Ratowanie storczyków,reanimacja cz1.
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ratowanie storczyków
Migisi, przed obcinaniem korzeni sekatorek zdezynfekowałam bezalkoholowym środkiem o szerokim spektrum działania (działa na bakterie, wirusy i grzyby). Teraz miejsca po cięciach są już suche . Szykuję "zestaw" do przechowania storczyka do jutra. Zastosuję Twój sposób z okładami na liście i improwizowaną szklarnią. Już i tak bardziej nie zaszkodzę, ale może uda mi się mu pomóc.
No już. Zamiast plastikowych pojemników (te, które miałam okazały się za małe) dałam białą reklamówkę. Zrobiłam kilka dziurek dla wietrzenia. Liście owinęłam okładami. Do jutra wytrzyma, chyba. I co dalej
No już. Zamiast plastikowych pojemników (te, które miałam okazały się za małe) dałam białą reklamówkę. Zrobiłam kilka dziurek dla wietrzenia. Liście owinęłam okładami. Do jutra wytrzyma, chyba. I co dalej
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
dziękuję, link nie działa.migisi pisze:Monika 2014: Jeśli korzenie gniją tzn. że mają za wilgotno, były przelewane. Na Twoim miejscu wyjęłabym storczyka z doniczki i obsypała delikatnie z kory, następnie zamoczyła w wodzie na pół godziny - godzinę. Potem obcięłabym (wysterylizowanym narzędziem) wszystkie te korzenie które są żółtobrązowe, miękkie, śluzowate oraz te które są suche - nie chłoną wody. Obcinamy trochę za miejscem, gdzie zaczyna się zdrowy korzeń. Potem najlepiej opryskać jeszcze preparatem grzybobójczym, np. Topsin M 500 SC. Wszystkie miejsca cięć należy obsypać węglem (do kupienia w aptece kapsułki - w środku z sypkim węglem. Ja np. miałam węgiel do rysowania - zawsze piłuję go trochę i maczam obcięte końcówki w proszku). Jeśli ma jakieś korzenie to włóż storczyka z powrotem do nowego podłoża i nie podlewaj przez ok. 2 tyg, żeby ranki dobrze się zasklepiły. Jeśli jednak musiałabyś obciąć wszystkie korzenie to trzeba storczyk reanimować. No chyba że nie chcesz się bawić w reanimację Ale nie sądzę żeby storczykowi polepszyło się bez interwencji.
Ivonar: Właśnie ja też z czarną zgnilizną niewiele miałam wspólnego. Albo inaczej: miałam, ale walkę niestety przegrałam :/ Dlatego BAAAAARDZOOOO proszę o pomoc bardziej doświadczone osoby
Jutro z rana poobcinam, choć białego nalotu dużo i zrobię foty wyraźniejsze.
- migisi
- 10p - Początkujący
- Od: 3 lis 2015, o 20:26
No koniecznie zrób fotki wyraźniejsze, to zobaczymy czy to tylko pleśń, czy zgniłe korzenie
-
- 200p
- migisi
- 10p - Początkujący
Hmmm wydaje mi się, że część korzeni jest podgniłych - najłatwiej to poznać w dotyku. Jak jest ok, to powinny być twarde, a jak są podgniłe to są miękkie. Jak często je nawozisz i jaką ilością nawozu? I jak często je podlewasz? Ile ma już podłoże, w którym jest storczyk?
-
- 200p
Od jakiegoś czasu są ciemne i suche. Mam go 2 rok. Zakwitł w tym roku. Nawóz mam w spryskiwaczu. Używałam raz na tydzień-półtora.
- migisi
- 10p - Początkujący
Ciemne, czarne - to w przyrodzie oznacza martwicę. Jeśli korzenie są ciemne i suche to należy je obciąć do zdrowej tkanki, tzn do momentu, aż po przecięciu korzeń będzie cały zielony na zewnątrz i w środku. Poobcinaj wszystko co suche i wszystko co miękkie w ten sposób. A potem postępuj według wskazówek opisanych powyżej Takie moje zdanie
-
- 200p
Dziekuje,poobcinałam,choć ciężko z tymi zielonymi odcinkmi na zewatrz,fakt po obcięciu w środkuu są nawet zielone,ale na zewn.niezbyt.obsypałam węglem,umyłam i na razie tak zostawiłam,jutro kupie podłoże tylko jakie,i co z dolniczką ,ta się nadaje na śmieci,czy umyć tylko,
Proszę, zgodnie z regulaminem, używać polskich znaków i zaczynać zdania dużą literą. Swój post można edytować i poprawić literówki. Niedbałe posty będą usuwane. Dziękuję. Wanda.
Proszę, zgodnie z regulaminem, używać polskich znaków i zaczynać zdania dużą literą. Swój post można edytować i poprawić literówki. Niedbałe posty będą usuwane. Dziękuję. Wanda.
- migisi
- 10p - Początkujący
Jeśli chodzi o doniczkę: teoretycznie powinna być do wyrzucenia, ale myślę, że nie należy popadać w skrajności. Trzeba ją bardzo dokładnie umyć i wyparzyć, żeby zabić wszystkie patogeny i myślę, że jak najbardziej nadaje się do ponownego użycia
Proponowałabym Ci zastosować jakiś środek grzybobójczy.
Proponowałabym Ci zastosować jakiś środek grzybobójczy.
- ivonar
Tak się zastanawiam, czy można zastosować ukorzeniacz przed włożeniem do podłoża. Czy ktoś tak robił i uzyskał dobry efekt Myślę o moim starym storczyku, któremu obcięłam martwe korzenie. Kawałki zielonych zostały, ale na te miejsce całkiem pozbawione starych korzeni.
Per aspera ad astra
-
- 200p
Kupiłam nową doniczkę, więc mam go posadzić?
Gdzieś wyczytałam, że ktoś moczył storczyk w wodzie. Mój już ma prawie wszystkie liście pomarszczone.
Gdzieś wyczytałam, że ktoś moczył storczyk w wodzie. Mój już ma prawie wszystkie liście pomarszczone.
- ivonar
Przesadziłam storczyka (tego z wcześniejszego postu) w nowe podłoże. I pojawił się nowy kłopot. W tym podłożu chyba były jakieś żyjątka. Takie malutkie brązowe albo czarne, jak muszki owocówki (tylko mniejsze) i biegające. Jedno zauważyłam wczoraj na parapecie okna. Dzisiaj przy dobrym świetle wypatrzyłam je w podłożu. Storczyka izolowałam na pusty parapet, bo stał wśród innych roślin, ale czy to coś mogło przejść dalej? Storczyk miał zawijane liście w mokre chusteczki i był zamknięty na noc w worku. U innych roślin póki co nic nie widzę. Co to jest i co z tym robić? Bardzo proszę o pomoc.
Per aspera ad astra
- migisi
- 10p - Początkujący
Monika 2014 Jeżeli ma jakieś korzenie to myślę, że możesz go posadzić
ivonar Ciężko stwierdzić co to za robaczki. Jeśli muszki to mogą to być ziemiórki (zwłaszcza jeśli podłoże było wilgotne) lub wciornastki (które często są przynoszone ze sklepu). Nie ma mnie teraz w domu żeby podrzucić info o szkodnikach, ale jak wygooglujesz "storczyk szkodniki" to znajdziesz mnóstwo informacji ze zdjęciami i poradami jak walczyć z danym robakiem. Ja osobiście przeszłam ostatnio z moimi falkami atak wciornastków i z fiołkami epidemię ziemiórek. Zwalczałam odpowiednim środkiem owadobójczym.
ivonar Ciężko stwierdzić co to za robaczki. Jeśli muszki to mogą to być ziemiórki (zwłaszcza jeśli podłoże było wilgotne) lub wciornastki (które często są przynoszone ze sklepu). Nie ma mnie teraz w domu żeby podrzucić info o szkodnikach, ale jak wygooglujesz "storczyk szkodniki" to znajdziesz mnóstwo informacji ze zdjęciami i poradami jak walczyć z danym robakiem. Ja osobiście przeszłam ostatnio z moimi falkami atak wciornastków i z fiołkami epidemię ziemiórek. Zwalczałam odpowiednim środkiem owadobójczym.