Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Jak tak poczytałam sobie teraz, to stwierdzam, że nic nie jest proste do posiania. Nawet zwykła dymka:) Ja wcześniej nic nie czytałam, a dzisiaj posadziłam cebulę do gruntu. Myślałam że to jest proste, zastanawiałam się czy ją przykrywać, teraz dowiedziałam się że powinnam ją podsuszyć Ale nie doczytałam nic na temat okrywania, czy warto?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj , ja swoją dymkę wysadziłem jakieś 10 dni temu i niczym nie okrywałem. Dzisiaj w wolnej chwili przeglądałem zagon z wysadzoną dymką, bo zauważyłem że kilka wyszło z ziemi i leżało sobie na powierzchni. Deszcz ją wymył, ale widać, że już wszystkie dymki puściły korzonki, a niektóre już nawet szczypior. Wczorajszy przymrozek im nie zaszkodził.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przykryłam, ale ją wsadzałam w ziemię miesiąc temu, jeszcze zimno było. Wzeszła ładnie, ale za ciasno miała pod włókniną i trochę jej potarmosiło szczypior.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Dzisiaj wysadziłam dymkę białą, żółta i czerwoną.
Ponieważ pan na straganie pozwolił wybierać, wybierałam najdrobniejszą. To dzisiaj myślałam,
że z klęczek nie wstanę, jak ją sadziłam. Przykryłam włókniną i niech rośnie.
W zeszłym roku cebulę trzymałam dość długo pod włókniną i szczypior się pozaginał,
ale po odkryciu w kilka dni doszedł do pionu. A cebula rosła potem pięknie.
Teresa
Ponieważ pan na straganie pozwolił wybierać, wybierałam najdrobniejszą. To dzisiaj myślałam,
że z klęczek nie wstanę, jak ją sadziłam. Przykryłam włókniną i niech rośnie.
W zeszłym roku cebulę trzymałam dość długo pod włókniną i szczypior się pozaginał,
ale po odkryciu w kilka dni doszedł do pionu. A cebula rosła potem pięknie.
Teresa
Witam, takie małe pytanko? czy można już wysadzić cebulę cukrową (ailsa craig) do gruntu ?
Co wyciąga dymkę?
Witam
Zasadziłem w zeszłą sobotę spory kawałek cebulą dymką (4x10 m). Dziś widzę, że coś powyciągało niektóre cebulki (naliczyłem ok 20 szt) na powierzchnię ziemi. Cebulki nie były naruszone i leżały bezładnie porozrzucane, trudno powiedzieć w jakiej odległości od miejsca gdzie rosły, bo na ziemi nie ma żadnych śladów (oprócz niewielkich otworków średnicy ołówka - dżdżownice?). Dymka nie ma jeszcze pędów i jest niewidoczna spod ziemi, wiec chyba ptaki tego nie zrobiły, bo nie ma żadnych śladów rozgrzebania ziemi? Co to może być i jak zapobiegać dalszemu wyciąganiu cebulki (to drugie interesuje mnie bardziej)
Pozdrawiam
Piotr
Zasadziłem w zeszłą sobotę spory kawałek cebulą dymką (4x10 m). Dziś widzę, że coś powyciągało niektóre cebulki (naliczyłem ok 20 szt) na powierzchnię ziemi. Cebulki nie były naruszone i leżały bezładnie porozrzucane, trudno powiedzieć w jakiej odległości od miejsca gdzie rosły, bo na ziemi nie ma żadnych śladów (oprócz niewielkich otworków średnicy ołówka - dżdżownice?). Dymka nie ma jeszcze pędów i jest niewidoczna spod ziemi, wiec chyba ptaki tego nie zrobiły, bo nie ma żadnych śladów rozgrzebania ziemi? Co to może być i jak zapobiegać dalszemu wyciąganiu cebulki (to drugie interesuje mnie bardziej)
Pozdrawiam
Piotr
U mnie co roku niektóre dymki "wyskakują" z ziemi zanim się ukorzenią. Prawdopodobnie normalne zjawisko. Wciskam z powrotem i tyle.
Pozdrawiam Asia
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Asia ma rację.Po prostu za płytko posadziłeś.Trzeba mocniej przycisnąć ziemię kolo cebulki.
- Aguss85
Chciałabym wysiać cebulę do gruntu na dymkę. Jedyne źródło jakie mam z opisem takiego wysiewu to książka sprzed 30 lat Nie wiem, na ile metoda ta jest aktualna, ale nasiona trzeba rozsypać gęsto i nawieźć potasem, po 100 dniach dymki z pożółkniętym szczypiorkiem zebrać i wysuszyć.
Mam nasiona Exhibition, Globo, Wolską i Grenadę. Zastanawia mnie to, że nigdy nigdzie nie widziałam dymki np Globo czy Exhibition, może niektóre odmiany nie nadają się na dymkę Szkoda byłyby zmarnować miejsce i nasiona.
Mam nasiona Exhibition, Globo, Wolską i Grenadę. Zastanawia mnie to, że nigdy nigdzie nie widziałam dymki np Globo czy Exhibition, może niektóre odmiany nie nadają się na dymkę Szkoda byłyby zmarnować miejsce i nasiona.
Agnieszka
Agnieszka
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pierwsze dwie nie nadają się na dymkę.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Przydybałam jak ptaki to robią, bardzo sprytnie zresztąPiotr1974 pisze:Witam
Co to może być i jak zapobiegać dalszemu wyciąganiu cebulki (to drugie interesuje mnie bardziej)
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
W przyszłym tygodniu będę opryskiwał cebulę dymkę i czosnek Mospilanem przeciw śmierci cebulance
- Aguss85
pomidormen Dzięki, poszukam innych odmian.
Agnieszka
Agnieszka