Bób cz.3
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
A jak długo są w tej wodzie?
Nie pora je wysadzić?
W jednym sezonie moczyłam aż dwa dni, zmieniając często wodę i to już mi się wydawało za długo, zaczynały nawet lekko wonieć
Ok, doczytałam, że 2 tyg. Ja bym na Twoim miejscu już dawno je wsadziła do ziemi, tym bardziej, że piszesz, że korzonki wychodzą.
Nie pora je wysadzić?
W jednym sezonie moczyłam aż dwa dni, zmieniając często wodę i to już mi się wydawało za długo, zaczynały nawet lekko wonieć
Ok, doczytałam, że 2 tyg. Ja bym na Twoim miejscu już dawno je wsadziła do ziemi, tym bardziej, że piszesz, że korzonki wychodzą.
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
Znaczy się w ramach testu namoczyłem parę nasion. Reszta sucha. Tylko mnie to dziwi, bo rok temu 4 dni moczyłem i już kiełkowały.
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Bób kiełkuje nawet do 2 tyg. Skoro w tych moczonych masz już korzonki, to wszystko w porządku.
Mocz następne i siej
Mocz następne i siej
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Bób.. co z nim nie tak?
Witam serdecznie.
Pierwszy raz w tym roku posadziłam bób do doniczek 3 marca, a 1 kwietnia posadziłam go do ziemi.
Przekopałam ziemię, na głębokości 30 cm posypałam trochę granulowanego obornika bydlęcego, następnie przykryłam 5 cm ziemi, następną warstwę ziemi wymieszałam trochę z popiołem z kominka (spalony grab), następnie warstwa kupowanej ziemi do upraw i sadzonki.
Wczoraj zauważyłam że coś chyba się z nim niedobrego dzieje?
Bardzo proszę o diagnozę.
Zaznaczę. że oblazły go leśne mrówki (rudnice, które przepędziłam do zdjęć), które mam za płotem (przyszły i na nim siedzą) i nie wiem, co one mogą w ogóle zrobić :/ Walczę z nimi.
Czy to możliwe, że to wina mrówek? Czy to coś innego?
Bardzo proszę o pomoc, zanim bób padnie, bo coraz więcej roślin tak wygląda
A może to od podlewania zimną wodą? (podlewam z wiadra)
Pierwszy raz w tym roku posadziłam bób do doniczek 3 marca, a 1 kwietnia posadziłam go do ziemi.
Przekopałam ziemię, na głębokości 30 cm posypałam trochę granulowanego obornika bydlęcego, następnie przykryłam 5 cm ziemi, następną warstwę ziemi wymieszałam trochę z popiołem z kominka (spalony grab), następnie warstwa kupowanej ziemi do upraw i sadzonki.
Wczoraj zauważyłam że coś chyba się z nim niedobrego dzieje?
Bardzo proszę o diagnozę.
Zaznaczę. że oblazły go leśne mrówki (rudnice, które przepędziłam do zdjęć), które mam za płotem (przyszły i na nim siedzą) i nie wiem, co one mogą w ogóle zrobić :/ Walczę z nimi.
Czy to możliwe, że to wina mrówek? Czy to coś innego?
Bardzo proszę o pomoc, zanim bób padnie, bo coraz więcej roślin tak wygląda
A może to od podlewania zimną wodą? (podlewam z wiadra)
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób.. co z nim nie tak?
Mnie w zeszłym roku mrówki obsiadły bób, w oczach było widać, jak go pożerają, wysypałam wokół niego proszek na mrówki.
Pozdrawiam ;)
- meteser
- 100p
Nie cytujemy postów na które odpowiadamy bezpośrednio- jokaer.
Wydawało mi się, że mrówki nie jedzą bobu, te moje (rudnice) są wielkie, agresywne, średnio siedzi ich ok 3 -5 sztuk na jednym bobie i mam wrażenie, jakby wysysały z niego soki
Wypowiadam im wojnę w takim razie.
Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.
Pozdrawiam
Marta
Wydawało mi się, że mrówki nie jedzą bobu, te moje (rudnice) są wielkie, agresywne, średnio siedzi ich ok 3 -5 sztuk na jednym bobie i mam wrażenie, jakby wysysały z niego soki
Wypowiadam im wojnę w takim razie.
Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Nic mu nie jest, po prostu sadzonka dostała trochę wiatru i słońca.
Tylko że to są takie zabawy, w których dużo starań i mozołu, a efekt niebudujący .
Bo 4 marca to spokojnie można było siać do gruntu, rośliny byłyby o wiele niższe, ale rozkrzewione od dołu, plon kilkukrotnie wyższy. I wcale nie późniejszy. Przyspieszać sensownie można wysiewając nasiona podkiełkowane, przykrywając folią perforowana lub włókniną, itp.
No i trochę za gęsto masz posadzone .
Tylko że to są takie zabawy, w których dużo starań i mozołu, a efekt niebudujący .
Bo 4 marca to spokojnie można było siać do gruntu, rośliny byłyby o wiele niższe, ale rozkrzewione od dołu, plon kilkukrotnie wyższy. I wcale nie późniejszy. Przyspieszać sensownie można wysiewając nasiona podkiełkowane, przykrywając folią perforowana lub włókniną, itp.
No i trochę za gęsto masz posadzone .
- meteser
- 100p
Uff to dobra wiadomość, że nic mu nie jest Dziękuję
A co z mrówkami zrobić? Szkodzą czy nie?
Po posadzeniu zostało mi jeszcze trochę miejsca na końcu, więc 5 nasion posadziłam do gruntu, jeszcze nie wzeszły.
Wydawało mi się, że 12 cm to dobry rozstaw w jednym rzędzie :/ Czym może szkodzić takie zagęszczenie?
Pozdrawiam
Marta
A co z mrówkami zrobić? Szkodzą czy nie?
Po posadzeniu zostało mi jeszcze trochę miejsca na końcu, więc 5 nasion posadziłam do gruntu, jeszcze nie wzeszły.
Wydawało mi się, że 12 cm to dobry rozstaw w jednym rzędzie :/ Czym może szkodzić takie zagęszczenie?
Pozdrawiam
Marta
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Mrówki same w sobie raczej nie szkodzą w bobie, ale przenoszą mszyce, a te już są szkodliwe. Jak zwalczać mrówki nie wiem .
Rozstawa na foto wydała mi się gęstsza niż 15 cm, tyle może być.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Ja zaczynam walkę z mrówkami wrotyczem, mam suszony i dobrze zmielony. Część rozsypię, a z tego zrobię wywar i zobaczymy, kto wygra. Można też zastosować chemię w proszku.frant pisze: Jak zwalczać mrówki nie wiem.
Co do rozstawy, to wg mnie 12-15 cm jest zdecydowanie za mało, min. 20 powinno być. Wszytko zależy, jaką odmianę posadziłaś, wyglądają ładnie, ale zdecydowanie są za gęsto posadzone. Ja posadziłem Witkiem i odległości mam co 25 cm - takie są idealne dla tej odmiany.meteser pisze:Wydawało mi się, że 12 cm to dobry rozstaw w jednym rzędzie :/ Czym może szkodzić takie zagęszczenie?
Pozdrawiam
Marta
- meteser
- 100p
Posadziłam Jankiel i Windsor Biały - pół na pół, te mniejsze, od przodu grządki to Jankiel, który w tej chwili jest o połowę mniejszy od Windsora
W przyszłym roku posadzę co 15-20 cm, pierwszy raz to robię, więc błędy nieuniknione
Pozdrawiam
Marta
W przyszłym roku posadzę co 15-20 cm, pierwszy raz to robię, więc błędy nieuniknione
Pozdrawiam
Marta
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Jeszcze masz czas, wykop co 2 sadzonkę i przełóż, wówczas będzie dobrze. Teraz on prawie zachodzi na siebie.