MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Choć to samczyk, zakochałem się w maluszku. Ma taką piękną fryzurkę. Podobne uczucie miałem kiedyś gdy przyjrzałem się młodemu, jeszcze nieporadnie chodzącemu kociakowi i dostrzegłem że od urodzenia ma długie wąsy
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To Twoja czereśnia może zakwitnąć w poniedziałek, czy tak ogólnie zapylać? Jak czereśnia to faktycznie rekordzistka. U mnie mogły by się już paść na zielsku, ale śpią. Kwitnie jasnota, wierzby , krokusy , żonkile , złoć, cebulica, pierwsze ziarnopłony, zawilce, miodunka, taszniki zaczynają. Lata mnóstwo samic trzmieli. Zdaje się , że widziałem pierwszego trzmiela wschodniego w tym roku. Straszną ekspansję ma ten gatunek, niesamowite! Inne trzmiele dołku , a ten się rozpycha.elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Tak po prawdzie to własnie dzisiaj nie miałem swoich akcesoriów do makrofotgrafii i robiłem tak jak fabryka dała na kitowym szkle. Zwykle bardziej powiększam ;)elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha
Tak a`porpos zaglądania w oczy - klecanki rdzaworożne
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
@klik Dwa sezony temu porobnice pojawiły się i zasiedliły nieużywaną szklarnię, można powiedzieć, że mieszkają pod dachem więc to "udomowione" dzikusy. W ubiegłym roku naliczyłem ponad 50 gniazd. Myślę, by spróbować je nakłonić do przenosin do skrzynek, ale praktycznie nie ma informacji jak się do tego zabrać...
Cudne zdjęcia lesioc!
U mnie też zaczęły się powoli wygryzać. Jestem bardzo ciekawa, jak to będzie w tym roku - czy znów duża część zostanie niewygryziona (w poprzednim roku połowa).
U mnie też zaczęły się powoli wygryzać. Jestem bardzo ciekawa, jak to będzie w tym roku - czy znów duża część zostanie niewygryziona (w poprzednim roku połowa).
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Akula czy możesz zrobić zdjęcia i tu je wkleić, jak te gniazda wyglądają w Twojej szklarni
Ja mam jeszcze takie pytanko do hodowców. Czy u Was też są na kokonach w miejscu gdzie się wygryzają taka jasna biała kropka jak by farbką naznaczone ale nic się nie wygryza.
Ja mam jeszcze takie pytanko do hodowców. Czy u Was też są na kokonach w miejscu gdzie się wygryzają taka jasna biała kropka jak by farbką naznaczone ale nic się nie wygryza.
Zrobiłem już domek, instalacja w weekend (wrzucę foty) . Jest to mój początek więc nie mam żadnych kokonów. I tu się zastanawiam jaka jest szansa że jakakolwiek murarka odnajdzie mój domek? Teren podmiejski, dookoła pola ale i ogródki działkowe (północ Mazowsza).
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ms2pl bliska 100% . Powinno się raczej zadawać pytanie kiedy , a nie czy pszczoły zajmą domek.
Jolek dokładnie miałem zadać podobne pytanie , na kokonach pojawia się jakieś białe coś , nie mam pojęcia co to jest a wygląda to u mnie tak na kokonach po prawej :
Liesoc - fajna fota , a pytanie możesz podpowiedzieć co tam do body zakładasz ?
a tutaj udało mi się wczoraj na jednej focie złapać aż 8 szt hahah , troche trzeba się naszukać ich tutaj :
no i na koniec fajna sytuacja w rurce siedział samiec a do tej samej rurki przystartowało jeszcze dwóch no i bitka była :
w sumie to nie wiem dlaczego startują wszystkie do tych rurek w których już jakiś samiec siedzi .....
Liesoc - fajna fota , a pytanie możesz podpowiedzieć co tam do body zakładasz ?
a tutaj udało mi się wczoraj na jednej focie złapać aż 8 szt hahah , troche trzeba się naszukać ich tutaj :
no i na koniec fajna sytuacja w rurce siedział samiec a do tej samej rurki przystartowało jeszcze dwóch no i bitka była :
w sumie to nie wiem dlaczego startują wszystkie do tych rurek w których już jakiś samiec siedzi .....
klik pisze:To Twoja czereśnia może zakwitnąć w poniedziałek, czy tak ogólnie zapylać? Jak czereśnia to faktycznie rekordzistka. U mnie mogły by się już paść na zielsku, ale śpią. Kwitnie jasnota, wierzby , krokusy , żonkile , złoć, cebulica, pierwsze ziarnopłony, zawilce, miodunka, taszniki zaczynają. Lata mnóstwo samic trzmieli. Zdaje się , że widziałem pierwszego trzmiela wschodniego w tym roku. Straszną ekspansję ma ten gatunek, niesamowite! Inne trzmiele dołku , a ten się rozpycha.elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha
No powiem ci że tempo przyrostu pąków na drzewach krzewach i takie tam jest spore , wczoraj u sąsiadki pojawiły się dwa kwitnące kwiatki na moreli , u mnie mam wrażenie że jeśli będzie tak jak zapowiadają czyli od niedzieli lampa po 15-20 stopni to dosłownie kilka dni i będzie kwitnienie bo pąki są z dnia na dzień coraz większe , myślę wszystko się ładnie w czasie powinno zgrać bo samców robi się coraz więcej a na samice pewnie do tygodnia trzeba będzie czekać , jak podchodzę do ula przykładam ucho i nasłuchuje to gryzienie jest takie w kokonach że szok jakby termity skrobały w deskach hahahahah .
U mnie już pełno kwiatków i kilka kwitnących krzewów jest więc o pożywienie dla nich już się nie martwię , przyroda jednak umie sobie poradzić ;-) .
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Murarka była sfotografowana obiektywem Olympus M.Zuiko 12-50mm F3.5-6.3 (na ustawieniu "macro")klik pisze:Liesoc - fajna fota , a pytanie możesz podpowiedzieć co tam do body zakładasz
Klecanki to Tokina Macro AT-X M100 100mm/2.8
Zapraszam: spis treści ogród
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
elraf no właśnie o te kropki chodzi.
Mam takie gdybanie, czy to nie jest ślina która rozpuszcza powłokę przed wygryzieniem. Jednak że, myślę czy w takim przypadku nie jest tam w środku już trup. Oddzieliłam już te kokony i będę obserwować czy coś się z nich wygryzie bo powinny zostać otulinki.
Może ktoś wie jeszcze czy te kropeczki to nic niebezpiecznego i rozwieje wątpliwości
Mam takie gdybanie, czy to nie jest ślina która rozpuszcza powłokę przed wygryzieniem. Jednak że, myślę czy w takim przypadku nie jest tam w środku już trup. Oddzieliłam już te kokony i będę obserwować czy coś się z nich wygryzie bo powinny zostać otulinki.
Może ktoś wie jeszcze czy te kropeczki to nic niebezpiecznego i rozwieje wątpliwości