97 ;:97 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Na pewno Ci się uda. Jesteś na dobrej drodze. Przyjmuję życzenia bo bardzo się mi przydadzą. I Tobie także życzę słoneczka.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Oj dzieje się u Ciebie, dzieje . Siewki koleusow masz cudowne ;:333 aż żałuję, że sobie nie posiałam. Pozdrawiam i również pięknej pogody Ci życzę na jutro :wit .
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko bardzo dziękuję za wyjaśnienie różnicę miedzy koleusami i za życzenia ;:196 ;:196 na łono natury dopiero w poniedziałek , może w niedzielę jak będę się lepiej czuć .
Spokojnej nocy życzę ;:168
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Nigdy nie sadziłam koleusów na rabatkach, owszem miałam je ale w doniczkach.Rabatki z nimi muszą wyglądać zjawiskowo. ;:215
Moje hosty w większości uśpione, tylko te na słoneczku zaczynają nosy wystawiać. ;:333 Miłego weekendu. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Piękne są i każdy z innym dodatkiem ,,,
Ja ich nie sieje ale mam z ciętych z zeszłego roku. ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale ciekawe wybarwienie, będzie kolorowo ;:215 , a siewki i u mnie nie wszystkie się uchowały, ale zawsze jest ryzyko, a zresztą jak by wszystkie mi się uchowały, to sadzić nie miała bym gdzie ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Koleusy...mała rzecz a cieszy...zdominowały forumowe wypowiedzi u Ciebie ... :)
Mam nadzieję na jutrzejszy pobyt na działce oby się udało! Dzisiaj ziąb niemożebny... no nie dało się mimo najszczerszych chęci! M poza domem nie mam się za bardzo jak dostać ale jutro na przyczepkę z sąsiadami z bloku,którzy mają działkę też w moim rejonie...Jak tylko pogoda dopisze to będzie ok.

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Padły mi po pikowane lobelie,ale dokupiłam i wysiałam aksamitkę wąskolistną i zwykłą oraz złocień Maruna ,posadziłam róże ,które wczoraj przyjechały oraz po pikowałam cynie/miałam wczoraj/.Tak ,że mój sezon ogrodowy uważam za całkowicie otwarty :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko nadrabiam zaległości. ;:196 Tulipany botaniczne śliczne, szybko zakwitają. ;:215 Moje zostały zjedzone. ;:145 Roślina z rozetą, to z pewnością dąbrówka, mam tego pełno. Rozrasta i wysiewa się w tempie zastraszającym. Zadarnia szybko duże powierzchnie, chwasty przy niej nie mają szans. Hostom i innym roślinom wystarczy kilka dni słońca i będziemy podziwiać zielone liście, albo kwiaty. ;:65 Zwierzyniec miło się ogląda. :) Miałam koleusy na początku swojej drogi w ogrodzie, ale słońce je paliło i szybko się zniechęciłam. Twoje tak ładnie rosną. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit :wit Kochani ;:4
Minął kolejny wiosenny dzień. Przed południem miałam chmury i wiatr. ;:222 Zimny. Ręce mi zmarzły podczas wyprawy na ryneczek. ;:224
Po południu wyszło słonko i od razu zrobiło się cieplej. Jednak dzień głównie w domku mi minął. Długo zmuszona byłam się bujać w samotności. Chociaż nie. Miałam do towarzystwa moje zwierzęta, ale z nimi się nie nagadam. ;:224
Na ryneczku dokonałam oczywiście małych zakupów roślinnych, bo jakże by inaczej.....

Wczoraj obiecałam pokazać, jak wykształcają się listki koleusów roccoko. Jeszcze są małe, ale już da się zauważyć zmiany ich kształtu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Madziu - i co? Było słoneczko? ;:218
U mnie było, ale dopiero po południu.

Ewelinko - niech się dzieje dalej, to będzie czym pozimowe ubytki zapełnić. ;:63

Tereniu [TerDob] - życzę Ci, byś już dzisiaj poczuła się lepiej. ;:167
Zdrówka Ci życzę i dużo sił do działalności ogrodowej. ;:196

Staszko - ja już dwa razy sadziłam koleusy do gruntu. W pierwszym roku prezentowały się ciekawie, ale w ubiegłym roku niezbyt, bo było ich mało, ponieważ nie wysiewałam, tylko z sadzonek,więc mało kolorów dały. ;:131

Kasiu [Kasiula] - jesienią zaniedbałam swoje koleuski i zmarnowały się. Wszystko przez remont. Ale cieszę się :tan , że tak się stało, bo z siewu będzie więcej kolorków.

Iwonko [00..] - no właśnie, zawsze podczas wysiewów trzeba brać pod uwagę ewentualne straty. :)

Maryniu - wobec planowanej wyprawy na działkę życzę Ci, by pogoda dopisała, a słoneczko niech Ci łapki ogrzewa ;:3 podczas grzebania w ziemi.

Tereniu [tencia] - a ja jeszcze cynii nie wysiałam. Zrobię to jutro. Zresztą na jutrzejszy dzień zaplanowałam więcej wysiewów, a także sadzenie dalii, anemonów oraz jaskrów. Oczywiście wszystko do doniczek. Naturalnie na działkę też się wybieram. Dzień jest już dość długi, więc mam nadzieję wykonać plan. ;:303

Soniu - u mnie także nie wszystkie tulipany pokazały noski. Też pewnie padły ofiarą myszowatych. ;:174
Skoro kilka osób rozpoznało u mnie dąbrówkę, to muszę jej znaleźć godne miejsce, bo na razie siedzi na rozsadniku. ;:108

Teraz pochwalę się, co przyniosłam z ryneczku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głównym celem mojej wyprawy był zakup ziemi na jutrzejsze sianie i sadzenie w Brico, w którym nie tylko ziemię mają w ofercie. :;230 M.in. takie cuś przytargałam do domu.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”