W moim ogródku cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz. 3

Post »

Aniu ta kokorycz to k. George Baker, może jak jutro byłoby słoneczko to udałoby się jej zakwitnąć? Ja przylaszczki kupiłam w takiej zaprzyjaźnionej szkółce kosztują tam ok 2 zł za sztukę. Mogę dla Ciebie kupić jak będę tam w kwietniu, tylko już kwiatków nie zobaczysz w tym roku. Przylaszczki bardzo lubię, jak jadę do teściów to po drodze mijamy las w którym rośnie ich bardzo dużo, jak jedziemy w okresie ich kwitnienia to zawsze się tam zatrzymujemy piękny widok.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Iwonko, jeszcze się nie poddaję, może gdzieś jeszcze trafię na przylaszczki. Jeżeli do końca marca mi się nie uda, to się odezwę ;:196 .
Wygląda na to, że jeszcze musimy poczekać na kwiatki kokoryczy. Dzisiaj jest chyba najbardziej białym dniem w sezonie zimowym. Czy ta odmiana bardzo się różni od leśnych kokoryczy? U mamy miałam w ogródku fioletowe i malinowe.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jak byś nie kupiła to daj znać,ja we wtorek dostałam dwie kolejne niebieskie ale bardzo je lubię więc nigdy dość. Ten śnieg we wtorek to mnie lekko wkurzył ale co zrobić.
Ta kokorycz jest taka różowiutka i wcześniej wystartowała u mnie od takich zwykłych leśnych. Tak kwitła w tamtym roku
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w końcu mamy WIOSNĘ i tę kalendarzową i astronomiczną choć na dworze jeszcze za bardzo tego nie czuć, ale narzekać też nie można bo słoneczko dziś troszkę się pokazało mimo tego iż rano padał deszcz. Wczoraj żeby zainaugurować sezon pojechałam do mojego pobliskiego ogrodniczego i kupiłam brateczki do donicy i jedną prymulkę. Oczywiście to pierwsze zakupy w ogrodniczym bo zamówienia w sklepach internetowych już były teraz tylko będę czekać na paczuszki :heja
Obrazek
Obrazek
W ogródku poza posadzeniem prymulki oczywiście nic nie zrobiłam bo jeden dzień wolnego to za mało na ogarnięcie wszystkiego po całym tygodniu pracy. Słoneczko po południu się pokazało to udało mi się zrobić kilka zdjęć. Odkryłam też że miłek amurski Pleniflora żyje a ja myślałam że nie chciał u mnie rosnąć, dobrze że Ala (biedronka641) napisała że on późniejszy jest to przynajmniej nie ruszałam go tylko cierpliwie czekałam, cierpliwość jednak popłaca Mimo słońca na dworze zimno ziemia mokra i zimna dlatego szału w kwitnięciach nie ma więc muszę się zadowolić tym co mam na razie. Kilka wczorajszych zdjęć
W miejscu gdzie miałam ranniki znalazłam troszkę maleńkich siewek, nie liczyłam że tam coś będzie po tym jak w tamtym roku krecik sobie tam kopał a tu taka niespodzianka maleńki, niewiele większy od główki zapałki ale jest mini ranniczek
Obrazek
przylaszczka która zasiała się w irysach
Obrazek
krokusy nie chciały się ładnie rozwinąć mimo to pszczółki na siłę się do nich gramoliły
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dereń zaczyna kwitnąć
Obrazek
dostałam przylaszczkę ale muszę ją porównać z moimi czy jest taka sama z bliska bo wydaje mi się że jest ciut ciemniejsza ale to może też być zasługa ziemi w jakiej rośnie
Obrazek
skrzydlinka
Obrazek
kokorycz George Baker
Obrazek
irysków zdecydowanie mniej kwitnie w tym roku
Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonko paczka z piwonią dzisiaj już u mnie .Zapraszam po odbiór.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu jak szybko :shock: przyjadę ale już po świętach dasz radę ją jakoś przetrzymać?
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Witaj Iwonko :)
Pięknie prezentują się bratki w donicy,a i w ogródku już ładnie zaczyna się wiosna.
Skrzydlinka śliczna poducha kwiatów i krokusy ładniutkie,a u mnie jeszcze nie kwitną :(
Może dlatego,że trochę w półcienistym miejscu rosną i jeszcze za mało słońca do nich dociera.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa witaj wiosna już zaczyna się pokazywać tylko to zimno i deszcz nie daje wszystkim kwiatkom ładnie zakwitnąć. U mnie cienia mało to i szybciej krokusy zakwitły ale i nie wszystkie, te sadzone jesienią nie bardzo chcą kwitnąć i jakieś takie słabe są, niby szczypiory wcześnie puściły a kwiatów do tej pory nie widać.

Święta święta i po świętach. Mamy już kwiecień więc do ciepełka coraz bliżej, dziś mam wolne i liczyłam że spędzę go na porządkach w ogródku, czeka też na posadzenie nowy rh z B.... i kalina Willowood a tu jak zwykle jak mam wolne to zimno i pada ;:145
Żeby nie było tak szaro jak na niebie to kilka kwitnących z tych świątecznych słonecznych dni
krokusiki przetrzebione przez nornicę
Obrazek
pierwsza sasanka
Obrazek
skrzydlinka
Obrazek
zakwitła różowa przylaszczka
Obrazek
kokorycz George Baker
Obrazek
kokorycz lakolistna
Obrazek
krokusy
Obrazek
irysek
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cały weekend pracowałam, poza piątkiem ale wtedy to padało oczywiście ale za to dziś miałam wolne i udało mi się co nieco zrobić, wyplewiłam całą rabatę wzdłuż płotu, nie ma na niej co prawda za dużo roślin, bo dopiero powstaje ale za to gwiazdnicy i innych chwastów cała taczka.
Obrazek
Udało mi się też zdjąć kawałek trawy i połączyłam ją z rabatą wrzosową tak jak podpowiedziała mi Markita. na razie posadziłam na niej Kalinę Willowwood, kupionego w B rh Pohjola's Daughter i nowego wrzośca.
Obrazek
Na zdjęciu rośliny jeszcze w doniczkach, bo jak kończyłam to robiło się już ciemno. Reszta czeka na przypływ weny i nowe rośliny, mam zamiar posadzić tam jeszcze jednego rh lub azalie i zamarzyła mi się magnolia Giene ale jaką naprawdę kupię to się okaże.
na dobranoc troszkę kwitnących
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na koniec pokażę Wam jeszcze co mi wczoraj M przywiózł z giełdy
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mojemu M w życiu nie przyszłoby do głowy, żeby kupić stokrotki :roll: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03

Post »

To popracowałaś Iwonko w ogrodzie ;:63 Piękna wiosna u Ciebie, a jeśli chodzi o giełdę to ja też w sobotę wybieram się po jakieś łupy :heja
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Iwonko, podobają mi się Twoje wiosenne maluchy, spora różnorodność. Dziękuję za propozycję, ale moje przylaszczki się dzisiaj odnalazły ;:oj . Chyba nornice je przysypały ziemią, bo ledwo się gramolą, aż musiałam im trochę ziemi odsunąć, ale najważniejsze, że są.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko a czemu Twój m nigdy by nie kupił stokrotek? Mój oczywiście tak sam z siebie ich nie kupił najpierw dzwonił że białej przylaszczki nikt nie ma ale że są fajne stokrotki i czy wziąć no to ja mówię bierz jak już coś koniecznie chcesz kupić :;230
Iwonko popracowałam i liczyłam dziś na ciąg dalszy ale pogoda się zepsuła, a pracy i planów to u mnie jeszcze sporo i muszę się trochę spieszyć bo w maju mam komunię córci więc wszystko musi wyglądać jak należy, a tu rabaty pozaczynane i końca nie widać. A gdzie na te zakupy się w sobotę wybierasz bo w soboty to najwięcej roślin na targu pod zamkiem mają?
Aniu nie ma sprawy najważniejsze że przylaszczki się znalazły jak ich trochę odgarnęłaś z ziemi powinny sobie poradzić, ale jakby coś to daj znać. Wiosenne maluchy bardzo lubię i co rok coś nowego dosadzam.
Moja wiosna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jednym kwiatkiem zakwitła skalnica od Janka (magry)
Obrazek
luzula
Obrazek
Na koniec moje dzisiejsze zakupy magnolia "Genie" i wiśnia japońska "Koju no mai"
Obrazek
Magnolia ma nawet jeden pąk kwiatowy więc mam nadzieję że w tym roku zobaczę jak kwitnie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”