Siew, rozsada,pikowanie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
Zawsze możesz podkiełkować na waciku zmoczonym przegotowaną wodą i już z kiełkiem sadzić do ziemi.Proste? 

- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Aga, jaką ziemię kupujesz przez internet ? Ja używałam Podłoża do wysiewu i pikowania KiK Krajewscy. Na razie wszystko rośnie ładnie i nic sie nie dzieje ale nie znalazłam na opakowaniu jaka jest zawartość nawozów. Widziałam że na forum ma i zwolenników i przeciwników, ale w moich poliskich ogrodniczych jest tylko taka (z tych dedukowaniych do wyswiewu).Aguss85 pisze:Rozumiem, dziękuję za odpowiedźBędę je obserwować, tak jak pisałam i tak są w kiepskim stanie, a nadwyżki pomidorów mam tyle, że raczej pustych grządek nie będzie.
Może nie będę więcej kombinować z tą ziemią, do siewu zamówię przez internet, bo byłoby mi szkoda dyni i cukinii, jakby przez zbyt bogate podłoże nic nie wzeszło.
Z tego co czytałam to ta profesjonalna ziemiz a Pasłęka jest super. Tyle że tam trzeba jej zamówić palete :/ Moge w przyszłym sezonie w kilka osób by się taką zamówiło

-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Z Pasłęka czyli hollas jest bardzo dostępna w ogrodniczych. Są różne rodzaje i można kupić od 20 do 80 litrów. Ja teraz mam 200 litrów klassmana TS1 zielone, podłoże bardzo dobre ale producent zaoszczędził na nawozie
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
No i pojechałam i kupiłam kolejne 2 worki Krajewskich po 20 litrów. Hollasa nie ma w dwóch najbliższych mnie ogrodniczych. Korzystał ktoś z Was z tego podłoża ? Nie znalazłam na opakowaniu składu nawozu.
Bo nie podają tej informacji na opakowaniu.
Daty pakowania, chyba też nie zauważyłem.
U mnie, wymiata to co roku, nic nie zostaje. Wiosną jest zawsze świeża dostawa, dlatego, ja nie widzę akurat w tym problemu.
Ktoś kiedyś dzwonił do producenta z pytaniem o zawartość nawozu. O ile sobie przypominam, było to coś w okolicach 0,6 kg/m3 PG MIX-a, (14-16-18).
Czyli standard dla tego typu podłoża.
Oznacza to, że sadzonki po przepikowaniu, mają żarcie, na jakieś 3 tygodnie. Gdzieś po dwóch, możesz więc zacząć delikatnie zasilać.
Krajewscy "Do siewu" są ok. Używam od kilku lat i nie narzekam.
Daty pakowania, chyba też nie zauważyłem.
U mnie, wymiata to co roku, nic nie zostaje. Wiosną jest zawsze świeża dostawa, dlatego, ja nie widzę akurat w tym problemu.
Ktoś kiedyś dzwonił do producenta z pytaniem o zawartość nawozu. O ile sobie przypominam, było to coś w okolicach 0,6 kg/m3 PG MIX-a, (14-16-18).
Czyli standard dla tego typu podłoża.
Oznacza to, że sadzonki po przepikowaniu, mają żarcie, na jakieś 3 tygodnie. Gdzieś po dwóch, możesz więc zacząć delikatnie zasilać.
Krajewscy "Do siewu" są ok. Używam od kilku lat i nie narzekam.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Dzięki. Bardzo mi się przyda ta informacja. Właśnie za chwilę miną 2 tygodnie od przesadzania więc jutro dostaną biohumus.
Nie chcę się wtrącać ale 1m3 to 1000 litrów a nie 10.000 litrów, co troszeczkę zmienia te liczby co podał kaLo.kaLo pisze:Agnieszka.
To,że jest "na bazie" nie znaczy,że nie ma innych dodatków jak komposty,czarnoziem ,podłoże z pieczarkarni ,kora itp.Gdyby to był jałowy torf,to dodatek 1200 g nawozu o zawartości 12% azotu na 1m3 (10 tys litrów) podłoża , daje 14,4mg/litr,czyli NIC !.A rośnie w takiej ziemi,że ho,ho.
Już wiesz czemu rośnie że ho,ho

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory wyglądają po dwóch dniach po pikowaniu w to podłoże, jakby dostały nowe życie
Grunt, że im się poprawiło, raczej prędko nie będę ich zasilać, a do siewu udało mi się dostać Sterluxa w Tesco (dzięki dontcallmebaby
).

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
Motyla noga,pomyliłem metry sześcienne z hektarami .
.Ale faktycznie ,masz Pablo rację.Dziwne tylko,że nikt poza Tobą tego nie zauważył.Dzięki
. W takim razie ziemia biedronkowa jest wręcz idealna dla pomidorów i papryki ,bo zawiera 144mg/l azotu , 132 mg/l fosforu i 216 mg/l potasu + mikro akurat tyle ,ile wynoszą dolne granice dla tych rozsad.
PS.
Ziemia z Aldi jest od tego samego producenta i jest identyczna.

PS.
Ziemia z Aldi jest od tego samego producenta i jest identyczna.
Ja zauważyłam
! że moje wszystkie rozsady w biedronkowej ziemi rosną świetnie
Lecę znowu jej użyć, czeka mnie jeszcze pikowanie pomidorów samokończących i przeznaczonych do donic 

kaLo azotu troszkę za dużo bo 90-120 mg/l i odmiany bardziej żarłoczne sobie poradzą, szczególnie jak ktoś przepikuje do niej pomidorki.
Gorzej jak ktoś użyje jej do siewu to będzie problem.
Również odmiany generatywne w typie Bawole Serce ( jak pomyliłem słowo poprawcie mnie) mogą sobie nie radzić.
Ja ze swojej strony dodam że Verva z castoramy producent hollas jest fajną ziemią.
Dziś kupiłem 2 szt. ostatnie w Łodzi na wróblewskiego z datą 16.03.2016 w cenie 8.39 za szt.
Polecam bo bardzo fajna struktura, a na pół worka trafiłem jeden mały patyczek.
Gorzej jak ktoś użyje jej do siewu to będzie problem.
Również odmiany generatywne w typie Bawole Serce ( jak pomyliłem słowo poprawcie mnie) mogą sobie nie radzić.
Ja ze swojej strony dodam że Verva z castoramy producent hollas jest fajną ziemią.
Dziś kupiłem 2 szt. ostatnie w Łodzi na wróblewskiego z datą 16.03.2016 w cenie 8.39 za szt.
Polecam bo bardzo fajna struktura, a na pół worka trafiłem jeden mały patyczek.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dobrze, generatywne. 
Tylko pytanie czy właśnie nie będzie inaczej i jak posadzimy odmianę wegetatywną w zbyt zasobną glebę, to nie pójdą w zielenine i będą miały problem z kwitnieniem.

Tylko pytanie czy właśnie nie będzie inaczej i jak posadzimy odmianę wegetatywną w zbyt zasobną glebę, to nie pójdą w zielenine i będą miały problem z kwitnieniem.
Sadzonki pomidorów, dają sobie w Biedronkowej ziemi doskonale radę.
Bez względu na odmianę.
Chyba w 2013, miałem w niej ponad 100 różnych odmian.
Żadna z nich nie strajkowała. Mało. W ramach eksperymentu, na jakiś tydzień przed sadzeniem, dodatkowo jeszcze, zasilałem roztworem Hydrocomplexu, czyli tym samym nawozem, który jest dodawany przez producenta. Delikatnym, ale ze 3 razy w tydzień.
Nic złego się nie działo. Jedna jedyna odmiana, nie pamiętam już która, widać było, że ma chwilowo dosyć.
Tak, że dla sadzonek pomidorów "Biedronka" jest spoko. Wysiewów w tej ziemi, troszkę bym się obawiał, ale pikować do niej pomidory można śmiało. Może nie tuż po rozłożeniu liścieni, ale już z kilkoma liśćmi właściwymi, dadzą sobie w "Biedronce" radę.
Sprawdzone.
Bez względu na odmianę.
Chyba w 2013, miałem w niej ponad 100 różnych odmian.
Żadna z nich nie strajkowała. Mało. W ramach eksperymentu, na jakiś tydzień przed sadzeniem, dodatkowo jeszcze, zasilałem roztworem Hydrocomplexu, czyli tym samym nawozem, który jest dodawany przez producenta. Delikatnym, ale ze 3 razy w tydzień.
Nic złego się nie działo. Jedna jedyna odmiana, nie pamiętam już która, widać było, że ma chwilowo dosyć.
Tak, że dla sadzonek pomidorów "Biedronka" jest spoko. Wysiewów w tej ziemi, troszkę bym się obawiał, ale pikować do niej pomidory można śmiało. Może nie tuż po rozłożeniu liścieni, ale już z kilkoma liśćmi właściwymi, dadzą sobie w "Biedronce" radę.
Sprawdzone.
Pabblo, mam w biedronkowej ziemi kilka generatywnych odmian pomidorów i radzą sobie doskonale, kwiaty, trawy, canny, dalie. Drobne nasiona siałam do Vervy, ma świetną strukturę, duże tj. cukinie, melony, dynie od razu do biedronkowej, wszystko wzeszło prawie w 100%.
-
Do wiadomości Pawła i innych forumków.Na jednym z forów podano liczby graniczne dla ok. 70 odmian warzyw.Pomidorowe i paprykowe są identyczne i trochę różnią się od podawanych u nas.
ilości podane są w czystym składniku i żeby dostać postać tlenkową ,fosfor należy pomnożyć przez 2,3 potas przez 1,2.Pomidor wysokie N :150 - 200 ; P :60 - 80 ; K: 200 - 250