Apteka na działce i w domu cz. II
Re: Apteka na działce i w domu cz. II
Prawie w każdym sklepie Internetowym z nasionami są do kupienia a na aledrogo i sadzonki i nasiona.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czekam na fotkę,również w przekroju.
Mój korzeń był jasny i kruchy-łopata wchodziła jak w masło
Mój korzeń był jasny i kruchy-łopata wchodziła jak w masło
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No jednak nie w każdym jedynie na allegro, sadzonki nie będę kupować bo funduszy niewiele a koszt przesyłki przewyższy.
Cieszy mnie za to, że jak się okazało w mojej okolicy żywokost rośnie dziko jak zakwitnie to poszukam, a już się zastanawiałam skąd to wziąć problemy ze stawami w rodzinie są więc roślinka się przyda. Chciałabym miec Twoją wiedzę christinkrysiu odnośnie ziółek bo okolica bogata w różne dobrodziejstwa tylko trzeba je rozpoznać i odpowiednio zastosować. Twój wątek jak i blog to skarbnica potrzebnej wiedzy. Będę z niego czerpać z korzyścią mam nadzieję.
Cieszy mnie za to, że jak się okazało w mojej okolicy żywokost rośnie dziko jak zakwitnie to poszukam, a już się zastanawiałam skąd to wziąć problemy ze stawami w rodzinie są więc roślinka się przyda. Chciałabym miec Twoją wiedzę christinkrysiu odnośnie ziółek bo okolica bogata w różne dobrodziejstwa tylko trzeba je rozpoznać i odpowiednio zastosować. Twój wątek jak i blog to skarbnica potrzebnej wiedzy. Będę z niego czerpać z korzyścią mam nadzieję.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Mam pytanie.Jak się robi syrop z Ziela Azteków?
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Może ktoś zna przepis na nalewkę z korzenia mniszka lekarskiego. Znalazłam tylko przepis na wino z korzenia mniszka.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko postaciami leku z mniszka lekarskiego do wykonania w domu są :
- odwar z korzenia
- odwar z kwiatów
- sok ze świeżych korzeni lub kwiatów
- sok z mniszka
- przeciwkaszlowy syrop z mniszka
- wino z korzeni mniszka
- zielony napój z mniszka lekarskiego
Wykonanie nalewki (tinctury ) wg określonych zasad - spirytusowy lub eterowy wyciąg z surowców roślinnych, otrzymywany przez ekstrakcję surowca w temperaturze pokojowej.
Preparaty ziołowe z mniszka często podawane sa dzieciom więc może dlatego mniej jest spotykana.
Jeśli już chcesz coś na spirytusie zrobić to polecam prosty w wykonaniu
sok z mniszka poprawiający przemianę materii konserwowany alkoholem z myślą o dłuższym zażywaniu już po sezonie
A robi się go tak :
Trzeba umyć 20 dag świeżych liści mniszka zebranych w odpowiednim miejscu , posiekać i wycisnąć sok ( można to zrobić w sokowirówce lub w mikserze a potem odcedzić sok ).
Pić 3 razy dziennie po kieliszku ( 50 g ) przed jedzeniem.
Aby zakonserwować sok z mniszka lekarskiego na zimę należy :
5 szklanek soku zalać 1/4 litra spirytusu, wymieszać, zostawić na tydzień, przecedzić i zlać do butelek. Zakorkować i przenieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Zażywać 2 razy dziennie po łyżce w pół szklanki wody
Robię też na zapas aby cyklicznie powtarzać zażywanie po sezonie
Sok ze świeżych korzeni lub kwiatów do bezpośredniego użycia lub na zapas konserwowany spirytusem.
Wykonanie:
20 dag opłukać przegotowaną wodą ,pokroić na miazgę i wycisnąć sok.
Pić 3 razy dziennie po kieliszku -50g soku stosuje się przeważnie przed jedzeniem jako środek żółciotwórczy.
Dodanie spirytusu do soku umożliwia dłuższe przechowywanie soku.
- 5 szklanek soku z mniszka zalewa się ? litra spirytusu i po zmieszaniu odstawia się na tydzień,następnie przecedza.
- zażywamy 2 razy dziennie po łyżce na szklankę wody.
MNISZEK LEKARSKI
Skoro poruszyłaś temat mniszka lekarskiego to przypomnę parę informacji o nim na zachętę dla tych, którzy jeszcze nie skorzystali z jego właściwości
Jak wygląda ??? myślę, że wszyscy wiedzą ...
Surowcem jest korzeń , młode liście i kwiaty.
- korzenie zbieramy wczesna wiosną (marzec) lub jesienią (październik ) po ustaniu wegetacji ,wybieramy rośliny duże których korzenie są grubsze. Zebrane korzenie po oczyszczeniu kroimy i suszymy.
- młode liście pozyskujemy wczesną wiosną przed wykształceniem kwiatów
- kwiatostany,bez szypułek ścinamy w pełnym okresie kwitnienia
Skład i działanie - kilka najważniejszych informacji
Korzenie mniszka zawierają substancje gorzkie, trójterpeny, inulinę,inozyt,cholinę,mannitol.
W soku mleczu są żywice o charakterze zbliżonym do kauczuku, liście zawierają witaminę C oa także kwas foliowy i wiele składników mineralnych (potas,mangan,żelazo,wapń i fosfor).
W kwiatach znajdują się flawonoidy i karotenoidy.
Mniszek wykazuje działanie żółciopędne,przeczyszczające,nieznacznie moczopędne i ... pobudza apetyt .
Stosować go należy :
- w zaburzeniach przewodu pokarmowego,jak brak apetytu,złe trawienie,wzdęcia
- pomocniczo w kamicy wątrobowej,słabym wydzielaniu żółci,chorobach pęcherza moczowego.
- sok wskazany jest w złej przemianie materii,niestrawności i otyłości
- pomocniczo warto go stosować w diecie cukrzycowej jako źródło inuliny
- obniża poziom cholesterolu we krwi.
- podawany jest także jako środek odtruwający organizm, witaminowy oraz remineralizujący
- pomocniczo w anemii i ogólnym osłabieniu głownie w postaci sałaty z młodych świeże liści
Po niedzieli zaczynam zbierać kwiaty na syrop z mniszka który robię od lat .
Przy robieniu nalewek z innych roślin leczniczych gdzie alkohol miesza się z miodem to połowę dawki miodu zastępuje syropem( miodkiem) z mniszka.
Osobiście do kanapek też wolę mieszany miód pszczeli z własnej roboty miodkiem z kwiatów mniszka. Bardzo nam taki mix smakuje .
Pozdrawiam i polecam takie zdrowotne mikstury.
- odwar z korzenia
- odwar z kwiatów
- sok ze świeżych korzeni lub kwiatów
- sok z mniszka
- przeciwkaszlowy syrop z mniszka
- wino z korzeni mniszka
- zielony napój z mniszka lekarskiego
Wykonanie nalewki (tinctury ) wg określonych zasad - spirytusowy lub eterowy wyciąg z surowców roślinnych, otrzymywany przez ekstrakcję surowca w temperaturze pokojowej.
Preparaty ziołowe z mniszka często podawane sa dzieciom więc może dlatego mniej jest spotykana.
Jeśli już chcesz coś na spirytusie zrobić to polecam prosty w wykonaniu
sok z mniszka poprawiający przemianę materii konserwowany alkoholem z myślą o dłuższym zażywaniu już po sezonie
A robi się go tak :
Trzeba umyć 20 dag świeżych liści mniszka zebranych w odpowiednim miejscu , posiekać i wycisnąć sok ( można to zrobić w sokowirówce lub w mikserze a potem odcedzić sok ).
Pić 3 razy dziennie po kieliszku ( 50 g ) przed jedzeniem.
Aby zakonserwować sok z mniszka lekarskiego na zimę należy :
5 szklanek soku zalać 1/4 litra spirytusu, wymieszać, zostawić na tydzień, przecedzić i zlać do butelek. Zakorkować i przenieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Zażywać 2 razy dziennie po łyżce w pół szklanki wody
Robię też na zapas aby cyklicznie powtarzać zażywanie po sezonie
Sok ze świeżych korzeni lub kwiatów do bezpośredniego użycia lub na zapas konserwowany spirytusem.
Wykonanie:
20 dag opłukać przegotowaną wodą ,pokroić na miazgę i wycisnąć sok.
Pić 3 razy dziennie po kieliszku -50g soku stosuje się przeważnie przed jedzeniem jako środek żółciotwórczy.
Dodanie spirytusu do soku umożliwia dłuższe przechowywanie soku.
- 5 szklanek soku z mniszka zalewa się ? litra spirytusu i po zmieszaniu odstawia się na tydzień,następnie przecedza.
- zażywamy 2 razy dziennie po łyżce na szklankę wody.
MNISZEK LEKARSKI
Skoro poruszyłaś temat mniszka lekarskiego to przypomnę parę informacji o nim na zachętę dla tych, którzy jeszcze nie skorzystali z jego właściwości
Jak wygląda ??? myślę, że wszyscy wiedzą ...
Surowcem jest korzeń , młode liście i kwiaty.
- korzenie zbieramy wczesna wiosną (marzec) lub jesienią (październik ) po ustaniu wegetacji ,wybieramy rośliny duże których korzenie są grubsze. Zebrane korzenie po oczyszczeniu kroimy i suszymy.
- młode liście pozyskujemy wczesną wiosną przed wykształceniem kwiatów
- kwiatostany,bez szypułek ścinamy w pełnym okresie kwitnienia
Skład i działanie - kilka najważniejszych informacji
Korzenie mniszka zawierają substancje gorzkie, trójterpeny, inulinę,inozyt,cholinę,mannitol.
W soku mleczu są żywice o charakterze zbliżonym do kauczuku, liście zawierają witaminę C oa także kwas foliowy i wiele składników mineralnych (potas,mangan,żelazo,wapń i fosfor).
W kwiatach znajdują się flawonoidy i karotenoidy.
Mniszek wykazuje działanie żółciopędne,przeczyszczające,nieznacznie moczopędne i ... pobudza apetyt .
Stosować go należy :
- w zaburzeniach przewodu pokarmowego,jak brak apetytu,złe trawienie,wzdęcia
- pomocniczo w kamicy wątrobowej,słabym wydzielaniu żółci,chorobach pęcherza moczowego.
- sok wskazany jest w złej przemianie materii,niestrawności i otyłości
- pomocniczo warto go stosować w diecie cukrzycowej jako źródło inuliny
- obniża poziom cholesterolu we krwi.
- podawany jest także jako środek odtruwający organizm, witaminowy oraz remineralizujący
- pomocniczo w anemii i ogólnym osłabieniu głownie w postaci sałaty z młodych świeże liści
Po niedzieli zaczynam zbierać kwiaty na syrop z mniszka który robię od lat .
Przy robieniu nalewek z innych roślin leczniczych gdzie alkohol miesza się z miodem to połowę dawki miodu zastępuje syropem( miodkiem) z mniszka.
Osobiście do kanapek też wolę mieszany miód pszczeli z własnej roboty miodkiem z kwiatów mniszka. Bardzo nam taki mix smakuje .
Pozdrawiam i polecam takie zdrowotne mikstury.
-
Krysiu
dziękuję Ci bardzo za te przepisy .Chodziło mi właśnie o ten sok z korzenia utrwalany spirytusem.Wolę zrobić sobie sama niż kupować w aptece.
Ja miodek już zrobiłam dzisiaj ,ale jeszcze muszę zrobić z kilku porcji ,bo ten zeszłoroczny zużył się bardzo szybko .
dziękuję Ci bardzo za te przepisy .Chodziło mi właśnie o ten sok z korzenia utrwalany spirytusem.Wolę zrobić sobie sama niż kupować w aptece.
Ja miodek już zrobiłam dzisiaj ,ale jeszcze muszę zrobić z kilku porcji ,bo ten zeszłoroczny zużył się bardzo szybko .
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko czy teraz planujesz robić sok z korzeni ?
Jeśli tak to niezbyt dobry pomysł bo sa małowartościowe .
Jeśli tak to niezbyt dobry pomysł bo sa małowartościowe .
-
Krysiu
planuję teraz robić ,bo wyczytałam gdzieś ,że na wiosnę są najlepsze
Ale ,teraz to już nie wiem ,czy nie lepiej czekać do jesieni
planuję teraz robić ,bo wyczytałam gdzieś ,że na wiosnę są najlepsze
Ale ,teraz to już nie wiem ,czy nie lepiej czekać do jesieni
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Korzenie mniszka są najbardziej wartościowe jesienią jednak spotyka się opinie, że wczesną wiosną przed kwitnieniem można zbierać.
Krysiu, szukałam przepisu na syrop z Lipii i wujek Google wskazał mi Ciebie.
Podziel się proszę przepisem. Czy robi się go jak inne syropy czyli liście (a może całe gałązki) zalać wodą, gotować, przecedzić a potem odparować?
Krysiu, szukałam przepisu na syrop z Lipii i wujek Google wskazał mi Ciebie.
Podziel się proszę przepisem. Czy robi się go jak inne syropy czyli liście (a może całe gałązki) zalać wodą, gotować, przecedzić a potem odparować?
Przepraszam za pytanie nie w temacie!
Zebrałam wczoraj dużo młodych pędów sosny. Włożyłam do słojów, zasypałam cukrem i czekam!
Czy słoje mam zakręcać, czy zakrywać gazą? Bo słyszę różne opinie! Nie chcę żeby spleśniały!
Zebrałam wczoraj dużo młodych pędów sosny. Włożyłam do słojów, zasypałam cukrem i czekam!
Czy słoje mam zakręcać, czy zakrywać gazą? Bo słyszę różne opinie! Nie chcę żeby spleśniały!
-
Ja i zakręcam i przykrywam gazą -zależy co mam pod ręką .Codziennie mieszam.Jeszcze mi nigdy nie spleśniały.Raz tylko jeden słoiczek zaczął mi fermentować.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Marzena dziękuję za informacje Z mieszaniem może być kłopot, bo ułożyłam je bardzo gęsto!